Tyskland drøfter gjeninnføring av verneplikt og lager plan i tilfelle akutt krise

0

Den tyske forbundsregjeringa har vedtatt en serie med krisetiltak som tar sikte på å forberede landet på en alvorlig krise. I tillegg til å oppfordre innbyggerne til å ha kriselagre av mat, vann og kontanter, er det nå lagd planer for rasjonering i tilfelle krise og man drøfter å gjeninnføre verneplikten.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Verneplikten ble avviklet i Tyskland for fem år siden, så utspillet kommer overraskende.
Hvis dette skjer, oppstår med en gang behov for boliger, kaserner, for soldatene. Det finnes ikke nok av det nå, så regjeringa sier at sivile og sivile firmaer må bidra til dette.

Dokumentene inneholder også detaljerte anvisninger om forpleining av soldatene. Man frykter også cyberangrep, så det er et eget avsnitt om forsvar for å sikre den elektroniske kommunikasjonen.

Tysk presse reagerer med en smule vantro og en god porsjon kritikk på disse meldingene fra regjeringa. Dette ser man av en pressegjennomgang som FOCUS har gjort.

«Den som snakker om å skape panikk, bidrar sjøl til den.»
«Verneplikt har ingenting i sivilforsvarsdebatten å gjøre.»

Innenriksminister Thomas de Maizière (CDU) sier at dette handler om å sette Tyskland i stand til å takle et angrep, blant annet et angrep på drikkevannsressursene og infrastrukturen.

 

Forrige artikkelUSA advarer Syrias flyvåpen mot operasjoner i Syria
Neste artikkelUSA för krig mot Syrien – utan tvekan
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).