Solberg, oligarken og fascistene

34

Erna Solberg har hatt møte med en av Ukrainas rikeste oligarker, sjokoladekongen og presidenten Petro Porosjenko og forsikret ham om sin og Norges uforbeholdne støtte. Porosjenko har blitt så rik som han har blitt, akkurat som de andre oligarkene, gjennom å rane til seg betydelige deler av Ukrainas ressurser. Derfor vet man ikke om man skal le eller gråte når stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier at Norge «støtter velferdsutviklingen i landet».

solberg-porosjenko

Aslak Storaker skrev 12. mars 2016:

Aftenposten kunne nylig melde at Ukraina igjen har blitt kåra til Europas mest korrupte land. En undersøkelse fra september utført av International Foundations for Electoral Systems viste at 40 prosent av ukrainerne har opplevd å måtte bestikke offentlige tjenestepersoner de siste tolv månedene, opp fra 37 prosent i april 2014. En annen undersøkelse fra International Republican Institute (IRI) fra august viste at mens 11 % av ukrainerne mener bekjempelsen av korrupsjon har blitt styrka etter avsettelsen av Janukovitsj svarer hele 51 % at bekjempelsen av korrupsjon har blitt dårligere.

I en artikkel i Washington Post har Neil A. Abrams og M. Steven Fish levert en knusende kritikk av dagens regime i Ukraina og den vestlige hjelpen, som etter deres mening bare har gjort vondt verre. Artikkelen er også gjengitt i den Maidan-vennlige Kyiv Post og i den russiske Sputnik News.

Abrams og Fish skriver:

April 14 saw the appointment of yet another government dominated by insiders from Ukraine’s discredited post-communist establishment. This ended a political crisis sparked in February when Aivaras Abromavičius, the respected minister of the economy, resigned over persistent graft among his underlings.

Abromavičius’s resignation was just the latest confirmation that the hopes that accompanied the EuroMaidan movement of 2014 have crashed on the rocks of renewed asset-grabbing (see here, here and here). The gains from modest successes in economic reform have been washed out by impunity at the top along with a lack of progress in civil service reform and movement toward a law-based state.

Og de stiller spørsmålet: Bidrar den vestlige hjelpen til å sette en innbarket elite til å fortsette å stjele og unngå å bygge en fungerende stat?

Guvernør i Odessa-regionen, Mikheil Saakashvili, sa på Yalta European Strategy forum i Kiev at «Ukraina de facto styres av en skyggeregjering der oligarkene trekker i trådene».

Saakashvili, som er ettersøkt for svindel og korrupsjon i det opprinnelige hjemlandet Georgia, har ikke for vane å snakke for mye sant, men i dette tilfellet er han kommet i skade for å bryte vanen. Den CIA-finansierte nettavisa Kyiv Post siterer ham videre:

We certainly have the reality of some kind of shadow, parallel government,” … “You can describe Ukraine as a joint-stock company owned by oligarchs… Every oligarch owns his own judges, prosecutors and paramilitary units.

Dette regimet skal altså Norge støtte med penger, antakelig våpen og med å gjøre det stuerein.

Petro Porosjenko har personlig avsvar for å ha startet den såkalte «anti-terroropersjonen» som har drept tusenvis av hans landsmenn i Øst-Ukraina.

Som kjent ble det USA-initierte statskuppet i Kiev 22. februar 2014 gjennomført angivelig for å bryte oligarkenes makt og skape frihet og velstand. Resultatet er blitt en ødeleggende borgerkrig, som har drept rundt 8000 mennesker, for å bruke et lavt anslag, har rasert landets økonomi, og fått nazister inn i nøkkelposisjoner.

Hyllest av fascisten Stepan Bandera er nå beskyttet av loven
Hyllest av fascisten Stepan Bandera er nå beskyttet av loven

9. april 2015 vedtok Verkhovna Rada, Ukrainas parlament, å forby kommunistiske symboler og propaganda for kommunismen. Alle byer, gater, steder, plasser m.m. som er oppkalt etter kommunister skal skifte navn. Monumenter over kommunister, som ikke allerede er blitt ødelagt av fascistiske bøller, skal ødelegges. Straffen for propaganda for kommunismen og produksjon av kommunistiske symboler vil ligge på mellom 5 og 10 års fengsel.

