Desperate flyktninger på Makedonias grense. Østerrike utfordrer Tyskland.

0

Makedonia har stengt grensa mot Hellas for flyktningene. Dette har ført til at over 10.000 mennesker har samlet seg i grensebyen Idomeni. Makedonsk politi har brukt tåregass for å slå tilbake flyktninger som har prøvd å rive ned piggtrådgjerdene. (Se video.)

Rasende flyktninger roper «Merkel hvor er du? Merkel hjelp oss!», skriver Süddeutsche Zeitung. Avisa skriver også at situasjonen i Hellas er prekær. Landet som fra før av er konkurs og tvunget ned på knærne av EU-Troikaen, står nå overfor en flyktningebølge osm overgår 2015 og som landet ikke har noen forutsetninger for å takle. Den greske migrasjonsministeren Yannis Mouzalas sier at dette er «begynnelsen på en humanitær katastrofe», og han trygler EU om hjelp.

Fra EU er det ikke mye hjelp å få. Østerrikes sosialdemokratiske forbundskansler Werner Faymann utfordrer Tyskland og Angela Merkel. «Østerrike ønsker ikke å bli noe venterom for folk som er å vei mot Tyskland,» sier han til Kurier. Tyskland har begynt å avvise det de kaller «økonomiske migranter» og sender dem tilbake til Østerrike. Men det vil ikke Wien ha noe av, så landet nekter å ta imot dem og bygger grensegjerde mot Italia. Faymann foreslår at Tyskland begynner å hente flyktninger direkte fra Tyrkia eller Hellas i stedet for å tvinge dem til å ta den lange veien gjennom Balkan og Østerrike.

Flyktningene føler at Merkel har invitert dem til å komme og trygler henne om hjelp. Den hjelpen kommer de neppe til å få. Merkel har ikke lenger støtte for sin åpne dørs politikk i Tyskland og hun sier nå til flyktningene at de «må skaffe seg innkvartering i Hellas». Og hun føyer til at «det finnes nemlig ingen rett for en flyktning til å si at jeg vil ha asyl i et bestemt EU-land».

I Aten vil naturligvis ingen forstå at det er de som skal løse dette problemet, og der står det. Det som kaller seg Den europeiske union framstår i disse dager som alt annet enn en union, men mer som et bikkjeslagsmål. Og det blir ikke lysteligere når man ser de scenene som utspiller seg i forbindelse med at fransk politi nå river og brenner ned Jungelen ved Calais.

Jeg skrev om dette i august 2015:

EU vil ikke bestå denne prøven, og det er ennå ikke klart hvor stygt dette kan komme til å bli – men svært stygt blir det.

Dette bekreftes da også at et internt notat i Utenriksdepartementet som VG offentliggjorde 29.02.2016.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTrump skaper panikk blant republikanerne
Neste artikkelEuropas krise og menn uten egenskaper
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).