Støtter Klassekampen «opprørerne» i Syria?

0

Klassekampens journalist Amal A. Wahab sitter i Kairo og forteller avisas lesere 8. august 2016 hva hun hører på telefon fra «opprørerne» i Aleppo. Uten kritiske spørsmål refererer hun deres utsagn. De sier at de rammes av tønnebomber. Amal skriver dette ned og blir et slags vitne på det de sier.

Men hun har bare deres ord for det. Hvem snakker hun med? Hun nevner sjøl at «gruppa Ahrar al-Sham ha spilt en viktig rolle med å bryte beleiringen». Og hvem er så de? De er en av jihadistgruppene i Syria som i allianse med al-Nusrafronten eller Jabhat Fateh al-Sham som de nå kaller seg, vil gjøre Syria til en islamsk stat under sharialov. De støttes av USA og Saudi Arabia.
Amal Wahab snakker med «opprørssoldaten» Hassan og gir oss hans versjon. Men hvem er han og hvem slåss han for? Hvorfor har ikke Amal på vegne av Klassekampen noen kritisk distanse til det han sier?

kk Aleppo

Hele reportasjen etterlater et sterkt inntrykk av at Klassekampen ser positivt på «opprøret», kjøper «opprørernes» versjon og har sympati med deres sak. KK unnskylder seg for den dårlige kvaliteten på «deres» bilde tatt med mobiltelefon i Aleppo. Tatt av hvem?

KK lar seg her bruke til å gi jihadistenes versjon av krigen i Aleppo, uten å reise en eneste kritisk merknad. Hvorfor det? Er dette KKs redaksjonelle linje?

Framstillinga av kampene i Aleppo er også sterkt farget av jihadistenes versjon. Det store bildet er at jihadistene har hatt store tap i det siste og at forsyningsveiene deres fra og til Tyrkia er stengt. Men kampene bølger fram og tilbake og snart har den ene sida framgang og snart den andre. Vesten og oljediktaturene har gjennom sin stedfortrederkrig skapt et mareritt av en krig for å ødelegge Syria, og de har knapt kontroll over sine egne marionetter. Det som er sikkert er at de har pøst enorme mengder våpen inn til jihadistene, så de kan holde på med sin krigføring lenge.

Det er derfor neppe noe hold i KKs tittel heller, at det vi ser er Siste slag om Aleppo.

En så opplagt anti-Assad, pro CIA-kilde som Carnegie Endowment gir faktisk et mer nøkternt og analytisk bilde av kampene i Aleppo enn det KK gir. (Les her.) Og slik burde det vel ikke være.

 

Forrige artikkelEn flom av våpen fra Europa via Saudi Arabia til jihadister i Syria
Neste artikkelGoogle og Hillary Clintons kampanje
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).