Loven ble foreslått av fascisten Oleh Liashko,

Samtidig vedtok man at fra nå av er de fascistiske kreftene beskyttet av loven:

Public denial of the legitimacy of the struggle for the independence of Ukraine in the twentieth century recognized insult to the memory of fighters for independence of Ukraine in the XX century constitutes disparagement of the Ukrainian people and is illegal.

Det er heretter forbudt å kritisere de fascistiske personene og organisasjonene som har spilt en rolle i Ukrainas historie.

The Simon Wiesenthal Center har reagert skarpt på dette vedtaket. vært tause.  Ifølge Jerusalem Post har Simon Wiesenthal Center uttalt følgende:

The passage of a ban on Nazism and Communism equates the most genocidal regime in human history with the regime which liberated Auschwitz and helped end the reign of terror of the Third Reich, said Wiesenthal Center director for Eastern European Affairs Dr. Efraim Zuroff.

In the same spirit the decision to honor local Nazi collaborators and grant them special benefits turns Hitler’s henchmen into heroes despite their active and zealous participation in the mass murder of innocent Jews. These attempts to rewrite history, which are prevalent throughout post-Communist Eastern Europe, can never erase the crimes committed by Nazi collaborators in these countries, and only proves that they clearly lack the Western values which they claim to have embraced upon their transition to democracy, he added.

Dette gjennomkorrupte, krigshissende og naziinfiserte regimet er det Erna Solberg og Børge Brende hyller og vil støtte med norske skattemillioner.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


34 KOMMENTARER

 1. Simon Wiesenthal var mannen som avslørte Odessa-ruta, og dermed samanhangen mellom oligarkane i den tyske industrien (som ville hoppe av Hitler-toget) og oppbygginga av European Roundtable etter krigen. «Sikre det tyske etterkrigsfelttog», som dei sa den gongen.

 2. Porosjenko har blitt så rik som han har blitt, akkurat som de andre oligarkene, gjennom å rane til seg betydelige deler av Ukrainas ressurser. Derfor vet man ikke om man skal le eller gråte når stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier at Norge «støtter velferdsutviklingen i landet». […]

  April 14 saw the appointment of yet another government dominated by insiders from Ukraine’s discredited post-communist establishment.

  Porosjenko er vel strengt tatt en representant for den «kommunistiske» nomenklaturaen fra tiden før Sovjetunionens sammenbrudd ? Det er ihvertfall såvidt jeg har forstått mye takket være hans lojalitet ovenfor sovjet-bossen Leonid Kutsjma at han i den grad kunne delta i plyndringen av Ukrainas ressurser som han gjorde.

  • Jeg vil bemerke at Poro takket Erna for leveransene av gass til Ukraina. Er det noen som vet hvorvidt vi forsyner dem, gratis eller?

   • Godt spørsmål jostein.
    Når vi ser hva som går ut av landet i form av Norway Grants http://eeagrants.org/
    og hvordan vi bidrar til å bygge opp slottsruiner i Europa, og samtidig vet at NGO ene er NWO som forandrer » terrenget » gradvis
    som en kamelon beveger seg sakte, og kamuflerer seg i prosessen, og at vi samtidig trenger å bygge arbeidsplasser her , kan man bli ganske oppgitt over de som raner landet for sin egen globalist-utopiske drøm med røtter i afrikanske kolonisering.
    http://www.azquotes.com/quote/802564

   • Godt spørsmål jostein.
    Når vi ser hva som går ut av landet i form av Norway Grants http://eeagrants.org/
    og hvordan vi bidrar til å bygge opp slottsruiner i Europa, og samtidig vet at NGO ene er NWO som forandrer » terrenget » gradvis
    som en kamelon beveger seg sakte, og kamuflerer seg i prosessen, og at vi samtidig trenger å bygge arbeidsplasser her , kan man bli ganske oppgitt over de som raner landet for sin egen globalist-utopiske drøm med røtter i afrikanske kolonisering.
    Vi har også et ansvar som folk, å stille flere kritiske spørsmål, slik som du gjør her, ta mer ansvar, og ikke henfalle til avmakt.
    Det veldig stille i kommentarfeltet om dagen.

