USA advarer Syrias flyvåpen mot operasjoner i Syria

0

Generalløytnant Stephen Townsend, som er kommandant for USAs styrker i Irak og Syria truet 22.08.2016 både Russland og Syria med at deres fly ville bli angrepet hvis de bomber områder i Syria der USAs spesialstyrker er aktive. Det viser naturligvis arrogansen og frekkheten til «the indespensable nation» når USAs styrker først tar seg ulovlig inn i Syria og så truer landet mot å kontrollere og forsvare sitt eget territorium mot jihadiststyrker. USA er i Syria i strid med folkeretten, men tillater seg altså likevel å true landets regjering.

CNN skriver:

In the most direct public warning to Moscow and Damascus to date, the new US commander of American troops in Iraq and Syria is vowing to defend US special operations forces in northern Syria if regime warplanes and artillery again attack in areas where troops are located.

Uttalelsen viser også at USA går skritt for skritt framover mot en direkte konfrontasjon med Russland i Syria. De amerikanske spesialstyrkene opererer nå sammen med de kurdiske YPG-styrkene og al Nusra/al-Qaida i Aleppo. De sistnevnte er på tapende front og Syria ønsker å fjerne disse styrkene for alvor for å få slutt på krigen. Det er lett å se at både russiske og syriske fly vil komme til å bombe nær USAs spesialstyrker og eventuelt også ramme dem.

I så tilfelle lover altså USAs kommandant å slå tilbake og skyte ned russiske fly. Pentagons pressetalsmann, Peter Cook, sa dette på en pressekonferanse 22. august. Det framgår også av uttalelsen at denne trusselen også gjelder dersom Syria eller Russland rammer styrker «som kjemper sammen med USA, koalisjonsstyrker». Og Cook sa at USA vil sende amerikanske fly for å «beskytte disse styrkene».

Dette er så nær ved å erklære deler av Syria som en «flyforbudssone» at journalistene gang på gang spurte om det er slik det skal oppfattes. Cook svarte et dette ikke er en «flyforbudssone», men han var ikke villig til å forklare forskjellen.

En journalist spurte:

– Do you think the Syrian regime has the right to fly over its own territory?”

Cook svarte på samme måte:

– We will use our air power as needed to protect coalition forces and our partnered operations.

Den amerikanske obersten Christopher Garver sa på en pressekonferanse 16. august at USA ikke bekjemper al Nusra. Dette vil si at al-Qaidas filial i Syria nå de facto er en del av den såkalte alliansen som slåss sammen med USA mot Syrias regjering.

Legger man dette sammen betyr det at dersom det russiske flyvåpenet angriper al Nusra eller liknende grupper, så vil USA kunne definere dette som et angrep på «koalisjonen» og svare med å skyte ned russiske fly.

Russland vil ikke kunne akseptere at russiske fly blir skutt ned av USA, og vil måtte svare. Dette gjør en farlig situasjon enda noen hakk farligere.

 

 

Forrige artikkelEU-lederne fullstendig i villrede
Neste artikkelTyskland drøfter gjeninnføring av verneplikt og lager plan i tilfelle akutt krise
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).