Vil Bayer-konsernet sluke Monsanto?

4
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen

Denne uka ble det klart at den tyske kjemi- og farmasøytgiganten Bayer AG er et skritt nærmere oppkjøp av amerikanske Monsanto. De har lagt inn et bud på omtrent 545 milliarder kroner som vil være den største overtagelsen et tysk selskap har gjort noensinne. Bayer har 120 000 ansatte og Monsanto har drøyt 25 000. En slik fusjon vil skape et selskap som kontrollerer 25% av markedet for salg av frø og plantevernmidler.

Salget må godkjennes av konkurransemyndigheter og Monsantos aksjeeiere. Bayer forventer at salget  gjennomføres i løpet av 2017. En rekke Wall Street-banker vil tjene flere hundre millioner dollar på de finansielle transaksjonene. Det norske oljefondet vil tjene titalls millioner dollar på salget, fordi de eier 0,82% prosent av aksjene i Monsanto. (Oljefondet eier for øvrig 1,65% av aksjene i Bayer).

bayer

Monsanto er vel kjent for sine ugjerninger, ikke minst som produsent av det kjemiske stoffet Agent Orange som drepte og ødela mennesker og vegetasjon under Vietnamkrigen. Vietnamesiske myndigheter antyder at tre millioner ble eksponert for disse kjemikaliene.

Monsanto er også ledende i produksjon av genmanipulerte frø som dels er forbudt i Europa. Bayer + Monsanto vil legge et enormt press på å få oppheva et slikt forbud. Med en slik markedsmakt kan det nye selskapet dessuten lage frø til planter som bare tåler plantevernmidler fra egen produksjon.

Napalm og Zyklon B

Seks multinasjonale selskaper – Bayer, Monsanto , BASF, Dow Chemical, Syngenta (sveitsisk)  og DuPont – kontrollerer i dag 75% av verdensmarkedet for plantevernmidler og frø.

Det foregår også forhandlinger om sammenslåing av DuPont og Dow som begge er amerikanske.  Dow er kjent fordi de produsere napalmen som ble brukt under Vietnamkrigen. Hvorfor er det ingen som snakker om dette i forbindelse med sensuren av bildet av Napalm-jenta på Facebook?  Er ikke dette også en del av vår felles historie som Solberg snakker om?

Nei, det er nok ikke det. Det er definitivt heller ikke en del av vår felles historiske hukommelse at Bayer og BASF var en del av IG Farbenindustrie som under andre verdenskrigen produserte gassen Zyklon B som ble brukt i gasskammerne, og at de brukte konsentrasjonsleirfanger i fabrikkene sine og drev eksperimenter  på  mennesker. Mer om dette seinere.

Poenget er at det nå er et fåtall multinasjonale selskaper som  kontrollerer matproduksjonen fra frø til forbruker.  Det er agro-businessens profittjag som skaper betingelsene for sulten i verden; at nærmere ni millioner mennesker dør hvert år av sultrelaterte årsaker.  Dette er hovedtesen i i boka Sult av argentineren Martín Caparrós.

Agro – selskapene har en uhyggelig fortid.

Men framtida ser like uhyggelig ut hvis vi ikke får fram det grunnleggende spørsmålet: Hvem skal eie jorda?

Så enkelt er det. Og så vanskelig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. «Nei, det er nok ikke det. Det er definitivt heller ikke en del av vår felles historiske hukommelse at Bayer og BASF var en del av IG Farbenindustrie som under andre verdenskrigen produserte gassen Zyklon B som ble brukt i gasskammerne, og at de brukte konsentrasjonsleirfanger i fabrikkene sine og drev eksperimenter på mennesker. Mer om dette seinere.»

  Drev IG Farben eksperiment på mennesker?

  • Dette står i Wikipedia:

   Som eksempel på Bayers menneskeforsøk forklarte det franske vitnet Gregoire M.Afrine 14. november 1947 for den amerikanske militærdomstolen i Nürnberg at russerne hadde ansatt ham som tolk etter befrielsen av Auschwitz, der de hadde funnet noen brev. Brevene, fra Bayer og rettet til leirkommandanten, ble presentert i følgende utdrag:

   «1. Med tanke på eksperimenter med et nytt sovemiddel, ville vi sette pris på at De kunne fremskaffe et antall kvinner til oss. 2. Vi har mottatt Deres svar, men anser prisen på 200 Reichsmark pr kvinne [dengang 80 dollar] som altfor høy. Vi foreslår en pris på ikke over 170 Mark pr hode. Hvis dette er akseptabelt, vil vi overta kvinnene. Vi trenger omtrent 150. 3. Vi bekrefter herved avtalen. Vennligst gjør klar 150 kvinner i best mulig tilstand. Så fort De gir oss beskjed…vil vi overta ansvaret for dem. 4. Mottatt ordre på 150 kvinner. Til tross for sin utsultede tilstand ble de funnet å være i tilfredsstillende form. Vi vil holde Dem underrettet. 5. Forsøkene ble utført. Alle forsøkspersonene døde. Vi vil om kort tid kontakte Dem igjen angående en ny forsendelse.»[2]

   https://no.wikipedia.org/wiki/Bayer_(selskap)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.