Petter Stordalen og kraftselskaper tjener millioner på salg av fiktiv vannkraft

0

Investor Petter Stordalen og norske kraftverk kan gni seg i hendene over EU-ordningen med kjøp og salg av betegnelsen «fornybar kraft».

Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:

Ett av de aparte klimatiltakene i EUs fornybardirektiv som Norge har sluttet seg til, er omsetningen av opprinnelsesgarantier for kraft, som ABC Nyheter har omtalt de siste dagene.

Opprinnelsesgarantiene har skapt en ny underskog av finansmeglere som kan formidle kjøp og salg.

Blant dem er selskapet ECOHZ AS, der hovedaksjonær (50,9 prosent) er Petter Stordalens selskap Home Capital AS og for øvrig eies av investoren Ove Gusevik og tre kraftselskaper.

ECOHZ omsatte for 159 millioner og fikk ifølge regnskapet et resultat på 1,5 millioner.

– Vi var med å starte selskapet fordi vi har tro på opprinnelsesgarantiordningen. Dette har blitt et selskap som ikke bare har levd opp til våre forventninger på miljø, men også har blitt en økonomisk suksess.

Det sier daglig leder i Home Capital og styremedlem i ECOHZ, Kennet J. Andersen, til ABC Nyheter.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) rynker på nesen over dette systemet:  – Ordningen med kjøp og salg av garantier for fornybar kraft henger ikke på greip!

I EU kan kraftleverandører som leverer kullkraft eller atomkraft, kjøpe garantier fra kraftselskaper i Norge for en viss mengde fornybar kraft. Ordningen betyr ikke at Norge eksporterer vannkraft, bare at selskapene selger en garanti. Den innebærer at et kullkraftverk kan gi garanti til sine kunder om at kullkraften de får, er fornybar.

Tilsvarende blir Norge forpliktet til å kalle en tilsvarende mengde egen kraft som forurensende.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHillary Clinton ligger til høyre for Bush i Palestina-spørsmålet
Neste artikkelTerroren i Nice
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).