Rekordhøy gjeld, stagnerende verdensøkonomi, hardere rivalisering

19

Det internasjonale pengefondet (IMF) har lagt fram tre rapporter om verdensøkonomien i forbindelse med sitt møte som begynte 7. oktober 2016. Det er World Economic Outlook, Global Financial Stability Report og Fiscal Monitor.

World Economic Outlook viser at de utviklede økonomiene stagnerer og at det ikke har vært noen virkelig ny oppgang i verdensøkonomien. De to andre peker på økende ustabilitet på grunn av at sentralbankene har pøst tusenvis av milliarder dollar inn i finanssystemet uten å oppnå vekst, samtidig som rentenivået ligger og vaker rundt null.

Veksten i de «avanserte» økonomiene spås til å bli på bare 1,6%.

Fram til 2000 økte verdenshandelen med 7% i året. I 2015 falt den med over 10%.

Forhandlingene om den lenge annonserte TTIP-avtalen har brutt sammen og industrilanda fører økonomisk krig mot hverandre. Mest kjent er sanksjonene mot Russland, men EUs dom mot Apple med en bot på 13 milliarder euro og USAs angrep på Volkswagen og Deutsche Bank (straff på 14 milliarder $) må oppfattes som deler av dette.

I Fiscal Monitor slår IMF fast at verdens gjeld utenom finanssektoren er doblet i nominelle tall siden 2000 og at den nå ligger på 152.000 milliarder dollar (eller det dobbelte av verdens samlede BNP.)

Stabilitetsrapporten sier at sjøl om den kortsiktige risikoen har minket, er risikoen på mellomlang sikt økende.

De lave rentene setter pansjonsfondene og forsikringsbransjen i fare. Rapporten advarer også mot svake banker og sier at lav inntjening vil «undergrave buffere og svekke deres evne til å støtte vekst».

I USA sa regjeringa 30. september 2016 at landet da hadde en 19.573 milliarder. Det er enda en rekord.  Gjeldsveksten utgjør nå 7,6% av hele USAs økonomi. Til sammenlikning utgjorde Marshallhjelpen 4,3 % av USAs økonomi.

Gjeldsøkninga i USA var på 1400 milliarder, og det til tross for at det ikke var noen stor krise. Gjeldsøkninga er bakt inn i systemet.

Den marxistiske økonomen Michael Roberts skriver om USAs svake økonomi:

The story of the US economic giant since the Great Recession is one not just of stagnation but of disappearing economic growth in the weakest economic recovery after a slump since the 1930s.

usa-bnp-vekst
USAs vekst per innbygger er på svake 1,32% og det er ikke stort bedre i de andre G7-landa, med Italia verst på – 0,67.

bnp-per-capita-vekst

Roberts mener at sannsynligheten for ei ny økonomisk krise i USA i 2017 er stor.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. 152000 miiliard norske er 152000 billion (USA) og 152000.000.000.000 trillion (USA) og billiard på norsk.

  • 152000 milliarder er 152 norske billioner. Men bruker jeg det, blir folk forvirra. At 152000 billioner er 152 billioner, det blir bare rot. Så jeg bruker milliard, som er et tall nordmenn har et slags forhold til.

   • Helt sant! Men 152000000000000 norske kroner er en så enorm mengde penger at de aller fleste ikke har noe forhold til det. Kanskje kunne vi omsette dette til 1000-lapper, og se hvor stort areal hele summen vil dekke, om vi legger sedlene ved siden av hverandre. Vi er mye flinkere på arealer. Eller om vi kjöper nye volvo biler: 450 millioner biler, nye biler. Eller at hver eneste person i Sverige og Norge fikk 30 nye volvoer hver. Det er viktig å sammenligne med ting vi har et forhold til for å forstå.

 2. Ikke et ord om at dagens monetære fiat ponzi system som bygger på tilliten at land og dermed også private aktører skal opprettholde verdi på valutaen er på vei og kollapse og på vei og skiftes ut med konkurrerende systemer:)

  «I Fiscal Monitor slår IMF fast at verdens gjeld utenom finanssektoren er doblet i nominelle tall siden 2000 og at den nå ligger på 152.000 milliarder dollar (eller det dobbelte av verdens samlede BNP.)»

  Og da er ikke kasion M3 med helt sikkert;) 2 år gammel og ikke bedre nå lover;)

