Sivile i Jemen drept med norsk ammunisjon?

0
Et resultat av Saudi Arabias angrep på Sana'a

Norge selger militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Alle deltar i krigen i Jemen. Det er Dagbladet som skriver dette.

– Om norsk ammunisjon blir brukt i Jemen, kan dette være brudd på både eksportkontroll-regelverket, men også straffeloven hvis det er begått krigsforbrytelser med norsk utstyr. Jeg kan ikke skjønne at dette er i henhold til norsk lov, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Norske medier har stort sett vendt det blinde øyet og det døve øret mot den forbryterske krigen som oljedikaturene fører mot det fattige Jemen. Her på steigan.no har jeg fulgt denne krigen fra første øyeblikk og dokumentert de forbrytelsene Saudi Arabia og deres allierte begår. (Du finner en oversikt her.)

I april 2015 fortalte jeg at Saudierne bomber matlagre i en krig mot folket.

Angrepene rettes blant annet mot mat- og vannforsyning, og er dermed en direkte krig mot det jemenittiske folket. Nettavisa The National i Abu Dhabi skriver:

Yemen Economic Corporation, one of Yemen’s largest food storage centres, was destroyed by three coalition missile strikes in Hodeidah last Tuesday, according to the Houthi-controlled defence ministry. The corporation had enough food for the entire country.

The government’s military food storage centre in Hodeidah was also targeted and destroyed on Tuesday, according to the defence ministry.

Also in Hodeidah, country’s second largest dairy plant was hit by five Saudi missiles on Wednesday, killing at least 29 people, mostly employees, and injuring dozens of others.

I mai 2015 kunne jeg fortelle at Saudi Arabia bruker klasevåpen fra USA mot folket i Jemen.

I juni 2015 fikk leserne vite at Saudi Arabia bomber verdensarven i Jemen.

Norges gode allierte Saudi Arabia gjør som Den islamske staten, de bomber verdensarven. Boligområder i Jemens vakre hovedstad Sana’a ble bombet 12. juni 2015 av bombefly fra Saudi Arabia. Sana’a står på verdensarvlista til UNESCO, og representerer en 2500 år gammel kulturarv.

Norge støtter Saudi Arabias krig mot Jemen. Jeg kan ikke se at menneskevennen Børge Brende eller for den saks skyld hans forgjenger, Jonas Gahr Støre, har protestert mot bombinga.

Etter å ha informert regelmessig om overgrepene mot sivile, kunne jeg i oktober 2015 fortelle at  Saudiarabisk flyvåpen bombet sjukehuset til Leger uten grenser i Jemen.

For ikke å snakke om at gjesteskribent Roland Hedayat har skrevet en grundig og djuptpløyende artikkel under tittelen FN-sanktionerat folkmord i Jemen.

Men norske medier, og i enda høyere norske politikere, som pleier å overgå hverandre i direktesendt humanisme i beste sendetid, har vært fullstendig tause. Dette er ikke fordi de ikke vet hva som foregår. Det vet det, og godtar det, og det er ingen brysomme medier som plager dem med ubehagelige spørsmål.

Forrige artikkelSaudi Arabias kommende sammenbrudd
Neste artikkelDanske soldater træner nedkæmpelse af jysk oprør
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).