Støtter Klassekampen «opprørerne» i Syria?

0

Klassekampens journalist Amal A. Wahab sitter i Kairo og forteller avisas lesere 8. august 2016 hva hun hører på telefon fra «opprørerne» i Aleppo. Uten kritiske spørsmål refererer hun deres utsagn. De sier at de rammes av tønnebomber. Amal skriver dette ned og blir et slags vitne på det de sier.

Men hun har bare deres ord for det. Hvem snakker hun med? Hun nevner sjøl at «gruppa Ahrar al-Sham ha spilt en viktig rolle med å bryte beleiringen». Og hvem er så de? De er en av jihadistgruppene i Syria som i allianse med al-Nusrafronten eller Jabhat Fateh al-Sham som de nå kaller seg, vil gjøre Syria til en islamsk stat under sharialov. De støttes av USA og Saudi Arabia.
Amal Wahab snakker med «opprørssoldaten» Hassan og gir oss hans versjon. Men hvem er han og hvem slåss han for? Hvorfor har ikke Amal på vegne av Klassekampen noen kritisk distanse til det han sier?

kk Aleppo

Hele reportasjen etterlater et sterkt inntrykk av at Klassekampen ser positivt på «opprøret», kjøper «opprørernes» versjon og har sympati med deres sak. KK unnskylder seg for den dårlige kvaliteten på «deres» bilde tatt med mobiltelefon i Aleppo. Tatt av hvem?

KK lar seg her bruke til å gi jihadistenes versjon av krigen i Aleppo, uten å reise en eneste kritisk merknad. Hvorfor det? Er dette KKs redaksjonelle linje?

Framstillinga av kampene i Aleppo er også sterkt farget av jihadistenes versjon. Det store bildet er at jihadistene har hatt store tap i det siste og at forsyningsveiene deres fra og til Tyrkia er stengt. Men kampene bølger fram og tilbake og snart har den ene sida framgang og snart den andre. Vesten og oljediktaturene har gjennom sin stedfortrederkrig skapt et mareritt av en krig for å ødelegge Syria, og de har knapt kontroll over sine egne marionetter. Det som er sikkert er at de har pøst enorme mengder våpen inn til jihadistene, så de kan holde på med sin krigføring lenge.

Det er derfor neppe noe hold i KKs tittel heller, at det vi ser er Siste slag om Aleppo.

En så opplagt anti-Assad, pro CIA-kilde som Carnegie Endowment gir faktisk et mer nøkternt og analytisk bilde av kampene i Aleppo enn det KK gir. (Les her.) Og slik burde det vel ikke være.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.