Desperate flyktninger på Makedonias grense. Østerrike utfordrer Tyskland.

0

Makedonia har stengt grensa mot Hellas for flyktningene. Dette har ført til at over 10.000 mennesker har samlet seg i grensebyen Idomeni. Makedonsk politi har brukt tåregass for å slå tilbake flyktninger som har prøvd å rive ned piggtrådgjerdene. (Se video.)

Rasende flyktninger roper «Merkel hvor er du? Merkel hjelp oss!», skriver Süddeutsche Zeitung. Avisa skriver også at situasjonen i Hellas er prekær. Landet som fra før av er konkurs og tvunget ned på knærne av EU-Troikaen, står nå overfor en flyktningebølge osm overgår 2015 og som landet ikke har noen forutsetninger for å takle. Den greske migrasjonsministeren Yannis Mouzalas sier at dette er «begynnelsen på en humanitær katastrofe», og han trygler EU om hjelp.

Fra EU er det ikke mye hjelp å få. Østerrikes sosialdemokratiske forbundskansler Werner Faymann utfordrer Tyskland og Angela Merkel. «Østerrike ønsker ikke å bli noe venterom for folk som er å vei mot Tyskland,» sier han til Kurier. Tyskland har begynt å avvise det de kaller «økonomiske migranter» og sender dem tilbake til Østerrike. Men det vil ikke Wien ha noe av, så landet nekter å ta imot dem og bygger grensegjerde mot Italia. Faymann foreslår at Tyskland begynner å hente flyktninger direkte fra Tyrkia eller Hellas i stedet for å tvinge dem til å ta den lange veien gjennom Balkan og Østerrike.

Flyktningene føler at Merkel har invitert dem til å komme og trygler henne om hjelp. Den hjelpen kommer de neppe til å få. Merkel har ikke lenger støtte for sin åpne dørs politikk i Tyskland og hun sier nå til flyktningene at de «må skaffe seg innkvartering i Hellas». Og hun føyer til at «det finnes nemlig ingen rett for en flyktning til å si at jeg vil ha asyl i et bestemt EU-land».

I Aten vil naturligvis ingen forstå at det er de som skal løse dette problemet, og der står det. Det som kaller seg Den europeiske union framstår i disse dager som alt annet enn en union, men mer som et bikkjeslagsmål. Og det blir ikke lysteligere når man ser de scenene som utspiller seg i forbindelse med at fransk politi nå river og brenner ned Jungelen ved Calais.

Jeg skrev om dette i august 2015:

EU vil ikke bestå denne prøven, og det er ennå ikke klart hvor stygt dette kan komme til å bli – men svært stygt blir det.

Dette bekreftes da også at et internt notat i Utenriksdepartementet som VG offentliggjorde 29.02.2016.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.