USAs hemmelige kriger i Afrika

1

Under fredsprisvinner Barack Obama har USA satt i verk en kraftig, men svært lite omtalt, militær ekspansjon over hele det afrikanske kontinentet. Gjennom AFRICOM har USA bygd ut en serie med baser og militære støttepunkter i Afrika. Nick Turse skriver om dette i The Nation.

I 2014 gjennomførte USA 674 militære operasjoner i Afrika. Hvor mange av dem har du hørt om?

På en hvilken som helst dag i året driver USA med hemmelige operasjoner i anslagsvis 70 til 90 land.

Turse er sitert på Democracy Now! der han sier:

This year, special ops have been sent to a record 147 countries—75 percent of the nations on the planet. It’s a 145 percent increase from the days of George W. Bush.

De hemmelige krigene i Afrika utføres av soldater fra US Special Operations Command og JSOC, Joint Special Operations Command, en hemmelig militær organisasjon som utfører drap eller kidnappinger.

Business Insider skriver:

JSOC, which includes troops from a variety of America’s best units, grew from fewer than 2,000 troops before 9/11 to as many as 25,000 today.

Jeremy Scahill, som er redaktør og grunnlegger av The Intercept, skriver i «Dirty Wars»:

Unlike the Green Berets, JSOC was not in the country to win any hearts and minds. Once JSOC took charge, the mission would no longer resemble anthropology. It was to be a manhunt, at times an assassination machine.
Shortly after Barack Obama took office in January 2009, Scahill writes, he gave «carte blanche to JSOC and the CIA to wage a global manhunt. Capture was option two.»

I artikkelen U.S. expands secret wars in Africa skriver Justin Yun:

The uncontrollable growth into Africa has resulted in the funding and training of proxy armies with atrocious human-rights records and has attracted mercenaries such as Erik Prince — founder of the infamous Blackwater private army hired by the D.O.D to provide security to high-level diplomats during the Iraq war.
With military presence in 53 of 54 of Africa’s nations, the American empire has emerged to pick up where the former European colonial powers have left off.

Disse hemmelige krigene handler om USAs ønske om å ta kontroll over det afrikanske kontinentet, om USAs rivalisering med Kina og om hvem som skal kontrollere Afrikas enorme uutnyttede naturressurser.

Les: Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

 1. For de som følger med er ikke USAs voldtekt av Afrika så veldig hemmelig. AFRICOM er redskapet for USA, men EU-statene er også med, både direkte og i NATO. I boka ”The Globalization of NATO” av den canadiske analytiker og forfatter Mahdi Darius Nazemroaya er det femti veldokumenterte sider om NATO og Afrika. Når en fyller på med Maximilan Forte: Slouching Toward Sirte, NATO’s War On Libya And Africa, er en godt orientert om de imperialistiske okkupasjonene av Afrika.

  Den Afrikanske Union og den panafrikanske ide har lidd et stort tap ved drapet på Muammar al-Gaddafi. Det var også noe av hensikten med NATO-landenes angrep på Libya. Den vestlige kapitalismen ville ikke være tjent med et sterkt og samkjørt Afrika. NATO gjorde jobben og ”fredsnasjonen” Norge var med for fullt i terrorbombingen av Libya, blant annet sentrale deler av hovedstaden Tripoli. Vårt land har også sine imperialistiske svin
  på skogen, ikke minst Statoil i flere afrikanske stater. Norge har også krigsforbrytere som fortsatt går løs og har framtredende stillinger nasjonalt og internasjonalt. Alle partiene på Stortinget og regjeringen har blod på hendene.

  Muammar al-Gaddafi med sine politiske ideer og vilje til å bruke penger på felles tiltak, var en helt i de fleste afrikanske land. Til store fortvilelse for USA og EU ble han valgt til leder i Den Afrikanske Union. Etableringen av AFRICOM var i strid med al-Gaddafi’s panafrikanske initiativ og hans kamp mot kolonialisme og imperialisme. Afrika har fortsatt enorme mengder med viktige mineraler, som mange globale storselskapene er avhengig av. Muammer al-Gaddafi var den fremste talsmann for et Afrika uavhengig av sine kolonimakter, derfor måtte han fjernes.

  Her hjemme må vi ta situasjonen på alvor. Solidarisk samarbeid med de afrikanske statene og respekt for deres sjølråderett. Det er liten hensikt å fordømme imperialismen, hvis ikke vår egen terrororganisasjonen NATO blir nedlagt
  og USAs militære nettverk på den global arena.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.