    • http://www.azquotes.com/quote/802564
     Did you ever see a chameleon catch a fly? The chameleon gets behind the fly and remains motionless for some time, then he advances very slowly and gently, first putting forward one leg and then the other. At last, when well within reach, he darts his tongue and the fly disappears. England is the chameleon and I am that fly
     Lobengula

     Jeg leste i avisa her om dagen om den vergen med tilgang til kontoen som ranet en dame for eiendeler og penger. Det var ikke engang vasket hos henne.Vet ikke om det er et godt eksempel , men det minner ihvertfall meg om det som skjer.

     • Lobengula, sønn av den mektige Ndebele-høvdingen Mzilikazi i Rhodesia, det nåværende Zimbabwe. Han ble leder for sitt folk i 1870. Lyktes i å holde Ndebele-riket samlet trass i indre motsetninger, og inngikk i 1888 avtaler med British South Africa Company (eid av Cecil Rhodes) om rettigheter til gruvedrift i området. Selskapet brukte dette som grunnlag for okkupasjon og europeisk bosetting i stort omfang, og Lobengula stilte seg deretter i spissen for et opprør mot kolonialisme og utenlandsk dominans. Ndebele-området ble okkupert i 1893, og Lobengula ble drevet på flukt. Etter dette ble hele Rhodesia underlagt europeisk kontroll.
      https://snl.no/Lobengula

 3. Du skriver at Poroshenko skapte sin rikdom ved å tilrane seg nasjonale interesser – i likhet med andre ukrainske oligarker. Kan du dokumentere dette? Eller i det minste; hvor har du det fra? RT?

  Den ukrainske versjonen er at han ikke kunne blitt en kandidat hvis han hadde en slik historikk. Han var en fyr som hadde bygd seg opp på «ærlig vis» og slik skilte seg ut fra nettopp slike forbryterske oligarker som hele maidan-opprøret faktisk var en protest mot.

  Men ingenting overrasker meg når det gjelder Ukraina. Så hvis du kan underbygge det du skriver vil det være interessant.

  Du er svært aggresiv i Ukraina-spørsmålet. Det er bare svart-hvitt her. Og du greier ikke å beskrive det annerledes, noe som kan vitne om kunnskapsløshet. Det er fort gjort å slå ihjel folk når man ikke evner å ha empati, eller er høy på seg selv og sine «interesser». Du som er en «folkets mann», Steigan, burde kunne ha en mistanke om at alt kanskje ikke er så enkelt i Ukraina som det du framstiller i dette innlegget.

  Folk er ikke nazister. Du stempler indirekte 25 til 30 millioner mennesker i et av Europas største land som nazister, fordi en del av dem ( men ikke alle) har Stepan Bandera som en nasjonal helt. Vi må forstå den historiske konteksten; Banderas prosjekt var et selvstendig Ukraina, og i den forbindelse sto han ansvarlig for det som i ettertid kan kalles krigsforbrytelser. Men fra hans, og disse ukrainske nasjonalistenes ståsted, var det altså en rettferdig kamp for selvstendighet. Nazi-stemplet har han fått fordi han samarbeidet med de tyske nazistene, fordi han trodde at det var nyttig i kampen mot polsk og russisk overherredømme. Tyskerne invaderte vest-ukraina og lovet gull og grønne skoger, og brukte de ukrainske nasjonalistene som nyttige idioter.

