Tyrkiske myndigheter tok kontroll over opposisjonsavis

0

Avisen, (Zaman) som har et opplag på rundt 850.000 eksemplarer, anklages for å ha bånd til president Recep Tayyip Erdogans erkefiende, den islamske predikanten Fethullah Gulen, melder NTB.

Søsterpublikasjonen er Today’s Zaman, som har vært en viktig kilde både når det gjelder Recep Erdoğans stadig mer autoritære styre, angrepene på kurderne i sørøst og Tyrkias støtte til jihadistene i Syria. På sine nettsider skriver de:

We are going through the darkest and gloomiest days in terms of freedom of the press, which is a major benchmark for democracy and the rule of law. Intellectuals, businesspeople, celebrities, civil society organizations (CSOs), media organizations and journalists are being silenced via threats and blackmail.

Fra før av er avisa Cumhuriyet rammet ved at sjefredaktør Can Dündar og Ankara-korrespondent Erdem Gül ble arrestert og truet med langvarige fengselstraffer for å publisert ubehagelige sannheter om Tyrkias støtte til IS. De er midlertidig sluppet fri, men står i fare for å bli arrestert igjen.

To TV-kanaler er også blitt rammet. Dette betyr at Tyrkia i dag er et land der pressefriheten er sterkt redusert og der journalister lever i fare.

Jeg har ikke klart å finne noen antydninger til at Erna Solberg eller Børge Brende, eller for den del Jonas Gahr Støre, har brydd seg noe som helst om undertrykkelsen av pressefolk i Tyrkia. Og fra NATOs megafon Jens Stoltenberg er det heller ingenting å vente.

 

 

Forrige artikkelFullt kaos i EUs flyktningepolitikk
Neste artikkelHvorfor er milliardærene så opptatte av kjønn og legning?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).