Trump, NATO og Baltikum

0

Republikanernes presidentkandidat i USA, milliardæren Donald Trump, har sagt at han ikke vil garantere at USA vil stille opp for de baltiske landa hvis de blir invadert av Russland.
Dette er som kjent et brudd med artikkel fem i NATO-pakten, og har skapt store politiske bølger i Baltikum. Trump føyde til at han ville se på om disse landa hadde betalt det de skal til forsvaret.

“You can’t forget the bills,” Trump said. “They have an obligation to make payments. Many NATO nations are not making payments, are not making what they’re supposed to make. That’s a big thing. You can’t say forget that.”

Baltiske politikere er i sjokk, hvis vi skal tro Foreign policy.

De forsikrer om at de er lojale NATO-partnere (les: servile vasaller). Latvias ambassadør til USA, Andris Razāns, sier at hans land vil nå NATOs krav om 2% av statsbudsjettet til forsvaret innen 2018 og at bare i år vil bevilgningene øke med 40%.

Dette er helt ufrivillig en illustrasjon på den massive opprustningskampanjen Jens Stoltenberg står i spissen for i NATO.

Den NATO-vennlige pressa bruker stort sett Trumps uttalelser til å si at dette viser hvor uberegnelig han er. Og det er han sikkert, men det de servile mediene ikke får med seg, eller ikke vil få med seg er at mannen har kommet i skade for å si sannheten.

Ingen president i USA vil i virkeligheten garantere å utløse verdenskrig for noe som helst medlemsland i NATO. Pakten sier at de skal være villige til det, men USA er en supermakt, og vil gjøre det landet til enhver tid mener tjener deres interesser.

Et angrep på Russsland vil bety at USAs byer vil bli tilintetgjort. Ingen amerikansk president vil i det virkelige livet garantere at han eller hun vil ofre Washington for Riga.

I den gamle Sovjet-blokka snakket de om «evig vennskap». Det er en vare med kort holdbarhet. I realpolitikken lønner det seg å være klar over at «evig vennskap» varer en god del kortere enn vanlig vennskap. Sånn er det også i NATO.

Dessuten gjenspeiler dette ei motsetning innen herskerklassen i USA. En del av djupstaten har innsett at USA ikke lenger er den ubestridte supermakta landet en gang var, mens en annen del vil kjempe med alle midler for å bevare USAs hegemoni over hele verden.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.