– Halvering av FNs rasjoner utløste flyktningestrømmen

0

Det var manglen på donormidler, der udløste den største flygtningekrise, Europa har stået over for siden Anden Verdenskrig, konstaterer topkilder i FN. Dette skriver den danske avisa Information.

det (var) frem for alt økonomisk smalhals og især FN’s halvering af den humanitære støtte til de tolv millioner syriske flygtninge i Mellemøsten, som udløste den episke folkevandring fra Mellemøsten til Europa i år. …

I 2013-14 fik over en halv million syriske flygtninge i Jordan hver måned udbetalt 34 dollar på et særligt humanitært kreditkort, som de kunne bruge til at betale husleje, lægebesøg og andre fornødenheder.

I perioden januar-marts 2015 blev beløbet næsten halveret til blot 19 dollar om måneden. Og det samme skete for hundredtusindvis af syriske flygtninge i Libanon og Tyrkiet.

Kort efter blev fødevarerationerne også beskåret. For flygtningene internt i Syrien blev rationerne skåret ned til 14 dollar per person, mens rationerne for andre grupper af flygtninge kom helt ned på ti dollar om måneden.

Hvis vi går tilbake til 1. desember 2014, så skrev World Food Program at de var nødt til å suspendere et kritisk program met matkuponger til mer enn 1,7 millioner syriske flyktninger i nabolanda, på grunn av at donorene hadde gitt for lite penger.

A suspension of WFP food assistance will endanger the health and safety of these refugees and will potentially cause further tensions, instability and insecurity in the neighbouring host countries,” said WFP Executive Director Ertharin Cousin, in an appeal to donors. “The suspension of WFP food assistance will be disastrous for many already suffering families.

Det var altså donorenes mangel på støtte som tvang fram en halvering av matrasjonene til flyktningene – og som så drev dem på flukt. Og hvem er så disse donorene som sviktet? Det sa ikke WFP noe om, men organisasjonen har publisert tall for donasjoner år for år. Jeg har tatt ut tallene for årene 2012 til 2015 fordelt på de største giverne og totalt.

WFP flyktninger bidrag

Ved inngangen til 2012 var det 5238 syriske flyktninger i Libanon. Ved utgangen av året var det registrert 408.000 flyktninger fra Syria. Ved utgangen av 2015 var det registrert 4,4 millioner flyktninger fra Syria i tillegg til over 7 millioner internt fordrevne. Tallet på flyktninger var økt med 1080%, men økningene i tilskuddene til WFP i samme periode bare økte med 23%. Dette var jo oppskrift på katastrofe.

Flyktningeproblemet i Syria oppsto i 2011. Det var et produkt av en krig, som i en tidlig fase hadde preg av en borgerkrig, men som raskt utviklet seg til en intervensjonskrig. De som drev denne krigen via jihadistiske stedfortredere var USA, NATO, oljediktaturene og Tyrkia. De skapte flyktningekrisa og de sørget for å ikke en gang bidra nok til at flyktningene skulle få nok mat. Da World Food Program måtte kutte til beinet i matrasjoneringa, så var dette vel kjent for de politiske lederne i disse landa. Og med åpne øyne lot de det skje!

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.