  The $70 Trillion Shadow Banking Industry

  https://youtu.be/P-Z1FScVkmI

 3. Og dette er den uhyggelige virkeligheten som krig er, å at Norges stat har kjøpslått med fanden sjøl! (gjelder ikke befolkningen) for hvor mye tåler vi? For er det en ting som er skummelt, så er det at ikke noen i det hele tatt har pakket sekken sin for mulig å fort måtte emigrere byene når det kolapser. Og i å med at bilderberger dronningen fra Holand, sa at «de skapte ett uhyre ,og nå er det sluppet løs, men de får ikke gjort noe med det,» hva mente hun? Og går vi til bibelen så er det snakk om at alle onde krefter skal utføre så mye galskap at det ikke er annet enn å se på hva Georg Orvell, Notredamus, Newton og flere som ikke står i Bibelen sier, Og vi er der!!!! det er ikke mulig lenger å nå fram på FB, som er en del av Illuminati, For å si noe om papir penger det reddet en jøde som hadde jobben med å sprette opp klærene for å finne verdier og fant de penger var det mere enn gull verdt, for da kunne de tørke seg med de og det reddet livet hennes, Hvis vi kunne forbrede oss på at ingen kan hjelpe når de «bomber» land for land uten annen mening enn å redde sitt eget skinn, husk det Amerika vi nå ser er en jeng kriminelle hvor alle skulle hatt dødstraff, om det hadde gjort noe lignende og fått en rettsak der landets lover ble brukt, ser vi ikke det samme her til lands? De politikerne vi nå har er med på alt dette!!! å folk tror ikke på ett ord, fra annet enn de største nyhetsmediaene som er Illuminati styrt av selveste pyramide toppen Rocefeller mannen som skruppeløst gjør hva han vil, siden han eier 90 % av den intermationale banksystemet 18% av verden. Jeg sier dette med livet som innnsats, fordi jeg går i døden om det skjer, for jeg har levd og har hatt det bra og hvet hva ekte kjælighet og trygghet er nå er dette blitt historie, Vi var heldige som fikk vokse opp på 70 tallet

  • 2. Peter 2:19 While they promise them liberty, they themselves are the servants of corruption: for by whom a man is overcome, by the same is he brought into bondage.

   Efeserne 6:12 For we wrestle not against flesh and blood, but against principalities, against powers, against the rulers of the darkness of this world, against spiritual wickedness in high [places].

  • Takk for kommentarer.

   Og i å med at bilderberger dronningen fra Holand, sa at «de skapte ett uhyre ,og nå er det sluppet løs, men de får ikke gjort noe med det,» hva mente hun?

   Det kan være » the creature from Jekyll Island», dvs det at bankene er koblet fra gullstandarden, og at pengene skapes av luft, og ikke eksisterer før de lånes ut, omtrent noe sånt som AF skrev her tidligere.
   Så at det er et gjeldsbasert system, som trenger noen som låner, for å vokse.
   Låne ut gjør de jo hele tiden, og folk blir fler, derfor vokser ballongen.Stemmer ikke dette ?
   Siden de da kan trykke så mye penger de vil, og låne ut til egne organisasjoner, og ansette folk i sin agenda, så vokser det i den åkeren de planter, med de plantene de planter.

    • Sånn rent hypotetisk: Det hadde enda vært noe om man klarte å fastsette en fornuftig pengeverdi utfra de kriteriene og en genial samfunnsøkonomisk modell.

     Når det gjelder arbeid er det selvsagt ingen fasit på hva det er verdt, og når det gjelder naturens (manglende) bærevne er det jo ikke den faktiske som ligger til grunn i dag, det er fullstendig fantasipregede løfter om fremtidig lønnsomhet, altså mer penger, ikke fysiske ressurser som gjør det. At det ikke går i hop er det meningen at vi skal drite i.

 4. – The Coming Collapse Of The World’s Biggest Economy: http://peakoil.com/business/the-coming-collapse-of-the-worlds-biggest-economy

  «The stage is set for the collapse of the world’s largest economy – the European Union. The trigger: Italy’s exit from the euro currency.

  The Financial Times recently put it this way:

  An Italian exit from the single currency would trigger the total collapse of the eurozone within a very short period. It would probably lead to the most violent economic shock in history, dwarfing the Lehman Brothers bankruptcy in 2008 and the 1929 Wall Street crash.»

 5. – Norway Announces Massive Withdrawals From Sovereign Wealth Fund To Cover Deficits: http://www.zerohedge.com/news/2016-10-07/norway-announces-massive-2017-withdrawals-sovereign-wealth-fund-cover-deficits

  “What’s worrying is the enormous pace,” said Torstein Tvedt Solberg, a member of parliament and a finance committee member for Labor. The largest opposition party has asked the fund “about the threshold for when it becomes really problematic for them and the signal they’ve given us is that it’s 150-200 billion kroner. With the pace we’re seeing now, we’re beginning dangerously fast to come close to the critical level.”

  Snart må vi spise gråstein!

 6. Økonomen Michael Hudson om gjeldsfella vi er inne i, der alt handlar om kva som må gjerast for å berge bankane, ikkje økonomien:
  Its really very simple mathematics. You have to abolish pension plans. You have to abolish social spending. You have to raise taxes. You have to have at least fifty percent of the European population emigrate, either to Russia or China. You would have to have mass starvation. Very simple. That’s the price that the Eurozone thinks is well worth paying. It’s the price that it thought Greece is worth paying. To save the banks, you would have to turn the entire Eurozone into Greece.

  No price is too high to pay to try to make the financial system go on a little bit longer. But ultimately it can’t be saved, because of the mathematics that are involved. Debts grow and grow. And the more they grow, the more they shrink the economy. When you shrink the economy, you shrink the ability to pay the debts, so it’s all an illusion that the system can be saved. The question is, how long are people going to be willing to live in this illusion?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.