Kraftig fall i tysk eksport

1

Tysk eksport falt med 10% i juli 2016 sammenliknet med juli 2015. Dette er det største fallet siden krisa i 2009. Det er særlig eksporten av varige investeringsvarer som er rammet. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten på grunnlag av tall fra Statistische Bundesamt.

Tyskland er verdens nest største eksportnasjon og den industrielle motoren i europeisk økonomi. Det er denne motoren som nå fusker, og det vil få virkninger langt ut over Tysklands grenser.
Eksorten til andre EU-land falt med 7%, noe som jo gjenspeiler stagnasjonen i EU. Eksporten til USA og Kina falt med 13,8%.

Wall Street Journal har også en artikkel om dette og bemerker at tysk industriproduksjon falt  fra juni til juli:

A string of weak industrial data already fanned growth concerns earlier this week. Official data showed that German industrial output in July dropped 1.5% from June and the economics ministry cautioned that manufacturing orders “lack zing.”

Det står heller ikke bra til i nabolandet Frankrike, skriver WSJ:

France’s Insee statistics agency said on Friday that industrial production in the eurozone’s second-largest economy dropped 0.6% from June, when it had already fallen 0.7%. Manufacturing output of equipment dropped 3.3% in July from June and transport materials production fell 1.4%.

Secolo d’Italia skriver at «den europeiske krigen mot Putin» har kostet Italia 7,5 milliarder euro i tapt eksport.

Det er ikke minst landbruksproduktene fra Italia som er rammet. De fem siste årene før sanksjonene hadde Italia doblet eksporten til Russland, skriver Coldiretti, så det er et følbart tap som merkes over store deler av landet.

Økonomien i EU skranter altså over hele linja, men når også industrilokomotivet Tyskland hangler, så er det ingen drakraft igjen.

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.