Opphev sanksjonene mot Syria – også Norge har et tungt ansvar

8

Eva Thomassen, som skrev her på steigan.no om sine inntrykk fra Syria, skriver også i Morgenbaldet 8.01.2016.

På min vandring i gamlebyen i Damaskus stoppet jeg ved en kunstbutikk. En gammel mann satt utenfor, og jeg begynte å snakke med ham. Han lurte på hva jeg gjorde i Damaskus. Han hadde ikke sett en utlending på fem år. Vi gikk inn i butikken. Den var mørk, han hadde ikke penger til strøm. Han brukte lommelykt da han viste meg rundt i butikken. Jeg fant mye jeg hadde lyst til å kjøpe. Problemet er at man kan ikke bruke bankkort i Syria. Det er en del av strafferegimet til Vesten. Ikke kunne han sende varene til meg. Fly går ikke lenger mellom Syria og vesten – det er også en del av sanksjonene mot landet. Det hjelper ikke å handle med dollar. Han får ikke vekslet dem. Det ble ingen handel.

Syria er hermetisk lukket på grunn av sanksjoner og vestens bevisste politikk om å isolere Syria totalt.

Sanksjonene som Norge har støttet helt fra 2011, skulle presse fram et «folkelig» opprør med det mål å få folk til å vende seg mot Assad. Sanksjonene var også innrettet mot middelklassen, mot det private næringslivet, mot businessfolk. Sanksjonene skulle gjøre det umulig å drive handel i Syria, men businessfolk skulle få veldig gunstige kontrakter og handel i andre deler av Midtøsten (gulfen).

Disse sanksjonene gjør det nærmest ulevelig for vanlige folk i Syria. Folk har ikke råd til brensel, matvarer er det mangelvare på, sykehus er bombet, mange skoler er ødelagte, det er mangel på medisiner. Det er ikke mulig å få overført penger fra utlandet eller bruke bankkort. Ikke motta pakker. Jobbene er borte. Det foregår ingen handel mellom Syria og vesten. Folk som jobbet i nær sagt alle bransjer relatert til handel, har mistet jobbene sine. Ingen kan søke visum til noe land fordi ambassadene er stengt.

For å gni det inn: Norge er med på å føre krig mot Syria. Alle partier på Stortinget er medansvarlige for denne økonomiske krigføringa. Og hensikten med den er å gjøre livet for vanlige syrere så ulevelig og jævlig at de enten flykter eller gjør opprør. – Og la oss ikke glemme: folk dør av økonomisk krigføring også.

Eva Thomassen skriver om Jan Egeland:

Jan Egeland fikk av Ban Ki-moon i september 2015 ansvaret med å ivareta sivile syrere, altså den syriske sivilbefolkningen. Ifølge uttalelser Egeland har kommet med i anledning jobben han har fått, har han store ambisjoner. Han skal ikke bare ha ansvaret for den akutte humanitære situasjonen sivilbefolkningen i Syria er i. Han snakker også om et «veikart» mot en fredsavtale.

Nå er vi jo godt kjent med veikart fra Egeland i Midtøsten. Han var med å tegne et som skulle lede til fred mellom palestinere og Israel. Per i dag leder det ikke til et veikryss engang, bare en rundkjøring uten avkjørsel. Syriske myndigheter hadde i november verken hørt om eller fra Jan Egeland.

Det betyr vel i klartekst at Egeland ikke utfører den jobben han har fått av FNs generalsekretær?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. «Opphev sanksjonene mot Syria – også Norge har et tungt ansvar»

  Takk til Eva Thomassen for den åpenbart realistiske og representative reportasjen fra Syria. Fint å få direkte verbalbilder fra landet på den måten. – NRK har ikke klart en slik formidling av dagliglivet der nå.

  Det en sitter igjen med er betraktninger om den reelle dybden av kriminaliteten til USA-NATO i Syria.

  FN-paktens (FN-traktatens) bestemmelse i artikkel 2-1.om at «Organisasjonen er grunnlagt på prinsippet om alle medlemmers suverene likhet.», brytes klart overfor Syria – også av Norge. FN-pakten (FN-traktaten) er juridisk bindende. Bruddene er dermed ulovlige – dvs. kriminelle.

