Snowden avslørte verdens største etteretningsskandale

4
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen

En kommentar til bakgrunnen for Oliver Stones  film om Snowden, en film alle bør se:

Edward Snowden avslørte i 2013 hvordan amerikansk og britisk etterretning systematisk registrerte og overvåket datatrafikken i verden. Alle er overvåket. De fleste er ikke klar over hvor dramatisk dette overgrepet er.

Alle har rett til et privatliv. Vi har nøkkel i dodøra og gardiner foran soveromsvinduene.  500 av verdens fremste forfatter uttalte i forbindelse med Snowden-avsløringene:

I sine tanker, i sine personlige omgivelser og i sin kommunikasjon har alle mennesker rett til å slippe å bli iakttatt og plaget.

snowden-wanted

Data om den enkelte kan og vil bli misbrukt av makthavere i kritiske situasjoner. Hva var det Snowden avslørte?

  • Facebook, Yahoo!, Google, YouTube, Microsoft, Gmail, Apple og Skype har gitt USAs National Security Agency (NSA) tilgang til sine servere. NSA er verdens største etterretningsbyrå med 30 000 ansatte.
  • Private teleselskaper har tjent mange hundre millioner dollar i året for å gi NSA tilgang til 81% av alle internasjonale telefonsamtaler.
  • NSA avlyttet 35 statsledere, flere av dem allierte med USA. Blant annet avlyttet de forbundskansler Angela Merkels telefon i ti år!
  • Målsettingen til NSA er identisk med overvåkningsstaten: Å registrere, lagre, overvåke og analysere alle elektronisk kommunikasjon fra alle mennesker over hele verden.

Det var den britiske avisa The Guardian som var viktigste avis i avsløringene. To teknikere fra britisk etterretning hadde overoppsyn med at avisens harddisker og datamaskiner ble destruert i en bortgjemt kjeller.

Snowden fikk avslag da han søkte om politisk asyl i 21 europeiske land, deriblant Norge. Mens Snowden var på flukt i Russland, fikk han innvilget asyl i blant annet  Bolivia. Bolivias president Evo Morales var samtidig på statsbesøk i Russland. Da han skulle fly hjem i presidentflyet, som hadde diplomatisk status, fikk ikke flyet passere over fransk, spansk, italiensk og portugisisk territorium. Flyet måtte nødlande i Wien for bunkring. Morales ble holdt tilbake i 14 timer, fordi USA hadde mistanke om at Snowden var om bord. Det var han ikke, han hadde fått midlertidig oppholdstillatelse i Russland.

Hva så med Norge? Luke Harding skriver i forordet i sin bok Snowden – filene:

Snowden-dokumentene tvinger nordmenn til å stille seg noen ubehagelige spørsmål. I hvilken grad er de norske styresmaktene – de nåværende så vel som tidligere – delaktige i USAs elektroniske overvåkning? Har norske myndigheter delt norske borgeres private data med den nære samarbeidspartneren i USA? Vi vet ikke hva NSA har overvåket i Norge, men vi kjenner omfanget. Tallene fra Norge er oppsiktsvekkende. I løpet av en måned vinteren 2012 – 2013 innhentet NSA data om over 33 millioner norske telefonsamtaler – i gjennomsnitt 1,2 millioner pr. døgn.

De ubehagelige spørsmålene til Harding er fremdeles ubesvarte, men enhver kan tenke sitt.

Se også:

Kilder:

Luke Harding: Snowden – filene   Forlaget Press 2014

Glenn Greenwald: Overvåket. Edward Snowden, NSA og overvåkingsstaten  Cappelen Damm 2014

Evo Morales: «Jeg, Bolivias president, ble holdt mot min vilje i Europa»

Relaterte artikler:

Mappa mi

Min fars mappe

NRK-dokumentar om Snowden

Støre vil ikke hjelpe Snowden

 Innlegg i Fædrelandsvennen 18/4

 


Først publisert på Andresens blogg

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Hvem vet – kanskje finnes svarene på alle disse viktige spørsmålene i Jens Stoltenbergs nye bok 😉

    • Viker som om det viktigste i boka og med lanseringsstrategien er at Jensemann skal skryte av at han egentlig er mer av en rampegutt og skitten spiller enn en han kan se ut som. Særlig fraksjoneringen og seieren over Jagland fremstilles som særs rampete, enda ingen har sympati med Jagland, og alle skjønner at hvis det er én rival selv fjolset Jens med litt hjelp klarer å utmanøvrere, så må det være fjolset Jagland. Men nå var pr-staben redd for at det skulle begynne å synes at NATO-dressen sitter litt løst, så da må det minnes om at Jens er en tøffing. Fryktelig mye i mediene og det offentlige rom har dobbelt funksjon i dag, bak det åpenbare formes alt for å gire befolkningen over i krigsmodus gjennom kontinuerlig påvirkning.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.