Mange titusener demonstrerte mot atomvåpen i London

0

Storbritannia står foran en eventuell fornyelse av sitt atomvåpenprogram, Trident-programmet. Den britiske regjeringa ønsker å drive gjennom en fornyelse av programmet med en prislapp på 32 milliarder pund (eller kanskje 100 milliarder?). Men regjeringa møter motstand. Lørdag 27. februar 2016 demonstrerte mange titusener i londons gater mot en fornyelse av Trident. Blant talerne var skuespilleren Vanessa Redgrave og Labours leder Jeremy Corbyn.

Den tidligere ingeniøren i Royal Navy, William McNeilly, har varslet om at sikkerhetsproblemene knyttet til Trident-anleggene er mye større enn det regjeringa vil innrømme. Han har vist at en hacker ganske enkelt kan komme inn i datasystemene, og at man faktisk ukontrollert kan bære bagger inn på anleggene. Hans advarsler er blitt en del av en større debatt i Storbritannia om atomvåpenpolitikken. Rapporten hans, Nuclear ‘Disaster Waiting to Happen’, kan lastes ned her (pdf).

Offisielt er Labour fortsatt tilhenger av atomvåpenpolitikken og Trident-programmet, men Corbyn sa på møtet i London at hans mål er et atomvåpenfritt Storbritannia.

En rapport fra det britiske Underhuset i 2006 viste at Storbritannia ikke en gang eier Trident-programmet. Landet leaser det fra USA og britiske undervannsbåter må regelmessig besøke USAs marinebase i King’s Bay, Georgia for å re-armere våpnene og vedlikeholde dem. For å teste våpnene må britene bruke USAs anlegg på Cape Canaveral. En stor del av Trident-teknologien er USA-produsert og eid av amerikanerne.

Storbritannias atomvåpenprogram er enda et uttrykk for «det spesielle forholdet» mellom USA og Storbritannia, et forhold som ikke akkurat er et forhold mellom likemenn, men heller et forhold mellom herre og knekt.

(Hvorfor ikke la Yes, Prime Minister kommentere det hele?)

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.