Storbritannia og EU: – Stor ståhei for ingenting

0

Et teaterstykke av William Shakespeare har tittelen Much Ado About Nothing (eller på norsk Stor ståhei for ingenting). Det er en treffende tittel på den avtalen mellom Storbritannia og EU som topplederne forhandlet fram 19. februar 2016.

Storbritannias statsminister David Cameron har slitt med en britisk opinion som blir stadig mer kritisk til EU. For å prøve å svekke motstanden mot EU har Cameron gjort mye sirkus av at han ville stille «tøffe krev» til EU, ellers ville han ikke kunne garantere utfallet av folkeavstemninga om EU. Han fikk til og med hjelp fra EU-president Donald Tusk, som kalte kravene «veldig, veldig tøffe».

Men dette var spill for galleriet. Ikke var kravene særlig tøffe og ikke var forhandlingsresultatet noe å skryte av. Et punkt der Cameron tilsynelatende lyktes var å få slått fast at Sorbritannia ikke skal være bundet til EUs prinsipper om «stadig tettere union». Sjøl om noen østeuropeiske EU-land protesterte litt, fikk Cameron en formulering som fritar landet for det kravet. Barack Obama hadde på forhånd krevd at Storbritannis måtte forbli i EU. Et britisk medlemskap sikrer USA en priviligert inngang til EU, og en må være ganske naiv dersom man tror at USA ville gi fra seg den brekkstanga. En Brexit ville dessuten svekke Londons rolle som en av finanskapitalens foretrukne pengevaskemaskiner og investeringsobjekter. Og det ville ikke investorene ha godtatt.

Resten er mye kosmetikk. Britisk motstand mot EUs migrasjonspolitikk var et tema før møtet, men det hele endte i noen kjipe formuleringer som gir britene muligheter til å skjære ned på barnebidrag til migrantbarn. Og Storbritannia blir ikke avkrevd en deltakelse i eurosonens kommende system med en felles finansminister. Men dette var også reelt sett avklart på forhånd.

Resten av showet ble brukt til å prøve å blildgjøre hjemlige velgere, både i Storbritannia, Frankrike og de østllige EU-landa. Og Cameron kan dra tilbake og legge «hjerte og sjel» i en kampanje for å sikre flertall for fortsatt EU-medlemskap i den kommende folkeavstemninga. Det er også bare kosmetikk. Ingen hadde vel virkelig trodd at Cameron skulle drive kampanje for et EU-nei.

Shakespeares stykke Mye ståhei for ingenting, er ikke et av hans beste stykker, men det overgår langt den 20-timers forestuillinga til EU-toppene.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.