NATO ønsker å bli en global krigsmakt

0

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg holdt en tale i Atlantic Council 6. april 2016 der han skisserte en ny og mer global rolle for NATO.I talen roser han USAs European Reassurance Initiative som innebærer å firedoble USAs militære innsats i Europa, og han understreket at NATOs Response Force, som er rettet mot Russland, nå er tre ganger så stor som den var.

Så om talen ikke var krigersk i formen, forsvarte Stoltenberg den massive vestlige styrkeoppbygginga mot Russland. Men han gikk lenger enn det. Det viktigste nye i talen var at Stoltenberg sa en god del om hvordan NATO skal bli en global krigsmakt. Og der brukte han Afghanistan som eksempel.

First NATO needs to strengthen its ability to advise and assist local forces. And for that we need to make training a core capability for the Alliance. We have trained local forces across the world for more than 20 years.

From sending advisory teams into ministries, to deploying military and police trainers on the ground, including in dangerous environments. We know how to generate a multinational force of trainers. Maximising every contribution from Allies and partners of all sizes. But today, we need a more robust approach. A responsive, ready-to-go capability. So that we can plan, coordinate and deploy advisory support and training missions faster. And bring together the necessary tools for capacity building and training. As we are currently doing in Afghanistan.

NATO skal ut over eget område til Midt-Østen og Afrika. Der skal man trene opp lokale styrker etter en NATO-modell og gjøre dem klare til å ta imot NATO-styrker om og når NATO synes det er nødvendig.

The Afghanistan model is important, yet it is not the only one. We have also recently launched training and capacity building initiatives in Georgia, Moldova and Jordan. And we will soon begin advising Tunisia on counter-terrorism and help improve the capacity of their armed forces.

With respect to Libya, I welcome the arrival of the Prime Minister Designate and the Presidential Council in Tripoli. This is an important step in establishing the Government of National Accord.And setting the conditions for further international support. NATO also stands ready to assist Libya. They will need our help.

Så etter den katastrofale krigen som Jens Stoltenberg personlig gikk i spissen for i 2011, arbeider nå NATO tydeligvis med å skaffe seg en «invitasjon» til å sende bakkestyrker inn i Libya. Og NATO skal formalisere alliansen med oljediktaturene rundt gulfen:

A few weeks ago, the Secretary General of the Gulf Cooperation Council came to NATO Headquarters. We discussed the security challenges in the region and what more we could do together. The Gulf Cooperation Council is developing its ability to command large multi-national operations.  And NATO has unique expertise in building and maintaining an integrated military structure. We can share that expertise.

We are also exploring what more we can do in areas such as counter-terrorism, energy and maritime security, and cyber defence.  My aim is to bring forward our cooperation with the GCC at the Warsaw Summit in July.

The new NATO regional cooperation centre in Kuwait also provides us with a way to reinforce our partnerships. The Centre will be a focal point, where NATO and Gulf partners will work together. In areas such as military to military cooperation, strategic analysis and civil emergency planning.

The King Abdullah Special Operations Training Centre in Jordan is another platform for joint efforts. It is certified according to NATO standards. And this is where the training of Iraqi officers is now taking place.

Gulf Cooperation Council (GCC) roses altså av «venstresidas mann» Stoltenberg for sin evne til å lede store multinasjonale operasjoner. Dette handler jo i dag om Saudi Arabias forbryterske krig i Jemen og oljediktaturenes støtte til jihadistene i Syria. Nå skal altså innsatsen deres koordineres med NATO og de skal styrkes med NATOs treningsopplegg og standarder. Ved siden av NATO-landet Tyrkia er Saudi Arabia den fremste sponsoren for jihadistisk terror og krig. Stoltenberg har ingen anmerkninger om dette, men lengter bare til han kan få innlemmet dem i NATOs globale krigsplaner.

På under et år har USA solgt våpen for 33 milliarder dollar til de samme oljediktaturene. Dette er de våpnene denne nye krigsalliansen skal utstyres med.

Stoltenberg gjorde det også klart at noen avspenning overfor Russland ikke kommer på tale. Deutsche Wirtschafts Nacrichten skriver at NATO bruker Russlands anneksjon av Krim som begrunnelse for opprustning, «som også rettferdiggjør militære tiltak». Og siden Russland helt åpenbart ikke kommer til å gi opp Krim, har NATO et permanent påskudd til å øke sin eskalering mot Russland.

 

 

Forrige artikkelKaller Bernt Hagtvet for «tankepoliti»
Neste artikkelDet er ikkje Russland som tel, men tanken bak
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).