  Jeg sier ikke at qBandera og kompani er engler, tvert imot. Jeg syns Timothy Snyder i sitt verk «Holocaust» beskriver det rimelig balansert. Polakker, Ukrainere og Sovjetrussere var alle skyldige i krigsforbrytelser, som riktignok ikke kan måle seg meg Wehmacht – som Bandera i en kort periode ulykksaligvis allierte seg med.

  Og akkurat nå har Russland selvfølgelig interesse av å fremheve den «ukrainske nazismen».

  Det store spørsmålet da, som nå, var hvorvidt Ukraina var å betrakte som et legitimt «folk», som har krav på sin egen nasjon, innen sine egne grenser. For nazistene var svaret enkelt. De ville jo ha hele øst-europa som en koloni. For Russland var det også enkelt. Ukrainsk er bare en russisk dialekt, og russlands vugge er Kiev. Riktignok tusen år siden, men hvem bryr seg? Dessuten Polen. Polen har også hatt imperiale ambisjoner i Ukraina.

  Det jeg synes er trist, Pål, er at du ikke tar hensyn til den vanskelige ukrainske historien. Du tar ikke hensyn til den ukrainske nasjonale følelsen. Det er kanskje fordi du ikke har kunnskap nok, og du har ingen personlig tilknytning heller. Så da blir det fort geopolitisk. Det blir store store bokstaver, svart hvitt, i bestefall litt grått og ubestemmelig.

  • Bandera dreiv utrensking av den øst Ukrainske befolkningen. Ja historie er viktig her. Øst og vest Ukraina har aldri vært en samlet befolkning. Går man tilbake til revolusjonen og den øst Ukrainske helten Nestor Makhno, hvor også øst og vest er delt. De har ikke samme kultur eller historie i øst og vest to folk.

   • Bandere dreiv på sammen med den Nordiske ss bataljonen. Hvis du leser om de overgrepene de er med og overværer også etterhvert deltar i. Er det Banderas menn som utfører. Det er et godt historisk dokument på hva Banderas gjorde. Det var brutalt og hensynsløst. Som forklarer situasjonen mellom befolkningene der. At du bagatelliserer folkemord er jo helt på trynet.

    • Jeg bagatelliserer ikke folkemord. Det Bandera gjorde var folkemord. Det gjorde også tyskerne, russerne og faktisk polakkene. Vesten bedrev også folkemord da de bombet Dresden. I denne historien er det ingen helter. Du misforstår meg, Snorre. Jeg unskylder på ingen måte Bandera.

     Allikevel; ingenting er enkelt. Vår helt Bjørnstjerne Bjørnson hadde sympati med det slovakiske folket og deres egenart. Han engasjerte seg i dette spørsmålet.Hundre år etter, da warszawa-pakten gikk dukken og vi fikk disse rare nye nasjonene i øst-europa – hvor mange nordmenn husket Bjørnstjernes engasjement for det slovakiske folk? Ingen. For oss var det et land som het Tjekkoslovakia. Skoda, Kafka og Havel. At Tjekkoslovakia skulle bli delt i to var noe man bare registrerte.

     Snorre; Jeg forstår at du kjenner Ukraina bedre enn de fleste. At du nevner Nestor Makhno tyder på det. En dag skal jeg dra til Huliaopole. Hans historie er spennende.

     Det som er sikkert er at Ukraina er splittet. Det er et land som er dømt til å mislykkes.

  • Kan ikke se at Pål skriver noe sted at hele folket i Ukraina er nazister.At regimet er naziinfisert er det imidlertid ingen tvil om.

   • Riktig. Men jeg tror det blir for enkelt å si at regimet er nazi-infisert. Der like enkelt, og like feil, som å si at norske sosialdemokrater er fiender av folket. Jeg registrerer forøvrig at Steigan ikke svarer på et enkelt spørsmål; hvor har han det fra at Poroshenkos rikdom er et røveri av najonens rikdom. Jeg er fremdeles nysgjerrig.

