Trump skaper panikk blant republikanerne

0

Da den amerikanske nominasjonsvalgkampen startet ble Donald Trump sett på som en bisarr fyr uten noen mulighet til å vinne. Med sin merkelige frisyre og sine plumpe utfall ble han fraskrevet enhver mulighet til å bli kandidat for The Grand Old Party, republikanerne. Praktisk talt alle regnet med at den republikanske partimaskinen snart ville få fram en kandidat som ville feie den vulgære populisten av banen.

Men et halvt år seinere leder han nominasjonene suverent. Han vinner delstat etter delstat, og den ene etter den andre av motkandidatene må kaste inn håndkleet. Før supertirsdagen 1. mars 2016 leder han klart på republikansk side. Og enkelte meningsmålinger sier at dersom det blir Hillary Clinton mot Trump, så kan Donald Trump bli president i USA.

Dette har skapt panikk blant republikanerne. De såkalte neocons går nå til «krig mot Trump» skriver The Intercept.

Robert Kagan, som er en av de fremste neocons, (gift med Victoria Nuland), en av de fremste aktivistene for Irakkrigen og en solid støttespiller for George W. Bush, skriver nå i Washington Post at «Trump er GOPs Frankensteins monster» og han skriver at dersom valget står mellom Trump og Clinton, «så vil det for denne tidligere republikaneren, og kanskje for andre, ikke være noe alternativ til å stemme for Hillary Clinton. Partiet kan ikke lenger reddes, men landet kan fortsatt reddes.»

Max Boot, en annen ikke-angrende Irak-krigsaktivist, skriver i The Weekly Standard at «Med Trump som president, ville dødsklokkene ringe for USA som stormakt.»

Israel-lobbyen forsøker å hindre Trump i å bli valgt, og Marco Rubio har mobilisert pro-Israel-milliardæren Paul Singer på sin side for å vinne Florida – men Trump ligger likevel milevis foran på meningsmålingene.

Krigspropagandisten og sjef-neocon Bill Kristol er sjølsagt med i krigen mot Trump. Han sitter i styret for Emergency Committee for Israel, og de har begynt å framstille Trump som en alliert med Bashar al Assad, Saddam Hussein og Muammar Gaddafi.

Den tidligere CIA-sjefen Michael Hayden sa i et TV-intervju med Bill Maher at dersom en president Trump skulle gi ordre til å drepe familiene til ISIS-ledere, så «ville USAs væpnede styrker nekte å følge ordre».

Ifølge meningsmålinger i Huffington Post er det et flertall av velgerne som misliker Hillary Clinton og et flertall av velgerne som misliker Donald Trump. Et valg mellom de to ville bli et valg mellom hvem man hater minst, som en kommentator skrev.

Uansett har nominasjonskampen vist at topartisystemet i USA har råtnet på rot. Knapt noen tror at de to partiene er noen reelle alternativer. Og svært mange har innsett det gammelpresident Jimmy Carter sa, nemlig at «USA er et korrupt oligarki.»

 

 

 

Forrige artikkelTyskerne vender seg mot Merkels migrasjonspolitikk
Neste artikkelDesperate flyktninger på Makedonias grense. Østerrike utfordrer Tyskland.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).