Snowden avslørte verdens største etteretningsskandale

0
Øyvind Andresen

En kommentar til bakgrunnen for Oliver Stones  film om Snowden, en film alle bør se:

Edward Snowden avslørte i 2013 hvordan amerikansk og britisk etterretning systematisk registrerte og overvåket datatrafikken i verden. Alle er overvåket. De fleste er ikke klar over hvor dramatisk dette overgrepet er.

Alle har rett til et privatliv. Vi har nøkkel i dodøra og gardiner foran soveromsvinduene.  500 av verdens fremste forfatter uttalte i forbindelse med Snowden-avsløringene:

I sine tanker, i sine personlige omgivelser og i sin kommunikasjon har alle mennesker rett til å slippe å bli iakttatt og plaget.

snowden-wanted

Data om den enkelte kan og vil bli misbrukt av makthavere i kritiske situasjoner. Hva var det Snowden avslørte?

  • Facebook, Yahoo!, Google, YouTube, Microsoft, Gmail, Apple og Skype har gitt USAs National Security Agency (NSA) tilgang til sine servere. NSA er verdens største etterretningsbyrå med 30 000 ansatte.
  • Private teleselskaper har tjent mange hundre millioner dollar i året for å gi NSA tilgang til 81% av alle internasjonale telefonsamtaler.
  • NSA avlyttet 35 statsledere, flere av dem allierte med USA. Blant annet avlyttet de forbundskansler Angela Merkels telefon i ti år!
  • Målsettingen til NSA er identisk med overvåkningsstaten: Å registrere, lagre, overvåke og analysere alle elektronisk kommunikasjon fra alle mennesker over hele verden.

Det var den britiske avisa The Guardian som var viktigste avis i avsløringene. To teknikere fra britisk etterretning hadde overoppsyn med at avisens harddisker og datamaskiner ble destruert i en bortgjemt kjeller.

Snowden fikk avslag da han søkte om politisk asyl i 21 europeiske land, deriblant Norge. Mens Snowden var på flukt i Russland, fikk han innvilget asyl i blant annet  Bolivia. Bolivias president Evo Morales var samtidig på statsbesøk i Russland. Da han skulle fly hjem i presidentflyet, som hadde diplomatisk status, fikk ikke flyet passere over fransk, spansk, italiensk og portugisisk territorium. Flyet måtte nødlande i Wien for bunkring. Morales ble holdt tilbake i 14 timer, fordi USA hadde mistanke om at Snowden var om bord. Det var han ikke, han hadde fått midlertidig oppholdstillatelse i Russland.

Hva så med Norge? Luke Harding skriver i forordet i sin bok Snowden – filene:

Snowden-dokumentene tvinger nordmenn til å stille seg noen ubehagelige spørsmål. I hvilken grad er de norske styresmaktene – de nåværende så vel som tidligere – delaktige i USAs elektroniske overvåkning? Har norske myndigheter delt norske borgeres private data med den nære samarbeidspartneren i USA? Vi vet ikke hva NSA har overvåket i Norge, men vi kjenner omfanget. Tallene fra Norge er oppsiktsvekkende. I løpet av en måned vinteren 2012 – 2013 innhentet NSA data om over 33 millioner norske telefonsamtaler – i gjennomsnitt 1,2 millioner pr. døgn.

De ubehagelige spørsmålene til Harding er fremdeles ubesvarte, men enhver kan tenke sitt.

Se også:

Kilder:

Luke Harding: Snowden – filene   Forlaget Press 2014

Glenn Greenwald: Overvåket. Edward Snowden, NSA og overvåkingsstaten  Cappelen Damm 2014

Evo Morales: «Jeg, Bolivias president, ble holdt mot min vilje i Europa»

Relaterte artikler:

Mappa mi

Min fars mappe

NRK-dokumentar om Snowden

Støre vil ikke hjelpe Snowden

 Innlegg i Fædrelandsvennen 18/4

 


Først publisert på Andresens blogg

Forrige artikkelVilka är de verkliga krigsivrarna i Aleppo?
Neste artikkelLokførerstreiken trappes opp
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.