Endelig innrømmer Porosjenko det militære nederlaget

0

I et møte med det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina 20. mai 2016 innrømte president Petro Porosjenko i realiteten at Ukrainas såkalte «anti-terror operasjon» (ATO) har lidd nederlag. Han sa:
«Jeg vil gjerne understreke enda en gang at min absolutt klare oppfatning er at det ikke vil være mulig å vinne Donbass tilbake militært.»

Det er det russiske telegrambyrået TASS som skriver dette.

Dette bekreftes av pro-Maidan avisa Kyiv Post.

porosjenko tropper ukraina

Det var Petro Porosjenko personlig som i mai 2014 tok initiativet til krigen mot sine landsmenn i øst. Det er han som har hovvedansvaret for denne krigen.

Det var ingen andre enn oligarken Porosjenko som uttalte til pressa:

– For hver ukrainske soldat som er drept, vil opprørerne betale med titalls og hundrevis av sine egne. Ikke en eneste terrorist vil unngå å bli stilt til ansvar, alle vil få som fortjent.

I mars 2016 sa Porosjenko at den ukrainske hæren har tapt 2700 soldater i krigen mot Donbass. Han sa ingenting om de store menneskelige og materielle ødeleggelsene de hadde påført regionen.

Nå innser han at den ikke kan vinnes. Hadde han gjort det i 2014 og i stedet gått inn for å løse konflikten på fredelig vis, ville tusenvis av menneskeliv ha vært spart, man hadde unngått alle ødeleggelsene og alle lidelsene. Og man hadde unngått å framprovosere situasjoner som meget lett kunne ha utløst en storkrig i Europa.

Porosjenko bærer et stort personlig ansvar for alle tapene av menneskeliv og for å ha ødelagt Ukraina i en krig han nå innrømmer ikke kan vinnes.

Det er ikke for ingenting at han er svært upopulær. Ifølge Gallup hadde han i desember 2015 17% oppslutning.

Samme dag som han holdt denne talen marsjerte ny-nazister mot parlamentet i Kiev og lovte at de vil styrte regjeringa hvis den tillater lokalvalg i Donbass.

En hovedgrunn til at Porosjenko har kunne holde fast på krigspolitikken så lenge, og faktisk fortsetter den ennå, enda han vet at krigen ikke kan vinnes, er at USA og NATO har fyrt opp under krigen, bidratt med forsyninger, penger og trening, og har nørt opp under en økt konfrontasjon med Russland.

Uten denne massive støtten fra Vesten, ville regimet i Kiev ikke ha kunnet starte denne krigen, og slett ikke fortsatt den. Vestlige medier har i liten grad omtalt Porosjenkos tale. Det er ikke helt overraskende. De har også spilt en aktiv rolle i å nøre opp under denne krigen.

Forrige artikkel«Israel har trekk som minner om Tyskland på 30-tallet!»
Neste artikkelSveriges enögda regering ska lära propaganda av NATO
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).