Med hodet i sanden

0

Mesteparten av verdens kraftverk er drevet av kull og gass.

De har ingen mulighet til å overta også oljens energiandel via elektrifisering. De er «fossile» så det rekker, og de leverer primærenergien også til elbiler. Få mennesker i verden har råd til å være så sløsaktige med strømmen at de kan bruke den til bilframdrift. Og endelig – få deler av verden har slike bensinpriser som Norge.

Hvorfor skal de enkleste kjensgjerninger være så vanskelige å skjønne?

Dette skriver Jan Herdal oljekrisa.no.

Herdal har lest Statoil-direktør Eldar Sætres visjoner om oljebransjens framtid, og har problemer med å holde seg alvorlig.

Statoil-direktør Eldar Sætre står for ukas mest komiske variant.  Ifølge ekstremist-nettstedet med det hjertevarme navn Climate Home mener Eldar at oljebransjen vil være over toppen allerede i løpet av 2020-tallet. Og årsaken? Elbilismen! Morsomt, men har mannen ryggrad til å stå i jobben? Hva sier eierne til slike selsomme forestillinger?

Slik står det ikke til i resten av verden. Elbilsalget, inkludert ladbare hybrider som brenner bensin som bare rakkeren, utgjør pr. dato godt under 1 prosent av totalen, noe til og med EV-Volumes pent må innrømme i sin ingress. Og vi skriver snart 2017.
Lagerenergiens andel av global energibruk fortsetter å øke. Den «fossile» energien utgjør nå ca. 85 prosent av totalen, og andelen har aldri vært større. Så mye for vind- og solhypen. Da kommer Eldar Sætre med sine elbiler. Har han ligget for mye våken om natta? Er han så ung at han har lært å regne i den moderne PK-skolen?

For å produsere slike uttalelser får Statoilsjefen 14 millioner i året. Det er brukbart betalt for å fortelle eventyr.

Andelen vindkraft var i 2015 bare 1,7% av total strømproduksjon og 0,7% av total energibruk. Vind og sol utgjør ca. en prosent av verdens energibruk, og ca. 4 pst. av strømproduksjonen i 2015, ifølge BP Statistical Review.

Eventyrfortellere som Eldar Sætre trengs for å skjule for offentligheten hvor alvorlig energikrisa er, slik at det ikke blir uro og opprør.

Les resten av Herdals artikkel her.

Forrige artikkelSolberg, oligarken og fascistene
Neste artikkelStatsminister Löfven besöker terroriststödjande Saudiarabien
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).