Stratfor: – Innbyggerne på Krim ønsker å tilhøre Russland

0

Det amerikanske sikkerhets- og analyseselskapet Stratfor omtales av og til som «det private CIA» eller «The Shadow CIA». I en analyse av situasjonen på Krim gir selskapet uttrykk for en helt annen vurdering enn det som er standardoppfatning i Det hvite hus og NATO. Stratfor skriver:

Ukraine and its Western backers still hotly contest the annexation, but it went virtually unchallenged by the Ukrainian military. Ukrainian troops who were on the peninsula before the annexation either defected to the Russian military or returned to Ukraine. And though the near-unanimous results of the referendum raised suspicions in the West, the reality is that most of Crimea’s inhabitants wanted to become part of Russia. Crimea has traditionally been the most pro-Russian part of Ukraine, and many on the peninsula viewed Yanukovich’s ouster as a coup orchestrated and supported by Western powers.
Crimea’s turn toward Russia could therefore be seen as a logical counterpoint to Ukraine’s turn to the West.

Dette er den samme vurderinga som tidligere president Jimmy Carter ga uttrykk for i et intervju med Voice of America:

Ex-president of the Unites States Jimmy Carter said that Crimea’s reunification with Russia was «an almost inevitable move» as it was backed first of all by the Crimean people, and thus, it cannot be changed in the near future.

Carter also recalled the history of the Crimean issue. In the 1950s then Soviet leader Nikita Khrushchev transferred control of Crimea to Ukraine as a gift. However, Khrushchev made this move as he could never have imagined that the USSR would ever disintegrate.
«It was something the Crimean people wanted, I believe,» Jimmy Carter said in an exclusive interview with VOA radio’s Russian Service.
Crimea rejoined Russia in March 2014 following a referendum in which 96 percent voted in favor of the move.

Tidligere utenriksminister Henrry Kissinger, krigshauk på sin hals, men også realist ga uttrykk for noe liknende i et intervju med Der Spiegel:

Crimea is a special case. Ukraine was part of Russia for a long time. You can’t accept the principle that any country can just change the borders and take a province of another country. But if the West is honest with itself, it has to admit that there were mistakes on its side. The annexation of Crimea was not a move toward global conquest. It was not Hitler moving into Czechoslovakia.

Dette er Kissingers direkte svar på Hillary Clintons påstand om at Russlands anneksjon av Krim er å sammenlikne med Adolf Hitlers innmarsj i Tsjekkoslovakia.

Reaistene innen USAs utenrikspolitiske ekspertise har både forstått at folket på Krim ønsker å være en del av Russland og at Russland aldri vil eller kan gi avkall på halvøya. Men Det hvite hus og dermed NATO har bestemt seg for «aldri å godkjenne Russlands anneksjon av Krim». Det er en politikk for evig konflikt med Russland, og det inspirerer ytterliggående krefter i Ukraina som ønsker å bruke konflikten om Krim som en mulighet til å utløse krig med Russland.

Utenriksminister Børge Brende gjengir Washingtons politikk som et ekko og sier: «Krim er og forblir en del av Ukraina».

Jeg har flere ganger kritisert anneksjonen av Krim, men hvis det er slik Carter og Stratfor sier, og som folkeavstemninga i 2014 viste, nemlig at et overveldende flertall av befolkninga på Krim ønsker å tilhøre Russland, hva har NATO så tenkt å gjøre med det?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKrigen mot Jugoslavia – en modell for seinere kriger bygd på løgn
Neste artikkelInternasjonalt tribunal erklærer riksrettssaka mot Dilma som et «illegitimt kupp»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).