Trump og Putin har hatt samtaler på telefon

0

Den nyvalgte presidenten i USA, Donald Trump, og Russlands president Vladimir Putin har hatt sin første samtale på telefon.

Putin, som var den første til å gratulere Trump etter valgseieren, gjentok sine gratulasjoner og ønsket Trump lykke til med å gjennomføre sine valgløfter. Putin understreket også at Russland er fullt ut innstilt på en dialog med USA for å skape et partnerskap bygd på likeverd, gjensidig respekt og ikke-innblanding i hverandres egne indre forhold.

De to var enige om at det nåværende forholdet mellom USA og Russland er uakseptabelt dårlig og de snakket om å jobbe aktivt for å forbedre forbindelsene og samarbeide om en lang rekke saker. Særlig la de vekt på viktigheten av å skape et solid grunnlag for bilaterale forbindelser gjennom å utvikle handelen og de økonomiske forbindelsene mellom USA og Russland.
I 2017 er det 210 år siden USA og Russland opprettet diplomatiske forbindelser og Trump og Putin var enige om å bruke den anledninga til å utvikle et pragmatisk samarbeid til gjensidig fordel.

De diskuterte også kampen mot terrorismen og snakket om hvordan de sammen skulle bidra til å avslutte krigen i Syria. Til slutt ble de enige om å fortsette samtalene på telefon og legge til rette for et snarlig møte ansikt til ansikt.

Trumps fremste militære rådgiver er tidligere sjef for den militære etterretninga i USA, Michael T. Flynn, og han har tidligere gjort seg bemerket med å uttale at Vesten, og spesielt USA, bidro til å skape IS. I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sa han at Den islamske staten ikke ville ha eksistert uten Irak-krigen. På direkte spørsmål om han angrer på invasjonen i Irak svarer Flynn:

– Det var en gigantisk feil. Sjøl om Saddam Hussein var brutal, var det galt å fjerne ham. Det samme gjelder også for Muammar Gaddafi og Libya, som nå er en forfeilet stat. Den historiske lærdommen er at det var et strategisk feilgrep å gå inn i Irak. Historien vil ikke og skal ikke være snill mot den avgjørelsen.

Der Spiegel spør ham hvorfor USA kunne gjøre så store feil. Flynn svarer:

Vi var dumme. Den gangen forsto vi ikke hvem vi hadde med å gjøre. Etter angrepet 11. september 2001 var vår emosjonelle reaksjon å spørre: «Hvor kom disse bastardene fra? La oss drepe dem!» I stedet for å forstå hvorfor de hadde angrepet, stilte vi spørsmålet Hvor: Hvor kom angriperne fra? Dermed marsjerte vi i feil retning.

I et annet intervju sa Flynn at USA med viten og vilje har «sluppet fram» Al Qaida og IS i Syria og Irak.

Så det er kanskje ikke så rart at panikken begynner å bre seg blant jihadistene i Syria.

Jeg ser at noen av mine venner sørger over at Hillary Clinton tapte. En liten trøst kan det jo være at det nå er nokså sikkert at det ikke blir noen krig mellom USA og Russland. Og det er jo noe.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU-lederne i panikkmodus etter USA-valget
Neste artikkelErdoğan truer med å sende tre millioner flyktninger til Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).