Trump og Putin har hatt samtaler på telefon

19

Den nyvalgte presidenten i USA, Donald Trump, og Russlands president Vladimir Putin har hatt sin første samtale på telefon.

Putin, som var den første til å gratulere Trump etter valgseieren, gjentok sine gratulasjoner og ønsket Trump lykke til med å gjennomføre sine valgløfter. Putin understreket også at Russland er fullt ut innstilt på en dialog med USA for å skape et partnerskap bygd på likeverd, gjensidig respekt og ikke-innblanding i hverandres egne indre forhold.

De to var enige om at det nåværende forholdet mellom USA og Russland er uakseptabelt dårlig og de snakket om å jobbe aktivt for å forbedre forbindelsene og samarbeide om en lang rekke saker. Særlig la de vekt på viktigheten av å skape et solid grunnlag for bilaterale forbindelser gjennom å utvikle handelen og de økonomiske forbindelsene mellom USA og Russland.
I 2017 er det 210 år siden USA og Russland opprettet diplomatiske forbindelser og Trump og Putin var enige om å bruke den anledninga til å utvikle et pragmatisk samarbeid til gjensidig fordel.

De diskuterte også kampen mot terrorismen og snakket om hvordan de sammen skulle bidra til å avslutte krigen i Syria. Til slutt ble de enige om å fortsette samtalene på telefon og legge til rette for et snarlig møte ansikt til ansikt.

Trumps fremste militære rådgiver er tidligere sjef for den militære etterretninga i USA, Michael T. Flynn, og han har tidligere gjort seg bemerket med å uttale at Vesten, og spesielt USA, bidro til å skape IS. I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sa han at Den islamske staten ikke ville ha eksistert uten Irak-krigen. På direkte spørsmål om han angrer på invasjonen i Irak svarer Flynn:

– Det var en gigantisk feil. Sjøl om Saddam Hussein var brutal, var det galt å fjerne ham. Det samme gjelder også for Muammar Gaddafi og Libya, som nå er en forfeilet stat. Den historiske lærdommen er at det var et strategisk feilgrep å gå inn i Irak. Historien vil ikke og skal ikke være snill mot den avgjørelsen.

Der Spiegel spør ham hvorfor USA kunne gjøre så store feil. Flynn svarer:

Vi var dumme. Den gangen forsto vi ikke hvem vi hadde med å gjøre. Etter angrepet 11. september 2001 var vår emosjonelle reaksjon å spørre: «Hvor kom disse bastardene fra? La oss drepe dem!» I stedet for å forstå hvorfor de hadde angrepet, stilte vi spørsmålet Hvor: Hvor kom angriperne fra? Dermed marsjerte vi i feil retning.

I et annet intervju sa Flynn at USA med viten og vilje har «sluppet fram» Al Qaida og IS i Syria og Irak.

Så det er kanskje ikke så rart at panikken begynner å bre seg blant jihadistene i Syria.

Jeg ser at noen av mine venner sørger over at Hillary Clinton tapte. En liten trøst kan det jo være at det nå er nokså sikkert at det ikke blir noen krig mellom USA og Russland. Og det er jo noe.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. Fantastisk 🙂 Nå sliter støttespillerne til Clinton i norsk politikk. Hva skal de nå gjøre etter å ha ødelagt katastrofalt for Norge – for å mele sin egen kake. Nå trenger Norge nye politikere som med fornuft og ærlighet kan reparere forholdet til Russland.

  • Ja, høyere kan det vel neppe ropes ut hva og Saudi-Arabia og «Pensjonsfondet» vårt driver med. Tror neppe Trump trenger å få stappet lommene fulle for å gå til krig mot «svake» og uopplyste nasjoner, slik at vi får brent av olje, jekket fatprisen – samtidig som våpenindustrien vår går som hakka møkk.

  • Jo, men det er jo klart, når en utøver ikke leverer tilstrekkelige resultater, ikke tar gullmedalje når man skal ta gullmedalje, da trekker sponsorene seg. Kjerringa glemte å ta astmamedisin, antakelig.

   • Bill Clintons varme tale om at «The Glass-Steagall Act» fra 1933 var gått ut på dato, er roten til mye vondt. Tidligere var det restriksjoner hvorvidt en bank skulle drive med kommersiell utlån, investering eller sparing. Faren for at en bank kunne kontrollere krigens størrelse og utfall – ble lagt til grunn, evaluert etter første verdenskrig. I 1998 tok Bill Clinton til ordet for at slike restriksjoner ikke lengre var nødvendig, og resultatet ser vi i dag. De eier hele krigsindustrien og dens vanvittige forbruk av oljedråper, medisin mm – til gjenoppbygging avl landene hvis mulig – og pågang i eiendomsmarkedet, herunder kvoteflyktning eller massemigrasjon. I 1997 ble Clinton Fundation stiftet og resten kjenner alle til.

 2. Det pågår 2 VM i sjakk om dagen.
  Det ene på brettet, det andre på verdenskartet.
  For meg ser ut som om det er Putin som styrer brikkene best.

 3. Har veldig vanskelig for å forstå hvorfor Pål skriver at det er nokså sikkert at det ikke blir noen krig mellom USA og Russland.
  Det viktigste som har skjedd så langt er at Trump og Netanyahu har laget en stål-akse i verdenspolitikken.
  I den meget hemmeligholdte AIPAC-talen av 21 mars 2016 lover Trump Israel full støtte til krig mot Iran. For få dager siden sa Netanyahu at det for Israel var helt uakseptabelt at iranske styrker sto i Syria.
  På mandag 14 november inngikk Kina og Iran en militærallianse og Russland leverte våpen for 10 milliarder dollar. Iran tilhører SCO-blokken og har samme prinsipper som Nato: en for alle,alle for en.
  Det er helt uunngåelig at en saudisk-israelsk-amerikansk krig mot Iran vil involvere Russland.

