François Hollandes uslåelige rekord

0
Hollande mottar Jeddahs æresorden av kong Abdullah

På den siste meningsmålinga som Ipsos har gjort for franske Le Monde kan president François Hollande notere seg for en nærmest uslåelig rekord. Det viser seg at 4% av hans landsmenn er fornøyde med ham. (3% ganske fornøyde og 1% svært fornøyde). Ingen andre statsledere i Europa kan vise til en tilsvarende misnøye. Det måtte være i Ukraina, der populariteten til president og statsminister pleier å bli målt i ensifrede prosenttall.

Men 4%. C’est formidable, Monsieur le president!

Avisa Libération reiser seriøst spørsmålet om det er mulig for presidenten å oppnå null i popularitet.

Og det er ingen liten undersøkelse heller. 17.047 personer er spurt. Også Le Parisien kommenterer Hollandes rekord, og bemerker at – naturligvis – har ingen annen fransk president hatt så svak oppslutning.

(Det ryktes i Paris at en journalist skal ha funnet en person som under løfte om anonymitet har innrømt at han liker presidenten.)

Sommeren 2016 kunne ukemagasinet Marianne melde at 81% av franskmennene ikke ønsket at Hollande skulle stille til gjenvalg, og 71% ville heller ikke se noe til Nicolas Sarkozy.

De kandidatene som da var mest foretrukket var Marine Le Pen (38%), de François Bayrou (32%) et de Jean-Luc Mélenchon (31%).

Hovedbekymringene til den franske befolkninga er ifølge en annen undersøkelse terrorismen (64%), arbeidsløsheten (63%), skattene (50%) og migrasjonen (50%).

Og ingen tror tydeligvis at Hollande eller Sarkozy har noe å fare med på disse områdene. Det skulle være interessant å vite om det fortsatt finnes folk i Norge som har illusjoner om Hollande.

Forrige artikkelUSA:s krig i Mosul är inte befrielsekamp
Neste artikkelWashingtons verdensomspennende økonomiske kriger
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).