USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen

0
Område i Sana'a etter bombinga. Saudi-Arabia ødelegger verdensarven.
Anders Romelsjö

Här har då och då publicerats artiklar om det glömda, USA-stödda, brutala kriget i Jemen.
Se särskilt gästblogginläggen av Roland Hedayat 23/7 http://jinge.se/mediekritik/fn-sanktionerat-folkmord-i-jemen-bakgrunden.htm och 24/7 samt 21/8 ”Jemen: Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält”. http://jinge.se/mediekritik/jemen-brutalt-usa-stott-krig-dodar-barn-och-skapar-svalt-fn.htm artikeln och artikeln ”Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen?” 12/10
http://jinge.se/mediekritik/varfor-stodjer-usa-saudiarabiens-krig-i-jemen.htm och senast ”Svenska vapen används i kriget i Jemen”? http://jinge.se/mediekritik/svenska-vapen-anvands-i-saudiarabiens-brutala-krig-i-jemen.htm”Världssamfundet” visar sin etiska och moraliska nivå samt illustrerar sin politik genom att mestadels tiga om kriget – och framför allt genom att undvika att kritisera USA:s engagemang. Denna artikel av Medea Benjamin visar USA:s djupa engagemang. Jag fann den på siten Codepink.http://www.codepink.org/yemen_crisis


 

 

Efter nästan ett år av inbördeskrig, träffades de motstridiga krafter i Jemen den 15 december i Genève, Schweiz, för att diskutera möjligheten att finna en politisk lösning på konflikten som har pågått sedan mars 2015. Även om detta är ett nödvändigt steg mot slut på våldet som har dödat tusentals, lamslagit infrastruktur och ledde till en kritisk humanitär kris, bör fredssamtalen omfattar en mekanism för att återuppbygga denna utarmade nationen. Saudiarabien, som är ansvarig för de flesta av förstörelsen med dess obarmhärtiga bombningar, ska tvingas betala för de fruktansvärda skador som har åstadkommit. Så bör USA också göra. USA:s inblandning i Jemen kan sammanfattas i tre ord: Stöd till Saudiarabien.
USA:s problematiska förhållande till Saudiarabien går hela vägen tillbaka till andra världskriget, när amerikanska tjänstemän började se Saudis olja som en strategisk fördel. Sedan dess hade USA blint stött kungariket i nästan alla politiska och ekonomiska insatser, trots att Saudiarabien är en ultrakonservativa islamisk monarki med utbredda och återkommande kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
jemen-kart

När Houthierna, en shiainriktad rebellgrupp från norra Jemen, övertog Jemens huvudstad Sanaa i januari 2015 och tvingade Sunni president Abdrabbuh Mansour Hadi i exil, bildade Saudiarabien en koalition bland arabiska Gulfstater för att bekämpa de Houthierna. Naturligtvis, har USA kommit överens om att stödja dessa nära allierade i dess strävan att ”återinföra ordning” i Jemen genom att tillhandahålla spaningsinformation, vapen och tankning av flygplanen i luften. USA har också skickat amerikanska krigsfartyg för att genomdriva en blockad i Adenviken och södra Arabiska havet. Blockaden påstods vara för att förhindra vapentransporter från Iran till Houthierna, men den hindrade också humanitära transporter till stöd för belägrade, instängda jemenitiska medborgare. CIA och annan militär underrättelsetjänst är också på plats i Jemen, och ger information om militära mål och annat logistiskt stöd. USA:s drönare flyger ständigt och skickar underrättelseinformation till saudierna.
Mideast Yemen
Sedan dess har koalitionen utfört urskillningslösa flyganfall och bombningar i hela landet, ofta i mycket tätbefolkade civila områden. I slutet av september hade FN dokumenterat att kriget hade dödat 2.355 civila och sårat 4862, de flesta fall på grund av koalitionens flyganfall. Saudi-ledda militära ingripande har skapat en humanitär kris där 75% av Jemens befolkning (21 miljoner människor) är i akut behov av omedelbar hjälp. Miljontals människor har tvingats lämna sina hem och är utan vatten eller elektricitet, allteftersom landets infrastruktur fortsätter att upplösas.

USA är den största leverantören av dessa vapen som används för att bomba Jemen. Klustervapen, som säljs till Saudiarabien av ett amerikanskt bolag som heter Textron, har använts i flera av koalitionens strejker. Dessa fruktansvärda bomber utgör en särskild fara för civilbefolkningen på grund av sin omfattande effekt och det faktum att odetonerade bomber kan förbli farliga i decennier efter att de släppts. Därför är de förbjudna i mer än 115 länder. ”Saudi-ledda klusterbomber flyganfall har slagit till mot områden nära byar, och sätter lokalbefolkningen i fara”, säger Steve Goose, vapendirektör på Human Rights Watch. ”Dessa vapen får aldrig användas under några omständigheter. Saudiarabien och andra koalitionsmedlemmar – och leverantören, USA – trotsar den globala normen som förkastar klustervapen på grund av deras långsiktiga hot mot civilbefolkningen ”.

USA:s direkta roll i samordningen av Saudi flygoperationer gör också USA delaktigt i krigsförbrytelserna. ”USA:s regering är väl medveten om den saudiska-ledda koalitionens urskillningslösa flygattacker som har dödat hundratals civila i Jemen”, säger Joe Stork, vice Mellanöstern och Nordafrika chef på Human Rights Watch. ”Att ge saudierna med fler bomber under dessa omständigheter är ett recept för större civila dödsfall, som USA kommer att vara delansvarig för.”
För att göra saken värre, har de fruktansvärda förhållanden på marken lett till en förstärkning av extremistiska terroristgrupper som oundvikligen kommer att plåga att nationen i många år framöver. Den lokala al-Qaida gren, al-Qaida på den arabiska halvön (även känd som AQAP), som bildades 2009, har utnyttjat den nuvarande konflikten och ökat rekryteringsinsatserna. Det nuvarande politiska och säkerhetsmässiga tomrummet har också banat väg för uppkomsten av en gren av ISIL, som har utfört dödliga attacker mot shiitiska moskéer och positionerat sig som ännu mer aggressivt än AQAP. Vissa fruktar att AQAP:s och ISIL:s rekryteringsinsatser kan leda till konkurrens mellan de båda radikala grupper, som kan innebära ännu fler attacker runt om i landet när grupperna försöker dra uppmärksamheten från varandra.

Saudiarabiens inblandning i Jemen har bara förstört liv och skapat ett tillstånd av totalt kaos, och den amerikanska regeringen är delaktig i blodbadet. Båda nationerna bör som en del av fredsprocessen, tvingas att betala skadestånd för de enorma skadorna deras bomber har tillfogat.

 

intressant Andra om:
, , , , ,

Aktuella artikeln om Jemen Pål Steigan 12/10 Counterpunch Blogginlägg 24/7 Pål Steigan 20/8
National Globalresearch 12/5 DN 14/5 Pål Steigan 19/8 DN 16/4 Rysslands röst 15/4Globalresearch 15/4 Pål Steigan 16/4 BBC Nyhetsbanken 15/4Globalresearch II DN 26/3 Iran protesterar

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.