Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia har gått sammen om å ta avstand fra Angela Merkels flyktningepolitikk. De såkalte Višegrad-landa godtar ikke Merkels åpne-dør-politikk og vil stenge Balkan-ruta. Den slovakiske utenriksministeren Miroslav Lajčák sier til Der Spiegel at:
Så lenge det ikke finnes en felles europeisk strategi, så er det legitimt at landa på Balkan-ruta beskytter grensene sine. Og det vil vi hjelpe dem med.
Dette gjelder ikke minst Makedonia og Bulgaria som er de første landa flyktningene møter på vei fra Hellas. Višegrad-landa (V4) har invitert Bulgarias statsminister Boyko Borisov til sitt toppmøte i Praha for å diskutere grensekontroll. Og de ønsker å støtte Makedonia i landets forsøk på å stenge sin egen sørgrense. Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz sier at hans land støtter V4-initiativet. Denne politikken advarer Tyskland mot, uten at det ser ut til å ha noen effekt.
Østerrikes forbundskansler Werner Faymann sier at landet forbereder skjerpet grensekontroll i det viktige Brenner-passet, noe som får Italias statsminister Matteo Renzi til å bli forbannet. Men Renzi sjøl har gjentatte ganger kritisert Tyskland og EU for ikke å vise solidaritet med Hellas og Italia når det gjelder flyktningene.
Migrasjonskrisa har altså splittet EU i blokker, og det har oppstått en øst- og sentraleuropeisk blokk som gjør åpent opprør mot Berlins diktater. Stort bedre er det ikke for Merkel at Tysklands viktigste partner i EU, Frankrike, også bryter med Merkels migrasjonspolitikk.
Le Monde melder at statsminister Manuel Valls fra «sosialistpartiet» på sikkerhetskonferansen i München erklærte at Tysklands politikk «ikke er bærekraftig i det lange løp» og at «Europa kan ikke ta imot alle disse migrantene fra Syria, Irak og Afrika».
Samtidig truer Tyrkia EU med å sende nye hundretusener med flyktninger til Europa. Dette kom fram i en telefonsamtale mellom Tyrkia statsminister Ahmet Davutoğlu og Angela Merkel.
Fram til midten av februar 2016 var det kommet nesten sju ganger så mange migranter over Middelhavet som i samme periode i 2015. Med den splittelsen som allerede rår i Europa og de økte krigshandlingene i Syria, gir det ikke høye odds hvis man tipper at splittelsen og konfliktene i EU vil øke i 2016.