Tyrkia: livstidsstraff for kritisk journalistikk?

0

Den tyrkiske statsadvokaten krever livstidsstraff for den fengslede sjefredaktøren for avisa Cumhuriyet og for en av avisas journalister. Grunnlaget for påstanden er at Can Dündar og Erdem Gül har drevet kritisk journalistikk og har avslørt det tette samarbeidet mellom regjeringa Erdoğan og den tyrkiske sikkerhetstjenesten MIT med Den islamske staten i Syria. Det er den tyrkiske avisa Today’s Zaman som melder dette.

Det er president Recep Erdoğan og MIT-sjef Hakan Fidan som står som klagere i saka.
Det journalistene har gjort er simpelthen å påvise at MIT har smuglet våpen og utstyr til IS i Syria på sine egne lastebiler. Tidlig i 2014 ble en lastebil fra den tyrkiske etterretningstjenesten MIT stoppet på grensa til Syria. Politiet og sikkerhetsfolkene trakk våpen mot hverandre. Politiet gjennomsøkte traileren og under en kamuflasje av medisinbokser fant de våpen og ammunisjon beregnet på islamistene i Syria. Dette avslørte spillet til Erdoğan, og er dermed naturligvis svært pinlig for den tyrkiske regjeringa. Dündar har skrevet i The Guardian om årsaken til at han sitter inne, og det er så enkelt som at han har avslørt sannheten om hvordan Tyrkia og president Recep Erdoğan støtter Den islamske staten med våpen og utstyr.

Påtalen gjør det hele dobbelt pinlig, ikke minst for EU og Angela Merkel. EU og dets de facto rikskansler har lovt Erdoğan 3 milliarder i støtte, visumfri adgang for tyrkere til EU og medlemskapsforhandlinger, mot at Tyrkia angivelig skal demme opp for en flyktningestrøm landet sjøl har skapt.

EUs kommisær for medlemskapsforhandlinger, Johannes Hahn, sier at han er «sjokkert» over den tyrkiske statsadvokatens påstand. For hva nå det måtte være verdt. Det erliten grunn til å tro at krenkelse av pressefriheten i Tyrkia vil endre Merkels politikk. Hun og EU-kommisjonen har jo allerede svelget Erdoğans samarbeid med IS uten å blunke.
Journalistorganisasjonen Reportere uten grenser anklager Tyrkia for grusomhet og skriver:

By giving credence to the extremely grave accusations against Can Dündar and Erdem Gül, accusations that are completely absurd, the public prosecutor’s office has demonstrated its lack of independence,” RSF secretary-general Christophe Deloire said. “We call on the Istanbul court to save the Turkish judicial system’s reputation by rejecting this ridiculous indictment.

Men våre hjemlige «ledere», Erna Solberg og Jonas Gahr Støre vil nok holde kjeft denne gangen også. Det er bare i festtaler de er tilhengere av pressefrihet. Og Jens Stoltenberg vil opplagt fortsette sin krigerske støtte til den nye sultanen i Ankara.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.