Rasende bønder møtte Hollande med pipekonsert

3

Frankrikes president François Hollande åpnet landbruksmessa Salon de l’Agriculture 27. februar 2015 og ble møtt av rasende bønder. Etter at franske bønder har demonstrert i månedsvis mot regjeringas landbrukspolitikk, var det tatt strenge sikkerhetstiltak for å hindre demonstrasjoner.

Plakatene uteble kanskje, men de rasende bøndene var der i høyeste grad. Presidenten ble møtt med buing og pipekonserter av bønder som hadde t-skjorter med teksten «Je suis éleveur je meurs» (Jeg er oppdretter – jeg dør). Noen ropte: «Gå av!» Noen ropte om «kaviarvenstre» og andre ropte på Front Nationals leder Marine Le Pen.

En bonde sa til AFP at «det er unntakstilstand i fransk oppdrettsnæring, men ingen vil høre på oss».
Landbruksdepartementets stand på utstillinga ble demontert av rasende bønder.

I juli 2015 blokkerte franske bønder grensene til både Tyskland og Spania i en protest mot landbrukspolitikken, og da spesielt mot import som konkurrerer ut franske produkter.

Fransk landbruk har lidd smertelige tap på grunn av sanksjonene mot Russland. Die Welt regnet i 2015 med at EU totalt taper over 100 milliarder € på sanksjonene, og at Frankrike taper 150.000 jobber, mange av dem i landbruket.

Det franske landbruket er i ei djup krise, og en representant for Confédération paysanne kaller det en konflikt mellom bondelandbruket og fabrikklandbruket.

Det franske bønder og industriarbeidere opplever er konsekvensene av EUs nyliberale politikk og en amerikansk utenrikspolitikk som lar europeiske arbeidstakere og stater betale for USAs aggresjon mot Russland. Det er naturligvis bare et tidsspørsmål hvor lenge dette kan fortsette før det renner over for alvor.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.