Kuppforsøk eller påskudd for motkupp?

0

Nye detaljer kommer fram om det mislykte kuppforsøket i Tyrkia. Jeg skrev tidligere at kuppforsøket virker halvhjertet. Dette inntrykket forsterkes nå Reuters kan melde at kuppmakernes kampfly hadde presidentens fly i sikte under flygninga fra Maramaris til Ankara, men at de unnlot å skyte.

Den første regelen for enhver kuppmaker er å gå etter toppen. Har du først kastet hansken og bestemt deg for å gjøre et militærkupp, så går du etter presidenten og maktorganene. Og du tar makt over narrativen, det vil si presse, kringkasting, medier. Men Reuters forteller:

At the height of the attempt to overthrow Turkish President Tayyip Erdogan, the rebel pilots of two F-16 fighter jets had Erdogan’s plane in their sights. And yet he was able to fly on.

The Turkish leader was returning to Istanbul from a holiday near the coastal resort of Marmaris after a faction in the military launched the coup attempt on Friday night, sealing off a bridge across the Bosphorus, trying to capture Istanbul’s main airport and sending tanks to parliament in Ankara.

«At least two F-16s harassed Erdogan’s plane while it was in the air and en route to Istanbul. They locked their radars on his plane and on two other F-16s protecting him,» a former military officer with knowledge of the events told Reuters.

«Why they didn’t fire is a mystery,» he said.

Mysterium er ordet. Soldater som deltok i kuppforsøket forteller at de hadde fått vite på forhånd at de skulle delta i en øvelse og at de først skjønte at de var med på et kupp da de ble angrepet av demonstranter.

Ikke tok de sultanen og ikke motiverte de troppene sine. En skulle nesten tro at kuppet ikke var ment å lykkes. Er dette den beryktede tyrkiske hæren? En skulle tro at general Klodrik sto bak. President Recep Erdoğan har anklaget sin bitre motstander Fethullah Gullen for å ha stått bak kuppforsøket. Sjøl sier Gullen fra Pennsylvania: «There is a possibility that it could be a staged coup and it could be meant for further accusations».

Om kuppet ikke var helhjertet, så mangler det ikke vilje til handling i det som må betegnes som Erdoğans motkupp. Han fortsetter å arrestere sine motstandere og renske ut både i hæren, rettsapparatet og statsorganene. Utrenskningene går helt inn i presidentens innerste krets. Financial Times skriver:

At least 29 generals and more than 20 colonels are among the nearly 6,000 arrested, while 3,000 more remain at large, according to Turkish officials. The alleged ringleader, ex-air force chief Akin Ozturk, will be charged with treason, according to an official.

Blant dem som er arrestert er sjefen for Incirlik-basen, general Bekir Ercan Van. Det er fra denne basen USA utfører de fleste av sine bombeangrep i Syria og det er der de lagrer 90 av sine B61 taktiske atomvåpen.

Og han går hardt på Barack Obama for å få Gullen utlevert. I en uttalelse som er referert av CNN sier han:

I call on the United States and President Barack Obama. Dear Mr. President, I told you this before. Either arrest Fethullah Gulen or return him to Turkey. You didn’t listen. I call on you again, after there was a coup attempt. Extradite this man in Pennsylvania to Turkey! If we are strategic partners or model partners, do what is necessary.

Kuppforsøket og motkuppet vil ha betydning for stormaktsspillet i regionen. Ankaras ordfører Melih Gökçek skal ha sagt at den piloten som skjøt ned det russiske SU-24-flyet var blant kuppmakerne, og at den gruppa han tilhørte ønsker å ødelegge forholdet tl Russland.

Russlands president Vladimir Putin ringte Erdoğan umiddelbart etter det mislykte kuppforsøket og nettavisa Hurriyet melder at de to presidentene snart skal møtes «for å innlede en ny æra i forholdet mellom de to landa».

BRICS Post mener at utfallet av det mislykte kuppforsøket kan slå ut til fordel for Russland.

 

 

 

Forrige artikkelSystemforståelse som mental hygiene (Del 4)
Neste artikkelSyria stenger jihadistenes siste forsyningsvei i Aleppo
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).