 4. Erland. Et regime er et eksisterende styresett i et land – bestående av en brøkdel av folketallet. Oppslutningen rundt regimet har tidligere vært fremlagt, hvor vi igjen måtte ta i bruk brøken. Over halvparten av befolkningen mener dessuten at korrupsjon har økt etter dette presidentvervet.
  – Poroshenko er også den eneste som har økte sin formue (20%) i løpet 2015, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det til tross for at den forverrede politiske situasjonen mellom Ukraina og Russland har førte til et omsetningstap på nesten 53 millioner dollar – og et underskudd på 7 millioner dollar for Lipetsk Roshen-fabrikken i Russland i 2014.

  «Formuen skal nå være på 979 millioner amerikanske dollar, eller omlag 8,3 milliarder norske kroner. Og med det er han den sjette rikeste mannen i Ukraina.»
  Han er også den eneste av de ti rikeste «upopulære» oligarker som tjener gode penger under den eksisterende økonomiske krisen. Alle de andre «top ti» går i minus, hvor den rikeste har tapt 56% av sin formue (det er i en mer utsatt virksomhet) – skriver NRK 03.11.2015.

  Roshen eksporterer godteriproduktene sine til USA, Canada, United Arab Emirates, Kina, Japan, Vietnam, Israel, Algeri, EU og noen CIS-land. Noen av representasjonskontorene er registrert i det landet det distribueres til – hvor Roshen USA Corp har sitt kontor i Edison, New Jersey.

  I desember 2014 innrømmet President Poroshenko at han hadde inngått en avtale med finansrådgivningsselskapet Rothschild Group for å selge seg ut av Roshen, skriver Jamestown Foundation. Avtalen utelukker også Poroshenko fra å utøve kontroll eller påvirkning mens «søket» etter kjøper pågår. En lukurativ finansoperasjon i vente for Rotchild&Co, for senere å få dette under Wallstreet-paraplyen hvis eierskap er blitt oss meget kjent. Da vet vi stort sett hvor makta ligger – og ikke minst hva Clinton og andre presidentemner blir og er i slike sammenhenger.

  • «Da vet vi stort sett hvor makta ligger – og ikke minst hva Clinton og andre presidentemner blir og er i slike sammenhenger.»

   La meg gjette … politics is the entertainment branch of finance?! Premie under $1 billion mottas ikke. Amerikansk billion. Man er ikke direkte utakknemlig heller.

  • Jeg forsvarer ikke Poroshenko. Ikke i det hele tatt. Du kommer med masse tall – og jeg gidder ikke å sjekke det. jeg tar faktisk for gitt at det meste er riktig. Jeg kan tilføye at Porashenkos sjokoladeprodukter, i tiden etter han ble president, har fått et boost. Roshen har egne digre butikker i alle store byer. Før var sjokoladen tilgjengelig bare på «rema». Så har virkelig fått sving på greiene etter at han ble man in charge.

   Jeg var i Lviv i sommer, og jeg har vært der mange ganger. Jeg kjenner denne byen godt. Dette er altså Bandera-land, det ukrainske nasjonale episenter. Nazistene. Drittsekkene. Men det de vil ha er respekt for sin egenart. Hvem kan agumentere mot det? Kan du, Paulsen?

   Er du enig med Putin, som sier at det ukrainske språket er en russisk dialekt? I såfall måtte du akseptere at norsk er en tysk dialekt. For så stor er forskjellen.

   • Why invent a fairy tale? Ukrainian and Russian is actually dialects of one language. I know the two dialects, these dialects exactly the same syntax and vocabulary is different, there are many borrowings from the Polish language, it is a consequence of 300 years of stay in the Polish part of the empire. In fact, the difference between Ukrainian and Russian less than between German dialects – Niederdeutsche Sprache and Bayerisch. Also in Ukrainian More archaisms, which were abolished by Peter! during his reforms in Russian language.

    • We probably have different views on how to define the word «dialect». I know that ukrainian and russians have the same roots. And the structure of grammar is more or less the same, that is why both are in the east slavic group. But, as you say, so many words are different, and russian can not be understood by young ukrainians who didnt learn russian at school. And russians can not understand ukrainian, unless they have some basic knowledge, and maybe a family connection.

