Tyrkiske myndigheter tok kontroll over opposisjonsavis

5

Avisen, (Zaman) som har et opplag på rundt 850.000 eksemplarer, anklages for å ha bånd til president Recep Tayyip Erdogans erkefiende, den islamske predikanten Fethullah Gulen, melder NTB.

Søsterpublikasjonen er Today’s Zaman, som har vært en viktig kilde både når det gjelder Recep Erdoğans stadig mer autoritære styre, angrepene på kurderne i sørøst og Tyrkias støtte til jihadistene i Syria. På sine nettsider skriver de:

We are going through the darkest and gloomiest days in terms of freedom of the press, which is a major benchmark for democracy and the rule of law. Intellectuals, businesspeople, celebrities, civil society organizations (CSOs), media organizations and journalists are being silenced via threats and blackmail.

Fra før av er avisa Cumhuriyet rammet ved at sjefredaktør Can Dündar og Ankara-korrespondent Erdem Gül ble arrestert og truet med langvarige fengselstraffer for å publisert ubehagelige sannheter om Tyrkias støtte til IS. De er midlertidig sluppet fri, men står i fare for å bli arrestert igjen.

To TV-kanaler er også blitt rammet. Dette betyr at Tyrkia i dag er et land der pressefriheten er sterkt redusert og der journalister lever i fare.

Jeg har ikke klart å finne noen antydninger til at Erna Solberg eller Børge Brende, eller for den del Jonas Gahr Støre, har brydd seg noe som helst om undertrykkelsen av pressefolk i Tyrkia. Og fra NATOs megafon Jens Stoltenberg er det heller ingenting å vente.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Det er tragisk hvordan «demokratene», også på «venstresida» holder på. De avslører sitt sanne ansikt gang på gang. Det er jo ikke noe nytt at makta i Vesten ikke bryr seg særlig mye med demokrati så lenge landa er vestallierte. Det som er nytt er den totale tausheten som omgir dette. Ingen medier bryr seg, ikke en gang radikale medier. Ingen protesterer på gatene.

    • Denne saken og inskrenkingen av pressfriheta i Tyrkia generelt er nå tross alt ganske mye omtalt i norske medier. Politikernes totale taushet om våre nære alliertes diktatoriske trekk er som det pleier å være.

  2. Siste nytt fra USA; Det uttrykkes «bekymring». Hadde dette vært Venezuela, hadde nok ordbruken vært langt sterkere. Men Tyrkia er jo et NATO-land. Og da er USAs ordbruk naturligvis meget forsiktig. Hva norske politikere angår; Stoltenberg er jo NATO-sjef. Gudebildet av «Jensemann» må ikke pirkes på.

  3. I dag skjøt tyrkiske (IS)grensevakter ned 17 syrere ifølge den upålitelige CIA melderen SOHR. Ni av dem er foreløbig døde. Dette er vel sannsynligvis kurdere? Selv USA reagerer nå på slakteren Erdogans metoder. Jeg vil oppfordre folk om ikke å feriere i dette landet. Tidligere har vi sett at de skyter med artilleri inn i Syria. En tenåringsgutt ble drept for ikke lenge siden og noen vestlige journalister såret. Ingen varselskudd? Samme taktikk som Ukraina?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.