Storbritannia og EU: – Stor ståhei for ingenting

0

Et teaterstykke av William Shakespeare har tittelen Much Ado About Nothing (eller på norsk Stor ståhei for ingenting). Det er en treffende tittel på den avtalen mellom Storbritannia og EU som topplederne forhandlet fram 19. februar 2016.

Storbritannias statsminister David Cameron har slitt med en britisk opinion som blir stadig mer kritisk til EU. For å prøve å svekke motstanden mot EU har Cameron gjort mye sirkus av at han ville stille «tøffe krev» til EU, ellers ville han ikke kunne garantere utfallet av folkeavstemninga om EU. Han fikk til og med hjelp fra EU-president Donald Tusk, som kalte kravene «veldig, veldig tøffe».

Men dette var spill for galleriet. Ikke var kravene særlig tøffe og ikke var forhandlingsresultatet noe å skryte av. Et punkt der Cameron tilsynelatende lyktes var å få slått fast at Sorbritannia ikke skal være bundet til EUs prinsipper om «stadig tettere union». Sjøl om noen østeuropeiske EU-land protesterte litt, fikk Cameron en formulering som fritar landet for det kravet. Barack Obama hadde på forhånd krevd at Storbritannis måtte forbli i EU. Et britisk medlemskap sikrer USA en priviligert inngang til EU, og en må være ganske naiv dersom man tror at USA ville gi fra seg den brekkstanga. En Brexit ville dessuten svekke Londons rolle som en av finanskapitalens foretrukne pengevaskemaskiner og investeringsobjekter. Og det ville ikke investorene ha godtatt.

Resten er mye kosmetikk. Britisk motstand mot EUs migrasjonspolitikk var et tema før møtet, men det hele endte i noen kjipe formuleringer som gir britene muligheter til å skjære ned på barnebidrag til migrantbarn. Og Storbritannia blir ikke avkrevd en deltakelse i eurosonens kommende system med en felles finansminister. Men dette var også reelt sett avklart på forhånd.

Resten av showet ble brukt til å prøve å blildgjøre hjemlige velgere, både i Storbritannia, Frankrike og de østllige EU-landa. Og Cameron kan dra tilbake og legge «hjerte og sjel» i en kampanje for å sikre flertall for fortsatt EU-medlemskap i den kommende folkeavstemninga. Det er også bare kosmetikk. Ingen hadde vel virkelig trodd at Cameron skulle drive kampanje for et EU-nei.

Shakespeares stykke Mye ståhei for ingenting, er ikke et av hans beste stykker, men det overgår langt den 20-timers forestuillinga til EU-toppene.

 

Forrige artikkelDNB sender kundeinformasjon til Facebook
Neste artikkelBoston Globe ”Media felinformerar allmänheten om Syrien”
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).