Den mest overeksponerte banken i Europa er…

0

ikke den italienske banken Monte dei Paschi di Siena, enda denne eldste banken i verden er godt over randen av konkurs. Det er derimot Deutsche Bank. Den tyske storbankens aksjer er i dag (7. juki 2016) bare verdt 8% av hva de gikk for før krakket i 2007.

deutsche bank2

Deutsche Bank har i nyere tid vært en internasjonal investeringsbank på linje med Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America og Citigroup. De tre største eierne er BlackRock, Paramount Services Holdings Ltd., British Virgin Islands og Supreme Universal Holdings Ltd., Cayman Islands – altså verdens største investeringsfond og to institusjoner i skatteparadiser. Men også Bank of America, Vanguard, Goldman Sachs, JP Morgan osv, kort sagt «the usual suspects».

Men nå vakler den på kanten av stupet.

Mesteparten av det banken tjente midt oppe i finanskrisa kom fra manipulasjoner av den såkalte Libor-renta.

I 2012 skjulte banken et tap på 12 milliarder dollar for ikke å risikere at myndighetene skulle gripe inn, skrev Financial Times.

I 2016 rapporterte banken at den hadde hatt et tap på 6,8 milliarder euro året før.

Bloomberg mener at banken sitter fast i en ond spiral som den vanskelig kan komme ut av.

Andre kilder sier at bankens verdier er blåst opp 40 ganger i forhold til egenkapitalen. 30. juni 2016 ga USAs Federal Reserve beskjed om at Deutsche Bank ikke har bestått deres stress test.

Italias statsminister Matteo Renzi slåss med ryggen mot veggen for å hindre banksammenbrudd i Italia og har møtt kalde skuldre i Tyskland. Dette fikk ham til å si at italienske banker ikke er på langt nær så dårlig stilt som visse andre europeiske banker, ikke minst Deutsche Bank.

 

Forrige artikkelCraig Murray: – Krigene i Irak og Libya var bygd på løgn
Neste artikkelFaren for storkrig øker – er det noe vi kan gjøre for å hindre den?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).