– USA hjalp Saddam da han brukte gass mot Iran

0

USA rasler stadig med sablene mot Syria etter påstått bruk av kjemiske våpen, men for mindre enn en generasjon siden hjalp USA Saddam Hussein da han brukte nervegass mot Iran, skriver Foreign Policy.

FP er et magasin av og for eliten i USA – blant bidragsyterne finner vi Madeleine Albright, John Kerry, Melinda Gates, Hillary Clinton, David Petraeus.

Det er derfor en ekstra grunn til å legge merke til det når FP 26.8.2013 skriver:

In 1988, during the waning days of Iraq’s war with Iran, the United States learned through satellite imagery that Iran was about to gain a major strategic advantage by exploiting a hole in Iraqi defenses. U.S. intelligence officials conveyed the location of the Iranian troops to Iraq, fully aware that Hussein’s military would attack with chemical weapons, including sarin, a lethal nerve agent.

The intelligence included imagery and maps about Iranian troop movements, as well as the locations of Iranian logistics facilities and details about Iranian air defenses. The Iraqis used mustard gas and sarin prior to four major offensives in early 1988 that relied on U.S. satellite imagery, maps, and other intelligence. These attacks helped to tilt the war in Iraq’s favor and bring Iran to the negotiating table, and they ensured that the Reagan administration’s long-standing policy of securing an Iraqi victory would succeed. But they were also the last in a series of chemical strikes stretching back several years that the Reagan administration knew about and didn’t disclose.
U.S. officials have long denied acquiescing to Iraqi chemical attacks, insisting that Hussein’s government never announced he was going to use the weapons. But retired Air Force Col. Rick Francona, who was a military attaché in Baghdad during the 1988 strikes, paints a different picture.
«The Iraqis never told us that they intended to use nerve gas. They didn’t have to. We already knew,» he told Foreign Policy.

Nå har FP fått tak i hemmelige CIA-dokumenter som bekrefter dette:

The declassified CIA documents show that Casey and other top officials were repeatedly informed about Iraq’s chemical attacks and its plans for launching more. «If the Iraqis produce or acquire large new supplies of mustard agent, they almost certainly would use it against Iranian troops and towns near the border,» the CIA said in a top secret document.
But it was the express policy of Reagan to ensure an Iraqi victory in the war, whatever the cost.

Så her har vi «the indispensable nation», moralens og demokratiets vokter og verdens politimann i et nøtteskall. (Et obs til hjemlige reformister: dette må være en konspirasjonsteori, siden det avslører kriminelle handlinger begått i all hemmelighet av vår store allierte der borte.)

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.