«Italia har dummet seg ut for en hel verden»

0

Italiensk presse er ikke nådig med at nakne statuer i Roma ble dekket til av hensyn til Irans president Hassan Rouhani. Nettavisa Today oppsummerer reaksjonene: Figuraccia mondiale: «Italia ridicola, una vergogna coprire quelle statue».

«Figuraccia» er noe av det verste du kan gjøre i Italia. Det betyr å gjøre en elendig figur. Italienerne synes statuesaka er pinlig, skammelig og ubegripelig. Og de misliker sterkt at de blir latterliggjort i verdenspressa, særlig fordi det er med god grunn.

Tyske Bild skriver om «skammen i Roma». Time minner om Houllebecqs roman og skriver at «regjeringa Renzi beskyldes for kulturell underkastelse». Og de får følge av El Païs, Telegraph, New York Times og Le Monde. Sistnevnte minner om at det hele er knyttet til den italienske regjeringas iver etter å skaffe seg kontrakter med Iran verdt 17 milliarder dollar. Og Times avrunder med å si at «Roma skjuler juvelene sine for iranske gjester».

På bloggen sin skriver populisten Beppe Grillo:

Disse statuene er vår stolthet, de er vår historie. Italia er kunstens land og vi bør bruke enhver anledning til å vise den fram for et internasjonalt publikum, og slett ikke skjule den.

Historisk skolerte kommentatorer minner om 1500-tallsmaleren Daniele da Volterra, som er herostratisk berømt for å ha overmalt Michelangelos aktmalerier med lendekleder. Andre minner om at det er bare en gang tidligere at Romas skulpturer er blitt dekket til for å tekkes en utenlandsk gjest, og det var da Mussolini i 1938 tok imot Hitler og dekket over noen av de klassiske verkene, slik at Føreren ikke skulle få se hvor dårlig tilstand de var i.

Den gangen reagerte romerne med å klistre anonyme lapper på statuene. Denne gangen har de reagert med hashtagen #statuenude.

Det er mange likhetstrekk mellom iransk og italiensk kultur, så Rouhani skjønner veldig godt hva han har oppnådd. Han tenker vel at disse folkene her legger seg flatt bare du ser hardt på dem. På et djupere plan demonstrerer det den europeiske serviliteten overfor islam. Overfor islam er man villige til å fornekte sin egen kultur og sine egne verdier.

Det blir som da Mona Sahlin var integrasjonsminister og ble spurt av det tyrkiske ungdomsforbundets tidskrift Euroturk hva som er svensk kultur. Hun svarte:

Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ’töntiga’ saker.

Altså, en svensk sosialdemokratisk minister visste ikke hva svensk kultur er! Ingen italiensk minister har ennå gått så langt, heldigvis. For romerne var det mer enn ille nok å dekke til noen av deres klassiske skulpturer.

Forrige artikkelTyrkia: livstidsstraff for kritisk journalistikk?
Neste artikkelNorsk Folkehjelp med påstander om manipulasjon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).