Vil Tyrkia vende ryggen til EU og slutte seg til SCO?

0

«Tyrkia bør først og fremst ta det helt rolig når det gjelder EU og ikke henge seg opp i det med medlemskap,» sa landets president Recep Tayyip Erdoğan i en tale 20.11.16. etter at han vendte tilbake fra Usbekistan. Det er avisa Hurriet som melder dette.

«Noen vil kanskje kritisere meg,» fortsatte presidenten, «men jeg sier bare det jeg mener. Jeg har sagt «hvorfor kan ikke Tyrkia bli med i Shanghai 5?»»

Opprinnelig ble Shanghai Cooperation Organisation kalt Shanghai 5, men siden har den fått flere medlemmer. Dette er en samarbeidsorganisasjon som Russland og Kina tok initiativet til, men som nå har medlemmer og assosierte over store deler av Asia.

Medlemmer: Kina, Kasakhstan, Kirgistan, Russland, Tadjikistan, Usbekistan, Kommende medlemmer: India og Pakistan. Observatører: Afghanistan, Hviterussland, Iran, Mongolia. Dialogpartnere: Armenia, Aserbajdsjan, Kambodsja, Nepal, Sri Lanka og Tyrkia.

SCO samarbeider om sikkerhet og kamp mot terrorisme og holder også felles militærøvelser. Alle medlemslandene er også medlemmer av Den eurasiske unionen, unntatt Kina. På SCO-møtet i Ufa i juli 2016 snakket Vladimir Putin og Xi Jinping om å samordne de to organisasjonene.

China and Russia Lay Foundation for Massive Economic Cooperation

Det blir i så fall en gigantisk økonomisk sikkerhetsorganisasjon. Kina har allerede investert 50 milliarder dollar i Sentralasia, og det skal bli mye mer. Russland har tidligere blokkert et kinesisk forslag om å opprette en utviklingsbank innen SCO. Men på grunn av Vestens forsøk på å isolere Russland, har landet åpnet også for dette samarbeidet.

Dette skriver Foreign Policy.

China and Russia Lay Foundation for Massive Economic Cooperation

Det er klart at dersom Tyrkia gjør alvor av å søke om fullverdig medlemskap, så vil Kina og Russland ønske landet velkommen, og det ville bety en stor strategisk endring av situasjonen i Vest-Asia og Sør-Europa. Kina har uttrykt at landet gjerne ser Tyrkia som medlem av SCO, og Tyrkia er allerede utpekt, uavhengig av dette til å lede SCOs «energiklubb» i 2017 som første ikke-medlem i det vervet. Om Erdoğan vil gjøre alvor av å søke, eller om bruker det som pressmiddel overfor EU er imidlertid ikke klart, sier Viktor Nadein-Raevsky  i Valdai Club.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.