– De ubelejlige drab

0

Danmark og Storbritannia har innrømt at deres fly var med da fly fra USA bombet den syriske hæren i Deir Ezzor. Den danske avisa Arbejderen skriver om Danmarks deltakelse i bombinga:

To danske bombefly var med, da den amerikansk-ledede koalition angreb soldater fra Syriens hær og sandsynligvis dræbte 60-80 soldater. Angrebet risikerer at destabilisere konflikten yderligere.

USA har beklaget, og det har den danske forsvarsminister, Peter Christensen, derfor også.

Men der stopper imødekommenheden også. Kravet om en uvildig undersøgelse af de danske flys angreb bliver pure afvist. Både krigsministeren og Socialdemokraterne har fuld tillid til, at koalitionen og det danske forsvar vil lægge alle kort frem.

Tilliden er rørende, men i bedste fald naiv. Det danske forsvar og regeringen er notorisk kendte for at omgå og mørklægge kritikpunkter og undgå reelle uvildige undersøgelser af den perlerække af krigseventyr, de har deltaget i de seneste 15 år.

Den danske krigsførelse og medvirken til krigsforbrydelser og tortur er derfor aldrig blevet grundigt undersøgt. De langstrakte Irak-og Afghanistan kommissioner blev først syltet og så nedlagt af Lars Løkke, der ikke mente, at der var noget at komme efter.

Som krigsførende part har regeringen ingen intentioner om at lade befolkningen få indblik i krigens misgerninger, og den bruger konsekvent sine midler til at lukke ned for undersøgelser og kritik.

Krigen i Syrien er en katasstrofe, hvor USA’s, EU’s og NATO’s direkte og indirekte indblanding har været med til at sætte ild i en krudttønde, der har været umulig at slukke igen.

Fejl-bombninger er blot et enkelt af de mange elementer, der bør blotlægges for offentligheden. De arabiske olie-staters og USA’s støtte til oprørs- og terrorgrupper er et andet element.

Briterne konkluderede for et par måneder siden, at krigen i Irak var blevet startet på fejlagtige oplysninger, hvilket havde underløbet FN: Danmark fulgte dengang blot villigt efter britere og amerikanere. Det ønsker regeringen, at vi fortsat skal gøre.

Den danske forsvarsminister har intet at have sin tillid til koalitionen og forsvaret i. Hans opgave er at lægge låg på krigens ubelejlige fakta.

 

Forrige artikkelDeir ez-Zor: Opplegget stinkar
Neste artikkelVeien framover for steigan.no
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).