DNB sender kundeinformasjon til Facebook

11

Alle som bruker pengeoverføringstjenesten Vipps, får overført informasjon om seg selv til Facebook hver gang de åpner appen på mobilen sin. Forbrukerrådet og Datatilsynet reagerer. Det er Aftenposten som skriver dette.

– Det vi fant, var at hver person som bruker Vipps får en lang, personlig ID-kode. Den er litt annerledes om man ikke også har Facebook-appen på mobilen sin, sier Antoine Pultier, forsker i SINTEF.

Sammen med Forbrukerrådet har de kartlagt en rekke norske apper, blant annet pengeoverføringstjenesten Vipps.

De oppdaget at DNB-appen sender varsel til Facebook hver gang en bruker åpner Vipps-appen, uavhengig av om brukeren har en Facebook-konto eller ikke.

– Vi vet ikke hvilken informasjon som ligger i ID-koden som sendes til Facebook, men det kan være mye, sier Pultier.

Fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet mener DNB her ser ut til å bryte kravet i personopplysningsloven.

Dette understreker også det jeg har skrevet tidligere om at blant annet Facebook eier brukerprofilene og innholdet i dem og kan selge dem til hvem de vil, enten det nå er CIA eller som i dette tilfellet bankene. Og bankene har ingen moralske skrupler mot å forråde kundene sine på denne måten. De ser fram til den dagen kontanter er blitt forbudt, slik at absolutt alle våre økonomiske transaksjoner blir registrert digitalt og kan selges eller misbrukes slik bankene eller andre måtte ønske.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Litt nytt om DNB:

  Etter at NRK skrev om informasjonsdeling mellom appen Vipps og Facebook mandag, oppdaterer DNB brukervilkårene og gir kundene mulighet til å reservere seg.

  http://www.nrk.no/norge/dnb-gir-mulighet-til-a-reservere-seg-mot-facebook-deling-1.12805984

  Avgått etteretningssjef Kjell Grandhagen i Kjell Strandhagen Strategic consulting: » Jeg jobber i hovedsak for DNB»

  – Jeg skal jobbe med geopolitikk og utviklingen i ulike områder, sier han og legger til at han ikke var i kontakt med DNB før han gikk av som etterretningssjef.

  http://www.dagbladet.no/2016/02/18/nyheter/innenriks/etteretningstjenesten/43210162/
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Nylig-avgatt-etterretningssjef-Grandhagen-blir-konsulent-for-DNB-8363492.html

 2. DNBs ordinære Mobilbank-app er også kjent for å være en av de absolutte verstingene mht. personvern, datasikkerhet og bekymringsvekkende tillatelser ad absurdum som kreves ved installering. Full tilgang, mer eller mindre. Aktivere kamera og mikrofon, lese lokasjon, lese omtrent alle filer, og kontaktlister og logger selvfølgelig. Og full internettaksess har den jo med nødvendighet. Den fyller til sammen smertelig mange kriterier som ville definert den som potensiell, avansert spyware hvis den hadde opptrådt i en annen kontekst … Dette har også vært påpekt i app-tester i fagtidsskrifter.

  Jeg ga den banken sparken for lenge siden, forøvrig. Jeg rakk det akkurat, heter det kanskje. Før det ble omvendt, på en måte. Nuvel.

  • Dnb er som kjent Norges suverent største bank og har en finge med på blandt annet alle pengetransaksjoner til Utlandet. Mange blir lurt til å være kunder. Det er derfor mange måter man ufrivillig kan få med dem å gjøre. På starten nittitallet kjøpte de opp min bank. Jeg byttet bank på dagen. Hvis du for eksempel kjøper leilighet i borettslag så kan disse ha felleskostnader med lån fra Dnb. Kom opp i en situasjon der jeg ønsket å betale dette ned. Det viste seg at bankens beregning av overkurs var fei og de ville ha tjent ca 24 000 rett i lomma. Jeg husker Røeggen saken og forsøkte å kontakte bankklagenemda, finansklagenemda, dine penger osv… alt som finnes av klagemuligheter men ingen ville hjelpe meg…. Hvorfor?

   • Det ble mange skrivefeil. Ville bare også si at jeg trenger ikke mobilen som bank. Klarer meg godt med nettbanken uten mobil.

    • Ingen av de norske bank- eller betalingsappene skal inn på noen mobil nær meg så lenge det er mulig å overleve uten.

 3. Helt sykt, men ikke veldig overraskende. Det er denne veien det går. Vi må vel satse på alternative måter å betale med andre alternative digitale valuta og ikke bruke bankene til slutt. For man må kunne overføre penger mellom f.eks. firma. Ellers blir det vanskelig å importere/eksportere osv. (om vi ikke skal slutte med det også). Eller så må man kun gå over til kontanter og kun kjøpe av direkte fra bøndene. Det går jo også an.. Hva tenker andre? Noen som har gode løsninger?

 4. Vi venter stadig på dit svar vedrørende betaling, fordi alle de nødvendige filer er indrettet til, at lånemidlerne kommer til dig, jeg kan forsikre dig om at få lånefondene, når dette gebyr er sendt OK …

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.