0,7% eier nesten halvparten av verdens rikdom

0

Credit Suisse har publisert sin årlige Global Wealth Report, og den viser at 0,7% av de voksne i verden eier 45,6% ov rikdommene i verden. Det er 33 millioner personer.

Blant dem regner rapporten med dem de kaller ultra high net worth (UHNW) personer, altså folk som har en nettoformue på over 50 millioner dollar. Dem er det 140 900 av. Og så har du dem som eier mer enn 500 millioner dollar, De er 4200 eller 0,00006% av menneskeheten. Dette er verdens oligarkklasse. De er så få at de ikke en gang ville fylle Oslo Spektrum.
Dette er folk som kan kjøpe de politikerne og de priveligiene de måtte ønske. (Og som gjør det.)

I januar 2016 publiserte Oxfam en rapport som viser at de 62 rikeste menneskene i verden eier like mye som den fattigste halvparten til sammen.  Disse rikingene er så få at de ville fått god plass i en leddbuss. (Det eneste problemet er hvordan man skal få dem inn i den bussen.

I USA eier 20 personer mer en den fattigste halvparten tilsammen i følge forskerne Chuck Collins og Josh Hoxie. Da snakker vi om en minibuss med rikinger.

Rikdommen til dollarmillionærene er doblet siden 2010.

I den andre enden av skalaen finner vi dem med under 10,000 dollar. Det er 73% av verdens voksne. Deres samlede «rikdom» er falt med 25% i samme tidsrom, enda det er blitt en halv milliard flere av dem. Utvilikliga går altså raskt i retning av at oligarkene har alt, mens vi andre har ingenting.

Nesten halvparten av menneskeheten lever for under 2,5 dollar om dagen
80% av menneskeheten lever på under 10 dollar om dagen.
En milliard barn lever i fattigdom. Ifølge UNICEF dør 22.000 barn hver dag av fattigdom.
805 millioner mennesker har ikke nok å spise
Mer enn 750 millioner har ikke tilgang til reint drikkevann

Dette er realitetene etter all verdens utviklingsprogrammer. De virkelig rikegarbber til seg alt. Og når de gir almisser til de fattige, les Bill Gates, Soros, Clinton osv, så forventer de applaus. Og deres lojale redaktører og kommentatorer gir dem det.

Forrige artikkelVil Tyrkia vende ryggen til EU og slutte seg til SCO?
Neste artikkelAngela Merkel vil regulere innholdet på nettet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).