Mange titusener demonstrerte mot atomvåpen i London

0

Storbritannia står foran en eventuell fornyelse av sitt atomvåpenprogram, Trident-programmet. Den britiske regjeringa ønsker å drive gjennom en fornyelse av programmet med en prislapp på 32 milliarder pund (eller kanskje 100 milliarder?). Men regjeringa møter motstand. Lørdag 27. februar 2016 demonstrerte mange titusener i londons gater mot en fornyelse av Trident. Blant talerne var skuespilleren Vanessa Redgrave og Labours leder Jeremy Corbyn.

Den tidligere ingeniøren i Royal Navy, William McNeilly, har varslet om at sikkerhetsproblemene knyttet til Trident-anleggene er mye større enn det regjeringa vil innrømme. Han har vist at en hacker ganske enkelt kan komme inn i datasystemene, og at man faktisk ukontrollert kan bære bagger inn på anleggene. Hans advarsler er blitt en del av en større debatt i Storbritannia om atomvåpenpolitikken. Rapporten hans, Nuclear ‘Disaster Waiting to Happen’, kan lastes ned her (pdf).

Offisielt er Labour fortsatt tilhenger av atomvåpenpolitikken og Trident-programmet, men Corbyn sa på møtet i London at hans mål er et atomvåpenfritt Storbritannia.

En rapport fra det britiske Underhuset i 2006 viste at Storbritannia ikke en gang eier Trident-programmet. Landet leaser det fra USA og britiske undervannsbåter må regelmessig besøke USAs marinebase i King’s Bay, Georgia for å re-armere våpnene og vedlikeholde dem. For å teste våpnene må britene bruke USAs anlegg på Cape Canaveral. En stor del av Trident-teknologien er USA-produsert og eid av amerikanerne.

Storbritannias atomvåpenprogram er enda et uttrykk for «det spesielle forholdet» mellom USA og Storbritannia, et forhold som ikke akkurat er et forhold mellom likemenn, men heller et forhold mellom herre og knekt.

(Hvorfor ikke la Yes, Prime Minister kommentere det hele?)

 

 

Forrige artikkelRasende bønder møtte Hollande med pipekonsert
Neste artikkelArbeidsliv i oppløsning
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).