  Sanksjonene fra EU og USA er i strid med FN-pakten (FN-traktaten). FN-sanksjoner i forbindelse med Syria (etter drap på Libanons statsminister Hariri i 2005) – UNSCR 1536 – er mot enkeltpersoner, og ikke mot hele staten. – Viktig forskjell.

  EUs sanksjoner mot Syria utløper 01.06.16. Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner, som er uten støtte i FN-vedtak. Norges tilslutning er dermed i strid med gjeldende internasjonal lov. Dessverre gjelder ikke gjeldende internasjonal lov for tiden i praksis.

  Norge bør trekke seg fra sanksjoner ikke hjemlet i FN-pakten / FN-traktaten – eller også praktisere sanksjoner likt overfor alle utland, inkludert f.eks. Saudi-Arabia og land i USA-NATO. Dette er det minste den norske befolkningen behøver å kreve, i verdensstabilitetens navn – intet mindre.

  Dette betyr i praksis at den norske befolkningen må kreve at de norske sanksjonene mot Syria som stat, dvs. dets lovlig etablerte regime, ikke forlenges etter 01.06.2016.

  Jeg tilslutter meg herved et slikt krav.

 2. Greit spørsmål: Hvorfor har ikke Steigan (ut over at hans liv og dag også er kort) skrevet om masseovergrepene fra særlig syriske flyktninger mot særlig tyske kvinner i Köln på nyttårsaften?

  » A German police report has described scenes during the mass assaults on women in Cologne on New Year’s Eve as “chaotic and shameful.” It outlined the highly inappropriate behavior of perpetrators, described as migrants, who demanded respect from police.

  Outlined by Der Spiegel and Bild newspapers on Thursday, the report described how police became too overwhelmed to prevent the «fights, thefts, sexual assaults against women.”

  “When we arrived, our vehicles were pelted with firecrackers,” the author of the report said. “In the forecourt and on the cathedral steps were a thousand people, mostly males of an immigrant background who were indiscriminately throwing fireworks and bottles into the crowd.”

  The author also said that at one point police feared there could be fatalities.

  Some of the «heavily intoxicated» perpetrators reportedly tore up residence permits in front of police saying: “You can’t touch me. I’ll just go back tomorrow and get a new one.»

  Its author also quoted one of the men engaged in the unrest as saying: «I’m a Syrian! You have to treat me kindly! [Chancellor Angela] Merkel invited me.»

  The German Interior Ministry stated on Friday that 18 of the 29 men were asylum seekers, Reuters reported.

  A police officer anonymously told The Expressnewspaper that his squad had detained several people who had «only been in Germany for a few weeks.”

  “There were 14 from Syria and one was from Afghanistan,” he said.

  The level of disrespect towards police was “like I have never experienced in my 29 years of public service,» the author concluded. (…)»

  Jf. https://www.rt.com/news/328207-merkel-migrants-cologne-assaults/

 3. USA setter igang sin straffepolitikk, og de logrende Nato landene der selvsagt Norge er den, flinkeste gutten i klassen tør ikke annet enn å støtte sanksjonener, ikke bare mot Syria, men mot Russland, der vel Nato og USA hadde håpet at Putin ville få folket imot seg, kanskje ett nytt Syria? USA kan inngå samarbeide med selve fanden om det er i deres agenda å bli kvitt ett regime som ikke sleiker de opp i rumpa! Og resultatene har vi sett, i Syria, i Irak, Libya, der vold og nye salafist grupper blomstrer opp ved hjelp av Natos bombing og USAs våpenhjelp. Egentlig er jo amerikanerne litt uvitende, for ikke å si helt utafor, for i det amerikanske presidentvalget snakkes det ikke ett ord om at Europa må ta imot millioner av flyktninger grunnet deres hasard politikk og intervensjoner i Midtøsten men om USA kan ta imot en håndfull syriske flyktninger! Endelig har tross alt amerikanske myndigheter skjønt at disse » demokratiske opprørsbevegelser» i Syria kanskje ikke var demokratiske; men heller motsatt, sharia folk som vil innsette ett strengt regime med sharia lover, men selv det er ikke viktig for USA imperialismen, for der lever de fortsatt i tiden da kommunistspøkelset var overalt, og da er de som sagt villige til og forhandle og pleie vennskap med selve fanden!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.