Tyske dommere med kraftig kritikk av TTIP

0

I en uttalelse som ble offentliggjort 2. februar 2016 tar Der Deutsche Richterbund (DRB), som er det største forbundet for tyske dommere, kraftig avstand fra forslaget fra EU-kommoisjonen om å opprette en investeringsdomstol i TTIP.

Etter en svært skarp diskusjon om de vidtrekkende rettighetene som utenlandske investorer eventuelt vil få etter den foreslåtte TTIP-avtalen, det som er kalt Investor-State-Dispute-Settlement (ISDS), kom EU-kommisjonen med et revidert forslag. Investment Court System (ICS).

Dette forslaget er også blitt møtt med heftig kritikk fra mange organisasjoner, som peker på at dette egentlig bare er å sette en ny etikett på den gamle flaska. Det nye forslaget løser ingen av de gamle problemene og vil fortsatt sikre utenlandske investorer særskilte privilegier som undergraver nasjonale lover og nasjonale rettsinstanser.

Uttalelsen fra det tyske dommerforbundet slutter seg til denne kritikken, og er et hardt slag mot EU-kommisjonen, skriver Stop-TTIP.

I uttalelsen skriver dommerne at de spsialdomstolene som er planlagt opprettet er feil metode for å sikre legalitet og sikkerhet. De reiser også seriøse innvendinger mot dommernes uavhengighet i kommisjonens forslag, både når det gjelder finansiell uavhengighet og kriterier for utvelgelse. Ifølge uttalelsen får dette ICS til å se ut som alt annet enn en internasjonal domstol og mer som en permanent meklingsinstans.

Uttalelsen sier også at det ikke finnes noe behov for å opprette noe ICS i og med at EUs medlemsland har et juridisk system som garanterer like rettigheter for klagere, inkludert investorer. Dommerne betviler også EU-kommisjonens rett til å opprette en slik instans, som ikke bare vil begrense medlemsstatenes juridiske rettigheter, men grunnleggende endre rettssystemet i Den europeiske unionen.

 

Forrige artikkelHvorfor er Børge Brende så sikker på Russland skjøt ned MH-17?
Neste artikkelHva er Trans-Pacific Partnership?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).