Værnes kan bli base for US Marines

0

Forsvaret forbereder seg på å ta imot en kampstyrke på 300 amerikanske marinesoldater på Værnes.

En slik avdeling kan være på plass om relativt kort tid, skriver Adresseavisen. Flere forsvarskilder opplyser at det i lengre tid har vært kjent at de amerikanske soldatene vil bli stasjonert ved Værnes garnison. Det skal dreie seg om en ren kampavdeling fra det amerikanske marinekorpset.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skriver i en epost til avisa at dette er et amerikansk utspill og at de pågår en dialog på militært nivå om økt trening i Norge.

– Dette arbeidet pågår, men initiativet er ennå ikke politisk behandlet i Forsvarsdepartementet, så vi har ikke mer detaljerte svar på nåværende tidspunkt. Eventuelle konkrete forslag vil selvfølgelig bli behandlet av regjeringen og Stortinget på vanlig måte, sier Søreide.

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete krever svar fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på om opplysningene har noen sammenheng med norske forsvarsprioriteringer.

– Sett i sammenheng med at regjeringen prioriterer ned Hæren, kan dette være ugreit, hvis en samtidig på sett og vis tar inn andre styrker til landet på mer eller mindre permanent basis, sier Navarsete til NTB.

Kommentar:

En fast stasjonering (eller så tett rullerende at den de facto er fast) av amerikanske styrker på norsk jord, vil være å opprette en amerikansk militærbase i Norge. Enda så tett Norge har vært knyttet til USA, så er dette no helt nytt. Da blir vi enda tydeligere en del av USAs framskutte angrepsmaskin mot Russland.

Dette kommer etter at USA har oppgradert sine lagre av tungt militært utstyr i Norge, blant annet i fjellhallene ved Værnes. Det kommer etter at USA og NATO har trappet opp aggressive militærøvelser i nordområdene og resten av Europa. Og det kommer etter at det er blitt kjent hvor viktige de norske satellittovervåkingsstasjonene i Vardø og på Svalbard er for USAs krigsforberedelser mot Russland.

Den norske forsvarsplanen viser dessuten med all ønskelig tydelighet at vi ikke har eller legger opp til å ha noe egentlig norsk forsvar, bare en overdimensjonert og svært kostbar mottakelseskomité for USAs agrepsstyrker.

De politikerne som gjennomfører dette totale knefallet for verdens største krigsmaskin er på den andre sida garantert feite internasjonale stillinger med skattefritak og utgiftskonto.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.