Erdoğan roser Hitler – og Tyrkia prøver å bortforklare

2

Tyrkias president Recep Erdoğan har lenge drevet et hardt spill for å etablere et presidentstyre som mange både i og utenfor Tyrkia ser på som en alvorlig trussel mot demokratiet i landet. Som den tyrkiska avisa Today’s Zaman skriver:

Erdoğan has emphasized the superiority of the presidential system many times in the past and has said he wants to change the current parliamentary system of government to a strong presidential system.

Etter et besøk hos sin nære allierte kong Salman i Saudi Arabia holdt presidenten nyttårsaften en pressekonferanse der han ble spurt om ikke et presidentstyre ville bryte med Tyrkias prinsipper for en enhetsstat. Til det svarte han:

There is no such thing as ‘no presidential system in unitary states.’ There are examples of this around the world. There are examples in the past, too. When you look at Hitler’s Germany, you can see it there. You can see examples in other countries as well,.

Adolf Hitler var det nærmeste forbildet Erdoğan tenkte på da han skulle forsvare sin plan om presidentstyre. Det er ingen tvil om det var nøyaktig det han sa. Alt er dokumentert på TV fra hans egen pressekonferanse.

Dette har naturligvis skapt internasjonal furore. Uttalelsen ble først referert av Reuters, (som seinere har fjernet referansene til denne artikkelen på sine egne nettsider). Og den tyrkiske presidentens kontor prøver å dekke over skandalen ved å hevde at

«Erdogan’s ‘Hitler’s Germany’ metaphor has been distorted by some news sources and has been used in the opposite sense,» the presidency said in a statement.

Tyrkiske oppisisjonspolitikere har tatt kraftig avstand fra presidentens uttalelser. Oktay Vural fra nasjonalistpartiet MHP sier:

“Erdoğan’s reference to Hitler’s Germany shows us what kind of regime Erdoğan has planned,” he said. “Erdoğan’s statement is an insult to Turkey’s democracy. He cannot give examples of such fascist regimes to Turkey.”

Tyrkia er Norges nære allierte gjennom NATO og generalsekretær Jens Stoltenberg ga nylig sin fulle støtte til Tyrkia etter at landet skjøt ned det russiske SU-24-bombeflyet. Erdoğan har også gjennom utpresning sikret Tyrkia tre milliarder euro i støtte fra EU, samt fri innreise for tyrkiske borgere og nye forhandlinger om medlemskap. Tyrkia er også det landet som har vært og er hovedkilde for støtte til Den islamske staten.  I det siste har også Erdoğan innledet en regulær krig mot kurderne i de østlige delene av landet. «Han skyter på sine egne innbyggere,» som det pleier å hete når Vesten vil styrte et regime de misliker. Det er også helt åpenbart at Erdoğan ser seg sjøl i rollen som sultan for et ny-ottomansk Tyrkia.

Men tro ikke at noe av dette vil hindre NATO, USA (og dermed Norge) fra å fortsette å støtte ham. Hitleruttalelsen vil bli feid under teppet. Og diktatoraspiranten vil få fortsette som han gjør.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Som jeg sa i en kommentar tidligere om prognosene for Saudi-prinsenes fremtid; de er som sola på himmelen for alle diktatorer in spe, en inspirasjon og et forbilde. Ingen falsk beskjedenhet der i gården. Nå har kamerat Erdoğan vært på besøk, og vender hjem med hodet fullt av enda fler griller. «Hitler» kom selvfølgelig først ut av kjeften på’n nettopp fordi Hitler var noe av det siste de kosepratet om i Riyadh før han dro tilbake til Tyrkia.

    • Men nå ble jammen Ahmad Khatami i Iran så sur fordi Saudi har henrettet shia-lederen Nimr Baqr al-Nimr at han like gjerne lovet å drepe hele prinsegjengen. Skal deres mange og mektige allierte snu ryggen til, plystre «Killing An Arab» og la det skje? Tror ikke det riktig enda, gitt. Men det var en over snittet hissig brannfakkel å kappe av det hodet der. Hitler nikker vel anerkjennende i Tyrkia. The plot thickens …

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.