     We all know that languages can change dramatically in very short time. A good example is islandic and norwegian. Norwegian vikings colonized Icland in the 9th century. In the 12th century both spoke the old norse language. But 200-300 years later they could not understand each other. Norwegian had been radically transformed under influence from both danish and german. This was the birth of modern norwegian language.

     Dialects are variations within a language, for example the moscow and Peterburg dialects. You use the word «dialect» where serious linguists use the word «group» or «family».

     An example is todays danish compared to norwegian. You would call them dialects. The written danish and norwegian is so much the same. Even a norwegian child can read a book in danish. The words are 95% the same. But when spoken it is totally impossible. They are two different languages, because of the differences, but also because Norway and Denmark have their independent ways to deal with linguistic changes, adopting new words and general language reforms.

     Russian and ukrainian are radically more different than danish vs norwegian, concerning vocabulary, although the pronanciation on similar words are less so. And Ukraine and Russia are different nations, having different approach to the linguistic «policy».

     And at last; Who are the ones to define if ukrainian is a «language» or not? Russia? It must be Ukraine, and no other. Not Russia, not Poland, not me, not you.

   • Fremdeles ikke et knyst fra Steigan. Han kan ikke dokumentere sin påstand at Poroshenkos rikdom var et røveri fra fra felleskapet på 90-tallet. Det er vel noe han slengte ut i farta, Fort gjort når man er engasjert. Poroshenko er kanskje en klassisk slu kapitalist, som kan kunsten å sno seg. Ganske mainsream. Men grunnen til at nettop han kunne bli akseptert som kandidat var at han ikke var lik andre oligarker i Ukraina, som for for det meste karret til seg nasjonal rikdom på det anarkistiske 90-tallet. Julia Timoshenko, som var karismatisk og populær, for noen nærmest et ikon, har blitt fullstendig marginalisert. Fordi Janukovich påstand om at hun hadde finta til seg milliarder hadde noe for seg. Så har det vist seg at også Janukovich selv har hatt noen sklitaklinger som ikke tåler dagslys.

    Steigans, og andres, analyse av Ukraina er Putins narrativ. I et så splittet land, med så mange fasetter, så mange skjebner, så mye historie og så mye galskap, er det bare å trekke på skuldrene av slike lettvinte analyser. Men det er sikkert fort gjort det også, sittende her på de kjølige knausene langt unna.

    At Putins stategi er slik den er, kan forsås. Hans fortelling om Ukraina er som forventet. Det handler om kontroll, herredømme, klassisk imperialisme.

    Så er det noen som sier at nato og vesten er aggresive, de eter seg østover, og det er ikke rart at Putin reagerer. Men faktum er jo at Polen, Romania og andre tidligere warszawapaktland ønsker dette. De som hevder at nato manipulerer disse landene har et forklaringsproblem. Dette er nasjoner som fikk mer enn nok av Russlands imperialisme i den såkalte kalde krigen. Steigan var jo heller ikke udelt positiv når det gjelder Sovjetunionen. Men det viser seg at hatet mot USA, nato og «vesten» trumfer alt. Og nyansene forsvinner.

    • Jeg svarer ikke på alt som kommer her. Jeg holder stor takhøyde og lar folk kommentere, også om de er veldig uenige med meg, slik som du. Det betyr ikke at jeg ikke har svar eller at jeg er enig. Din relativisering av ukraisk fascisme taler for seg sjøl. Og leserne vet å vurdere den.

     • Sorry at jeg er litt sein.

      Når du først responderer, kunne du kanskje svare på det jeg spurte om, nemlig; kan du dokumentere at Poroshenko ranet til seg nasjonale skatter rett etter sovjets fall, altså at han ble rik slik de fleste oligarker ble rike på den tiden, slik du hevder? Hvis det bare er ubetenksom gjetting er det greit nok. Vi tar alle forbausende ofte feil, selv jeg. Så jeg kjenner til problemet. No hard feelings.

