Erdoğan truer med å sende tre millioner flyktninger til Europa

0

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan er utålmodig. Han mener at EU saboterer forhandlingene med Tyrkia og at EU ikke overholder den økonomiske avtalen unionen har med Tyrkia. Etter det mislykte statskuppet 15. juli og Erdoğans massive angrep på sine hjemlig motstandere og innskrenkingene av presse- og ytringsfriheten i Tyrkia er det mange EU-land som ikke ønsker Tyrkia som medlem.

EU har også lovt Tyrkia seks milliarder euro i 2016 for å dekke kostnadene med de tre millionene flyktninger som finnes i Tyrkia. Til nå er det bare kommet opp mot 300 millioner sier Erdoğan. I et intervju med al Jazeera 11. november 2016 sier han at dersom ikke EU innfrir forplikelsene vil tre millioner flyktninger bli sendt til Europa. – De kan gå til fots, sa presidenten, og EU vil ikke vite hva de skal gjøre med dem.

Det er krigen i Syria, som EU og Tyrkia støtter, som har skapt denne enorme flyktningestrømmen. I stedet for å innstille støtten til jihadistene i Syria for på den måten å avslutte krigen slik at flyktningene kan vende hjem, fortsetter EU støtten til krigen, men ønsker at Tyrkia skal ta seg av flyktningene. De liberale kritikerne av denne politikken går heller ikke inn for å stoppe krigen, men ønsker at EU skal ta imot flyktningene.

Erdoğan har flere ganger sagt at han vil gjeninnføre dødsstraff i Tyrkia, noe som i så fall vil sette en fullstendig stopp for et eventuelt medlemskap i EU.

En meningsmåling i Tyskland viser at 82 prosent av tyskerne ønsker en endring av flyktningepolitikken, mens bare 28 prosent mener at Angela Merkel skal fortsette den politikken hun har ført, skriver Der Spiegel.

En kan vel trygt anta at støtten til Merkels politikk ikke vil øke dersom Erdoğan gjør alvor av sine trusler. Og han har helt rett, Europa vil ikke ane hva man skal gjøre.

Den eneste virkelige løsninga på flyktningeproblemet er å stoppe de krigene som ødelegger land etter land og driver millioner av mennesker på flukt. Men det er et krav liberalerne ikke stiller. De støtter i stedet disse krigene eller de vender det blinde øyet mot dem.

Forrige artikkelTrump og Putin har hatt samtaler på telefon
Neste artikkelDen virkelige norske klimapolitikken
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).