Tyrkia: livstidsstraff for kritisk journalistikk?

14

Den tyrkiske statsadvokaten krever livstidsstraff for den fengslede sjefredaktøren for avisa Cumhuriyet og for en av avisas journalister. Grunnlaget for påstanden er at Can Dündar og Erdem Gül har drevet kritisk journalistikk og har avslørt det tette samarbeidet mellom regjeringa Erdoğan og den tyrkiske sikkerhetstjenesten MIT med Den islamske staten i Syria. Det er den tyrkiske avisa Today’s Zaman som melder dette.

Det er president Recep Erdoğan og MIT-sjef Hakan Fidan som står som klagere i saka.
Det journalistene har gjort er simpelthen å påvise at MIT har smuglet våpen og utstyr til IS i Syria på sine egne lastebiler. Tidlig i 2014 ble en lastebil fra den tyrkiske etterretningstjenesten MIT stoppet på grensa til Syria. Politiet og sikkerhetsfolkene trakk våpen mot hverandre. Politiet gjennomsøkte traileren og under en kamuflasje av medisinbokser fant de våpen og ammunisjon beregnet på islamistene i Syria. Dette avslørte spillet til Erdoğan, og er dermed naturligvis svært pinlig for den tyrkiske regjeringa. Dündar har skrevet i The Guardian om årsaken til at han sitter inne, og det er så enkelt som at han har avslørt sannheten om hvordan Tyrkia og president Recep Erdoğan støtter Den islamske staten med våpen og utstyr.

Påtalen gjør det hele dobbelt pinlig, ikke minst for EU og Angela Merkel. EU og dets de facto rikskansler har lovt Erdoğan 3 milliarder i støtte, visumfri adgang for tyrkere til EU og medlemskapsforhandlinger, mot at Tyrkia angivelig skal demme opp for en flyktningestrøm landet sjøl har skapt.

EUs kommisær for medlemskapsforhandlinger, Johannes Hahn, sier at han er «sjokkert» over den tyrkiske statsadvokatens påstand. For hva nå det måtte være verdt. Det erliten grunn til å tro at krenkelse av pressefriheten i Tyrkia vil endre Merkels politikk. Hun og EU-kommisjonen har jo allerede svelget Erdoğans samarbeid med IS uten å blunke.
Journalistorganisasjonen Reportere uten grenser anklager Tyrkia for grusomhet og skriver:

By giving credence to the extremely grave accusations against Can Dündar and Erdem Gül, accusations that are completely absurd, the public prosecutor’s office has demonstrated its lack of independence,” RSF secretary-general Christophe Deloire said. “We call on the Istanbul court to save the Turkish judicial system’s reputation by rejecting this ridiculous indictment.

Men våre hjemlige «ledere», Erna Solberg og Jonas Gahr Støre vil nok holde kjeft denne gangen også. Det er bare i festtaler de er tilhengere av pressefrihet. Og Jens Stoltenberg vil opplagt fortsette sin krigerske støtte til den nye sultanen i Ankara.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Livstidsstraff for kritisk journalistikk? Hva skjedde med gode, gamle hodekapping? Det er snart ikke orden på noen ting lenger. Bløtdyr, sier jeg!

 2. Det offisielle Norge lanserte seg som fredens og godhetens supermakt. Ikke det minste tegn til at etablissementet ønsker å få stoppet den tyrkiske statens krig mot kurderne og fullstendig avskaffelse av ytringsfriheten. Hykleriet er nå så omfattende at en blir kvalm.

  • Det er bra at noen fremdeles blir kvalme. Dere har fremdeles et snev av det beste i mennesket i dere, det er derfor dere blir kvalme av sånt noe, og det er garantien for at dere ser det bryet verd å kjempe kampen. For dere bare .

   Selv er jeg gått inn i en tilstand der hele den globale politiske og økonomiske verdenssituasjonen er blitt til en ren farse med en bunnløs tragedie inni. Noen ganger er den genuint komisk, andre ganger bare kjedelig og forutsigelig. I beste fall kan den være et glimrende utgangspunkt for satire, men knapt særlig mye mer. Personlige følelser i denne sammenheng kan jeg og likesinnede snart ikke tillate oss i det hele tatt, da det kun stimulerer våre suicidale tendenser.
   Høflig debatt blir vanskelig, og kunsten blir kun å forsøke å unngå å hovere for mye over andres engasjement, håp og optimisme, da dette sannsynligvis er ting som i større grad enn kynismen kan trigge et lite mirakel ellr to, dersom slike allikevel er mulig. Man får være intellektuelt fair nok til å ta høyde selv for ekstreme usannsynligheter, så lenge de fremstår som i det minste teoretisk mulige og det ikke er teknisk motbevist at de kan forekomme.

 3. Jeg har forstått det slik at kurdiske YPG nå forbereder en aksjon for å få kontroll på den siste biten av grensen mellom Syria og Tyrkia. Er det derfor FN ivrer så besatt etter å få igang såkalte fredsamtaler? Hvem jobber de for? Tyrkerne vil naturligvis ikke godta at forsyningslinja med olje med mere blir stengt. Dette kan bli intenst.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.