Leter USA etter et påskudd til krig?

0

Myndighetene i USA har altså offisielt beskyldt Russland for å stå bak diverse hackerangrep i forbindelse med presidentvalget. Det var Office of the Director of National Intelligence og Department of Homeland Security som kom med beskyldningene. De sa i sin uttalelse:

U.S. Intelligence Community (USIC) er sikker på at det var den russiske regjeringen som regisserte de nylige kompromitteringene av eposter fra amerikanske personer og institusjoner, deriblant fra amerikanske politiske organisasjoner. … Disse tyveriene og offentliggjøringene har som hensikt å påvirke den amerikanske valgprosessen. Denne typen aktivitet er ikke fremmed for Moskva – russerne har f.eks. benyttet tilsvarende taktikk og teknikker over hele Europa og Eurasia for å påvirke opinionene der. Basert på det omfang og den sensitivitet som preger innsatsen, tror vi at den kun kan ha vært autorisert på høyeste nivå i Russland.

Jeg har publisert en kommentar av teknologiskribenten og -eksperten Mike Masnick der han sterkt drar dette i tvil.

cyberkrig

Sjøl om det ikke er sant er det farlig

De amerikanske sikkerhetsorganene har ikke lagt fram noe som likner dokumentasjon på at dette medfører riktighet. Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov møter påstandene fra USA med en ironisk tone:

It’s flattering, of course, to get this kind of attention — for a regional power, as President Obama called us some time ago… We have not seen a single fact, a single proof

Han tilføyde at dersom amerikanerne har tenkt å foreta seg noe, så får de gjøre det. Men å skylde på Russland for dette er latterlig.

Det har begynt å bli rutine i at USA kommer med alvorlige beskyldninger mot Russland uten å legge fram dokumentasjon. Når dette kombineres medf sabelrasling og åpenbare interne diskusjoner i USA om krig mot Russland, blir det alvorligere enn som så.

Bak lukkede dører snakker man om en full angrepskrig mot Syria, vel vitende om at det også vil bety en krig mot Russland.

Det er Washington Post som skriver dette. Avisa skriver også at dette forslaget vil ligge på bordet da staben i det nasjonale sikkerhetsrådet NSC møttes 5. oktober 2016. President Obama skal ha avvist forslaget, eller i det minste ha lagt det på hylla. Men de som står bak det har neppe frafalt det.

Casus belli

På NATOs toppmøte i juni ble det vedtatt at et cyberangrep er å regne som et militært angrep – og at et slikt angrep kan utløse krigsparagrafen i NATO-pakten – artikkel fem.

Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse i forbindelse med NATOs toppmøte at NATO nå for første gang ser på internett som en krigsfront i tillegg til de tradisjonelle kamparenaene luft, land og sjø, skriver UPI.

På NATOs egne hjemmesider gjengis Stoltenberg slik:

We agreed that we will recognise cyberspace as an operational domain. Just like air, sea and land.   Cyber defence is part of collective defence. Most crises and conflicts today have a cyber dimension. So treating cyber as an operational domain would enable us to better protect our missions and operations.

På et spørsmål fra Der Spiegel om cyberangrep også vil kunne utløse NATOs artikkel 5, som fastslår at et angrep på et medlemsland er et angrep på hele alliansen, svarer Stoltenberg:

Vi har bestemt at et cyberangrep kan utløse artikkel 5, og det betyr at et cyberangrep kan utløse det kollektive forsvaret, fordi vi betrakter cyberangrep som noe som kan gjøre stor skade og som kan vbære farlig.

Etter NATO-vedtaket i sommer sa direktøren for Rambler Web Holding Igor Ashmanov i en kommentar:

Now they might just say: “NATO has decided that it has been attacked”. It’s very comfortable. They could say that the website of the US President or the Pentagon has been attacked by Russia.

Dette har vist seg å være profetiske ord. Hvis man setter NATO-vedtaket i samband med de nye påstandene fra USA betyr det at USA/NATO nå i prinsippet mener at de har en casus belli, altså en hendelse som anses å gi grunnlag for å føre krig mot en stat.

Dette betyr også at dette direkte angår Norge. USA har nå offisielt sagt at landet er blitt angrepet av Russland. Skulle USA bringe dette videre til NATO, så er alliansen, og dermed Norge, forpliktet til å delta i motangrep mot Russland, hvordan de nå måtte bli.

Finnes det ikke politikere i Norge som har ryggrad til å ta til orde mot galskapen?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDario Fo om moderne uvitenhet
Neste artikkelDet stormer rundt jernbanen og NSB
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).