      At du sier jeg relativiserer ukrainsk fascisme er interessant. Med det insunierer du altså at jeg ufarliggjør det – på sett og vis unnskylder det. Men det er ikke det jeg gjør. Jeg mente bare å fortelle noe mer om ukrainsk nasjonalisme og fascisme enn det du gjør. Det Banderas milits gjorde, spesielt mot polakkene, var folkemord. Det skriver jeg. Det er ikke noe å relativisere. Men grunnen til at ukrainere i dag ser på Bandera som en helt er at han var den som evnet å hevde ukrainsk sjølråderett politisk, ja mer enn det; som turte å sette hardt mot hardt i et tid da Europa sydet av konflikter, og Ukraina var en av svært få nasjoner som aldri hadde hatt sin egen stat. Det kokte i dette hjørnet av kontinentet; Ukraina hadde Imperialistene Polen og Russland på hver sin side – det var velkjente trusler i lang tid, og høyst reelle også nå, i 1939. Bandera var militant ukrainsk nasjonalist. Hans sjakktrekk i tidsnød var å satse på den svarte løperen med hakekors. Han innså jo selv etterhvert at det ikke var lurt. I tiden som fulgte på østfronten ble det begått folkemord fra Banderas folk, fra tyskerne og fra russerne. Det var hellig krig.

      Når det gjelder ukrainsk fascisme i dag er jeg bekymret. Jeg liker det ikke. Men jeg tror egentlig ikke det er så ille som du tror. Ukrainere er ikke mer fascister enn franskmenn, tyskere, ungarere eller nordmenn. Jeg mener bestemt at dersom Norge hadde stått i den samme fortvilte situasjonen som Ukraina står i i dag, hadde vi hatt like mange tydelige og offentlige fascister her.

      Men det kan ikke du forstå, for i ditt og mange andres hoder er faktisk ikke Ukraina en nasjon man skal forstå – annet enn at det det er et område i Russlands interessesfære. Verden er altså redusert til kun geopolitiske trusler, konspirasjoner og generell kokilimonke.

 5. Intressant att se hur man på en norsk politisk blogg kan diskutera Ukraina på ett nyanserat och välinformerat sätt.
  Det går inte i Sverige.

  När gamla ryska vänner i St Petersburg säger att de inte förstår ukrainska, så säger det mig att Erlands jämförelse
  tyska/norska träffar rätt. Jag tror vidare att norrmän skulle bli mycket irriterade på svenskar om dessa hävdade att
  norska bara är en dialekt av svenska.

  Att en mer nyanserad debatt är möjlig i Norge kanske beror på att Norge genom historien haft en liknande relation
  till Sverige och Danmark som Ukraina haft till Polen och Ryssland.

 6. Historia er full av ( blodige .. ) ironiar.
  Ein av kjepphestane til regimet i Kiev er fjerning av absolutt ALLE referansar til kommunismen.
  Gatenamn, statuer, positiv omtale av det russerane kallar den store fedrelandskrigen, sigeren til USSR over Tyskland, alt skal bort!

  Men vent litt: Blei ikkje Donetsk, Luhansk m.fl. og heile kysstripa langs Svartehavet, inkludert «Svartehavets perle» Odessa, lagt inn under Ukraina i 1922? Og Krim i 1954?

  Historisk kart over Ukraina

  Så statuene av og referansane til Lenin skal bort, men landområda som blei lagt inn under Ukraina i hans periode, nei dei vil Ukraina behalde!

 7. Det blir og framstilt som om Russland ønsker å okkupere dei gamle russiske republikkane i aust.
  Men er det nokon som har kjelder for at så er tilfelle?

  Har Russland andre krav enn ei føderalisering av Ukraina, slik at i dei områda der eit fleirtal av folket identifiserar seg som russerar kan ha eit indre sjølvstyre som reflekterar dette?

  Og der til dømes dei offera Sovjetsamveldet gjorde i kampen mot nazismen kan minnast på det viset dei måtte ønske!

  Er dette i det heile urimelege krav?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.