USA advarer Syrias flyvåpen mot operasjoner i Syria

0

Generalløytnant Stephen Townsend, som er kommandant for USAs styrker i Irak og Syria truet 22.08.2016 både Russland og Syria med at deres fly ville bli angrepet hvis de bomber områder i Syria der USAs spesialstyrker er aktive. Det viser naturligvis arrogansen og frekkheten til «the indespensable nation» når USAs styrker først tar seg ulovlig inn i Syria og så truer landet mot å kontrollere og forsvare sitt eget territorium mot jihadiststyrker. USA er i Syria i strid med folkeretten, men tillater seg altså likevel å true landets regjering.

CNN skriver:

In the most direct public warning to Moscow and Damascus to date, the new US commander of American troops in Iraq and Syria is vowing to defend US special operations forces in northern Syria if regime warplanes and artillery again attack in areas where troops are located.

Uttalelsen viser også at USA går skritt for skritt framover mot en direkte konfrontasjon med Russland i Syria. De amerikanske spesialstyrkene opererer nå sammen med de kurdiske YPG-styrkene og al Nusra/al-Qaida i Aleppo. De sistnevnte er på tapende front og Syria ønsker å fjerne disse styrkene for alvor for å få slutt på krigen. Det er lett å se at både russiske og syriske fly vil komme til å bombe nær USAs spesialstyrker og eventuelt også ramme dem.

I så tilfelle lover altså USAs kommandant å slå tilbake og skyte ned russiske fly. Pentagons pressetalsmann, Peter Cook, sa dette på en pressekonferanse 22. august. Det framgår også av uttalelsen at denne trusselen også gjelder dersom Syria eller Russland rammer styrker «som kjemper sammen med USA, koalisjonsstyrker». Og Cook sa at USA vil sende amerikanske fly for å «beskytte disse styrkene».

Dette er så nær ved å erklære deler av Syria som en «flyforbudssone» at journalistene gang på gang spurte om det er slik det skal oppfattes. Cook svarte et dette ikke er en «flyforbudssone», men han var ikke villig til å forklare forskjellen.

En journalist spurte:

– Do you think the Syrian regime has the right to fly over its own territory?”

Cook svarte på samme måte:

– We will use our air power as needed to protect coalition forces and our partnered operations.

Den amerikanske obersten Christopher Garver sa på en pressekonferanse 16. august at USA ikke bekjemper al Nusra. Dette vil si at al-Qaidas filial i Syria nå de facto er en del av den såkalte alliansen som slåss sammen med USA mot Syrias regjering.

Legger man dette sammen betyr det at dersom det russiske flyvåpenet angriper al Nusra eller liknende grupper, så vil USA kunne definere dette som et angrep på «koalisjonen» og svare med å skyte ned russiske fly.

Russland vil ikke kunne akseptere at russiske fly blir skutt ned av USA, og vil måtte svare. Dette gjør en farlig situasjon enda noen hakk farligere.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.