Stratfor: – Innbyggerne på Krim ønsker å tilhøre Russland

3

Det amerikanske sikkerhets- og analyseselskapet Stratfor omtales av og til som «det private CIA» eller «The Shadow CIA». I en analyse av situasjonen på Krim gir selskapet uttrykk for en helt annen vurdering enn det som er standardoppfatning i Det hvite hus og NATO. Stratfor skriver:

Ukraine and its Western backers still hotly contest the annexation, but it went virtually unchallenged by the Ukrainian military. Ukrainian troops who were on the peninsula before the annexation either defected to the Russian military or returned to Ukraine. And though the near-unanimous results of the referendum raised suspicions in the West, the reality is that most of Crimea’s inhabitants wanted to become part of Russia. Crimea has traditionally been the most pro-Russian part of Ukraine, and many on the peninsula viewed Yanukovich’s ouster as a coup orchestrated and supported by Western powers.
Crimea’s turn toward Russia could therefore be seen as a logical counterpoint to Ukraine’s turn to the West.

Dette er den samme vurderinga som tidligere president Jimmy Carter ga uttrykk for i et intervju med Voice of America:

Ex-president of the Unites States Jimmy Carter said that Crimea’s reunification with Russia was «an almost inevitable move» as it was backed first of all by the Crimean people, and thus, it cannot be changed in the near future.

Carter also recalled the history of the Crimean issue. In the 1950s then Soviet leader Nikita Khrushchev transferred control of Crimea to Ukraine as a gift. However, Khrushchev made this move as he could never have imagined that the USSR would ever disintegrate.
«It was something the Crimean people wanted, I believe,» Jimmy Carter said in an exclusive interview with VOA radio’s Russian Service.
Crimea rejoined Russia in March 2014 following a referendum in which 96 percent voted in favor of the move.

Tidligere utenriksminister Henrry Kissinger, krigshauk på sin hals, men også realist ga uttrykk for noe liknende i et intervju med Der Spiegel:

Crimea is a special case. Ukraine was part of Russia for a long time. You can’t accept the principle that any country can just change the borders and take a province of another country. But if the West is honest with itself, it has to admit that there were mistakes on its side. The annexation of Crimea was not a move toward global conquest. It was not Hitler moving into Czechoslovakia.

Dette er Kissingers direkte svar på Hillary Clintons påstand om at Russlands anneksjon av Krim er å sammenlikne med Adolf Hitlers innmarsj i Tsjekkoslovakia.

Reaistene innen USAs utenrikspolitiske ekspertise har både forstått at folket på Krim ønsker å være en del av Russland og at Russland aldri vil eller kan gi avkall på halvøya. Men Det hvite hus og dermed NATO har bestemt seg for «aldri å godkjenne Russlands anneksjon av Krim». Det er en politikk for evig konflikt med Russland, og det inspirerer ytterliggående krefter i Ukraina som ønsker å bruke konflikten om Krim som en mulighet til å utløse krig med Russland.

Utenriksminister Børge Brende gjengir Washingtons politikk som et ekko og sier: «Krim er og forblir en del av Ukraina».

Jeg har flere ganger kritisert anneksjonen av Krim, men hvis det er slik Carter og Stratfor sier, og som folkeavstemninga i 2014 viste, nemlig at et overveldende flertall av befolkninga på Krim ønsker å tilhøre Russland, hva har NATO så tenkt å gjøre med det?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Og det har en annen side: Hvordan kan man forlange at innbyggerne på halvøya på overgir seg på nåde og unåde til en stat de ikke ønsker å være med i? Har ikke de noe de skulle ha sagt?

    For de som sier løsningen for Krim er ulovlig, kan man bare peke på at presedensen ble laget av tilfellet Kosovo 2003.

    Særlig siden Ukraina har en del tvilsomme praksiser ovenfor utbryterområder (I Krims tilfelle, avskjæringen av strøm og vann, matblokaden – (husker dere den?), banking av folk fra Krim som protesterte i 2014. Dette er i tillegg til de hårreisende truslene fra nynazistene i Azov-bataljonen og lignende friskarer, og at ukrainske myndigheter bare for en måned siden prøvde å sprenge sivil infrastruktur på Krim.

    Innbyggerne på halvøya kan med rette frykte grusomme represalier og statlig terror hvis ukrainerne igjen får kontrollen. Er dette Norge skal utkjempe en krig for?

  2. Dokumentaren «Khrushchev i Amerika» er tilgjengelig frem til 19. september på nrk.no ( https://tv.nrk.no/program/koid25007114/khrusjtsjov-i-amerika )
    Kanskje Trump er den som er «gal nok» til å invitere Putin over på et lignende statsbesøk for å løse opp de blodige flokene visse krefter (børsen vår) har forårsaket? Tror neppe det står på ønskelista til Hillary. Den som tar initiativet til et samarbeid om å bygge en fredelig og kunnskaputviklet verden for alle – vil skrive seg inn i historiebøkene som den første – og største.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.