Flyktninger: Merkel stadig mer isolert i EU

6

Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia har gått sammen om å ta avstand fra Angela Merkels flyktningepolitikk. De såkalte Višegrad-landa godtar ikke Merkels åpne-dør-politikk og vil stenge Balkan-ruta. Den slovakiske utenriksministeren Miroslav Lajčák sier til Der Spiegel at:

Så lenge det ikke finnes en felles europeisk strategi, så er det legitimt at landa på Balkan-ruta beskytter grensene sine. Og det vil vi hjelpe dem med.

Dette gjelder ikke minst Makedonia og Bulgaria som er de første landa flyktningene møter på vei fra Hellas. Višegrad-landa (V4) har invitert Bulgarias statsminister Boyko Borisov til sitt toppmøte i Praha for å diskutere grensekontroll. Og de ønsker å støtte Makedonia i landets forsøk på å stenge sin egen sørgrense. Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz sier at hans land støtter V4-initiativet. Denne politikken advarer Tyskland mot, uten at det ser ut til å ha noen effekt.

Østerrikes forbundskansler Werner Faymann sier at landet forbereder skjerpet grensekontroll i det viktige Brenner-passet, noe som får Italias statsminister Matteo Renzi til å bli forbannet. Men Renzi sjøl har gjentatte ganger kritisert Tyskland og EU for ikke å vise solidaritet med Hellas og Italia når det gjelder flyktningene.

Migrasjonskrisa har altså splittet EU i blokker, og det har oppstått en øst- og sentraleuropeisk blokk som gjør åpent opprør mot Berlins diktater. Stort bedre er det ikke for Merkel at Tysklands viktigste partner i EU, Frankrike, også bryter med Merkels migrasjonspolitikk.

Le Monde melder at statsminister Manuel Valls fra «sosialistpartiet» på sikkerhetskonferansen i München erklærte at Tysklands politikk «ikke er bærekraftig i det lange løp» og at «Europa kan ikke ta imot alle disse migrantene fra Syria, Irak og Afrika».

Samtidig truer Tyrkia EU med å sende nye hundretusener med flyktninger til Europa. Dette kom fram i en telefonsamtale mellom Tyrkia statsminister Ahmet Davutoğlu og Angela Merkel.

Fram til midten av februar 2016 var det kommet nesten sju ganger så mange migranter over Middelhavet som i samme periode i 2015. Med den splittelsen som allerede rår i Europa og de økte krigshandlingene i Syria, gir det ikke høye odds hvis man tipper at splittelsen og konfliktene i EU vil øke i 2016.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Angela Merkel viser jo klart at hun ikke er rett person i denne viktige jobben! At ett opplyst folk som tyskerne skulle gå på limpinnen og tro at dette eksperimentet kunne gå bra er jo i seg selv ganske utrolig, men det er like utrolig at ett menneske faktisk kan bidra til og ikke bare splitte EU, men ha hovedansvaret for at Europa helt klart etterhvert vil bli forandret fra å være ett velstående, harmonisk og kraftfullt kontinent til å bli ett kontinent preget av stagnasjon og økonomiske nedgangstider grunnet de millioner av flyktninger som vil komme, mye takket fru Merkel, og den tyrkiske president følger godt med i timen og serverer europeiske land nye tusener hver uke. Og om ikke dette er nok skal Nato sende skip til Egeerhavet for at flyktningene ikke drukner, hva annet kan de bidra med? Her skal en se at menneskesmuglerne får drahjelp av en militærallianse som vi trodde skulle beskytte sine medlemsland mot inntrengere, istedenfor vil det motsatte skje!

  • Monopolkapitalismen i Europa er allerede i en selvforskyldt krise som naturlig følge av indre motsetninger; og trykket er økende. Løsningen på dette er imperialisme. Bombingen av Libya og den regionale ustabiliteten det førte med seg, samt spillet om borgerkrigen i Syria (hvis framprovoserende sanksjoner er støttet av Norge) og den tidligere invasjonen av Irak er alle eksempler på imperialistisk kontroll med olje- og gassressurser, fôr til militærindustriens kapital og beredelse av grunnen for en global monopolkapital som trenger økt renteavkastning sårt.

   Asyl- og migrantkrisen er «collateral damage» og får reelle følger for arbeiderklassen, all den tid man får et rikt tilskudd av ferskt proletariat og kan sprenge arbeidsmarkedet; monopolkapitalen får et solid kort på hånden. Syrere, irakere og libyere, så vel som arbeiderklassen i Europa er offere for kynisk utbytting.

   Dessverre får den reaksjonære blokken (de som vil gå tilbake på sosiale fremskritt som velferd, osv.) rikelig med skyts for sin retorikk med å spille arbeidere opp mot hverandre i stedet for å rette kritikken mot monopolkapitalen og USA. For FrP har gode venner hos norsk monopolkapital (Thon & co) som nyter godt av god oppslutning omdenne fryktkampanjen hvor flyktingene «truer» velferden. Den er nok mer enn nok truet fra før av, takket være Ap, Høyre og FrP sitt knefall for kapialen.

   Velstående, kraftfullt og harmonisk kontinent? Please, vi har plyndret og overkjørt resten av verden i en evighet; vi direkte skyld i mye (ikke alt) av den økonomiske bakevja her i verden på veien mot dette velstående kontinentet. Harmonisk har det heller aldri vært.

  • Jeg vil bare korrigere meg litt, ved at Nato sannsynligvis vil sende krigsskip til Egeerhavet betyr dette at de vil støtte opp om den konservative tyrksiske president slik at alle flyktningene fra Tyrkia han sender kommer velberget over til Europa. Og at det blir en opptrapping av krigsskip i ett følsomt strategisk område. Det var ikke meningen å fremstille det slik at det er galt å redde noen fra drukningsdøden slik min kommetar kanskje kunne leses.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.