Rasende bønder møtte Hollande med pipekonsert

0

Frankrikes president François Hollande åpnet landbruksmessa Salon de l’Agriculture 27. februar 2015 og ble møtt av rasende bønder. Etter at franske bønder har demonstrert i månedsvis mot regjeringas landbrukspolitikk, var det tatt strenge sikkerhetstiltak for å hindre demonstrasjoner.

Plakatene uteble kanskje, men de rasende bøndene var der i høyeste grad. Presidenten ble møtt med buing og pipekonserter av bønder som hadde t-skjorter med teksten «Je suis éleveur je meurs» (Jeg er oppdretter – jeg dør). Noen ropte: «Gå av!» Noen ropte om «kaviarvenstre» og andre ropte på Front Nationals leder Marine Le Pen.

En bonde sa til AFP at «det er unntakstilstand i fransk oppdrettsnæring, men ingen vil høre på oss».
Landbruksdepartementets stand på utstillinga ble demontert av rasende bønder.

I juli 2015 blokkerte franske bønder grensene til både Tyskland og Spania i en protest mot landbrukspolitikken, og da spesielt mot import som konkurrerer ut franske produkter.

Fransk landbruk har lidd smertelige tap på grunn av sanksjonene mot Russland. Die Welt regnet i 2015 med at EU totalt taper over 100 milliarder € på sanksjonene, og at Frankrike taper 150.000 jobber, mange av dem i landbruket.

Det franske landbruket er i ei djup krise, og en representant for Confédération paysanne kaller det en konflikt mellom bondelandbruket og fabrikklandbruket.

Det franske bønder og industriarbeidere opplever er konsekvensene av EUs nyliberale politikk og en amerikansk utenrikspolitikk som lar europeiske arbeidstakere og stater betale for USAs aggresjon mot Russland. Det er naturligvis bare et tidsspørsmål hvor lenge dette kan fortsette før det renner over for alvor.

Forrige artikkelMassemigrasjon som forretningsmodell
Neste artikkelMange titusener demonstrerte mot atomvåpen i London
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).