  På snakk om forvirrede europeiske politikere. Hva skal man si om Braanens prosalyriske artikkel idag om «Samhold»,oppfordring til kapitalens folk om å ta hensyn til de nederste. Dette er faktisk slik arbeiderbevegelsen var omkring 1890-årene i Norge. Hvorfor omdøpes ikke avisa til Klassesamarbeid? (15 nov 2016)
  Og så trykker man neo-con Francis Fukuyama,mannen som oppfant epokens dummeste ide: «the end of history.» Nettverdenen er nå stappfull av artikler som har et arbeiderklasseperspektiv på verdenssituasjonen som vil bli preget av mere interimperialistiske militære sammenstøt enn noengang. Det interesserer åpenbart ikke.

  • Tommelen opp for den. Putin har venner rundt forbi han….Sveits bl. a . Kan sikkert være greit for ham å sitte og se at europa faller av seg selv. Vi er så manipulerte som det går an å være nærmest -Noen høye prester har han og på laget. Vi er under tommelen til ussr før vi vet ordet av det By by den freden som vi i alle fall trodde vi hadde. Kort tid nå så begynner bankene å rase – de selger ut bonds overalt om dagen.Om ett halvår så begynner den store bølgen her hjemme av de som ikke har fått seg jobb og må selge huset…Mye kommer fremover og vi manipulerte seiler med ….i retning stupet

  • Vel, jeg sier nokså sikkert. Det ligger en tvil der, men vi er ikke på direktekurs mot atomkrigen slik Hillarys «no-flyzone» ville ha styrt oss. Og NATO er i kaos og Russland har fått flere kort å spille med. Israel er sjølsagt en viktig faktor som absolutt ikke bør undervurderes.
   Vi får se. Vi kan gjøre det sånn: Hvis det blir krig mellom Russland og USA i 2017 skylder jeg deg en kasse Barolo, hvis det ikke blir det, skylder du meg en kasse. 😉

   • For å kutte fleipen: Slik det ser ut for meg, har USAs Clinton/neocon-driv kollapset. De har mislykkes kapitalt. Sett at vi antar at apparatet rundt Trump ønsker krig, så vil de trenge tid. De må gjøre en masse omrokkeringer og nye analyser. De må kutte forbindelser som har gått helt inn i sentralnervesystemet til USA, ikke fordi de er snille og oppriktige, men fordi de ikke kan stole på deres lojalitet. Jeg tror dette tar tid, og i mellomtida vil heller ikke motspillerne sitte rolig. Det blir uhyre interessant å følge med på.

 4. Blir litt spennende å følge med på hva som skjer i Israel det neste fire årene. Kan det være vi begynner å nærme oss tiden da en viss moske med gullkuppel skal jevnes med jorda?
  Hyling og skriking kommer det til å bli uansett i disse spennende tider, enten det er Trump eller andre som styrer.

 5. Ja,Pål, jeg tar imot dette veddemålstilbudet såfremt vi kan kalle en åpenbar Russisk-Amerikansk PROXY krig av anseelig størrelse i Ukraina,Syria,Kaukasus etc KRIG. Vi får la ekspertene her på bloggen avgjøre dette i desember 2017 så får du kanskje noe godt til Jul. mvh jh.

 6. Trump kan vise seg å være en president som tør gå opp andre veier, og ikke sløvt tusle rundt i det sporet andre har tråkket.

  Det store spørsmålet er om han vil erkjenne at Saudi-Arabia ikke er en alliert, men fienden bak fienden. En slik snuoperasjon i utenrikspolitikken vil bli krevende å gjennomføre, men er samtidig helt nødvendig for å komme inn på rett vei.

  I Tyskland ble det i dag gjennomført en storaksjon mot en sunni-muslimsk salafistisk organisasjon. Jeg vil ikke bli forbaust om det viser seg at denne organisasjonen har hatt kontakt med Saudi-Arabia.

  Hvordan Iran vil komme ut etter en eventuell ny vurdering er et åpent spørsmål. Regimet i Iran er knapt noe bedre enn regimet i Saudi-Arabia. Og så har han Tyrkia med Erdogans ambisjoner og krig mot kurderne.

  Kanskje velger Trump å trekke seg ut fra dette vepsebolet og nøyer seg med å gi Israel visse sikkerhetsgarantier? Det ville totalt sett vært et smart trekk, men USA er som kjent en supermakt med så mange kryssende interesser at det blir svært vanskelig å forutsi hva som vil skje innenfor det uforutsigbare.

  Det eneste som er sikkert er at det vil bli forandring. Bush/Obama-epoken er over med Trump.

  • «Kanskje velger Trump å trekke seg ut fra dette vepsebolet og nøyer seg med å gi Israel visse sikkerhetsgarantier?»

   Det tror jeg er et godt tips. Jeg ville ikke lagt altfor mye i Trumps «løfter» til Israel om krig mot Iran når realitetene ligger på bordet og det skal handles/ avstås, ikke bare prates. Det har f.eks. i dag kommet signaler fra folk som er utpekt til nære medarbeidere, tror det var Breitbart-Bannon, om at noe håndbrekk på atomavtalen allikevel ikke vil være noen topp prioritet. Ellers peker jo Steigan i sin replikk til Hårstad på visse innebygde delays uansett, ifbm.ny admin og mye intern mistillit i Washington.

   Shit, dette er faktisk spennende.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.