2015 var det verste året for aksjemarkedene i siden 2008

3

På årets siste dag i 2015 gikk den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones Industrial Average ned med 178 poeng, og under ett ble 2015 det verste året for Dow siden 2008 – finanskrisas år.

Men Dow var ikke alene. Indeksene S&P 500, Russell 2000 og Dow Transports hadde også sitt verste år siden 2008.

Det som var mest ute å kjøre på børsene var «søppelobligajoner» oljeaksjer og råvarer. Fem amerikanske selskaper utmerket seg ved å tape tilsammen 20 milliarder dollar. Blant dem var Warren BuffettBerkshire Hathaway. Ifølge CNN tapte 70% av investorene penger på børsen i 2015, og alt tyder på at kursen er satt for mer finansielt kaos i 2016.

Europeiske børser hadde sin verste desember siden 2002. Og IMF-sjef Christine Lagarde har ikke noen tro på at 2016 vil bli noe bedre – heller tvert imot. The Guardian skriver:

Global economic growth will be disappointing next year and the outlook for the medium-term has also deteriorated, the head of the International Monetary Fund has warned.

The IMF managing director, Christine Lagarde, said the prospect of rising interest rates in the US and an economic slowdown in China were feeding uncertainty and a higher risk of economic vulnerability worldwide.

Added to that, growth in global trade has slowed considerably and a decline in raw material prices was posing problems for economies reliant on commodities, while many countries still had weak financial sectors as the financial risks increase in emerging markets, she said.

“All of that means global growth will be disappointing and uneven in 2016,” Lagarde said.

I nyere tid har de kapitalistiske krisene kommet med 7–8 års mellomrom, så siden finanskrisa slo til for alvor i 2008, så er vi i rute til en ny runde omtrent nå. Og det hjelper naturligvis ikke at de europeiske landa har skutt seg sjøl i føttene ved å innføre sanksjoner mot Russland som fører til svære tap for eksportindustrien.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Husk at Christine Lagarde jobber for TPTB, og at hun derfor har en agenda når hun uttaler seg. Også mediene som viderebringer uttalelsene hennes, har en agenda. Det betyr ikke nødvendigvis at hun tar feil eller at hun bevisst lyver, men man bør huske å ta ordene hennes med en klype salt. Kanskje hun shorter hele markedet, og derfor prøver å pushe ned kursene mest mulig. Er hun ikke under etterforskning for korrupsjon eller annen lyssky virksomhet også?

  2. Lagarde ar rett, uansett om hun har en agenda eller ei. Aksjemarkedet handler ikke om et selskaps realøkonomi eller resultater, men om maniulering, psykologi og pengemengde. Nå er det slik at det går en grense for alt, for pengemengden kan ikke økes mer, arbeidsledigheten stiger og da synker forbruket. Dessuten har de multinasjonale selskapene flyttet produksjonen til lavkostland, men med ekstremt lave lønninger har de ikke skapt et nytt forbrukermarked.
    Så det går ikke lenger å prate børsen opp, så da gjenstår kun manipulering – og da er det ikke mange aktører igjen. Når flere og flere vanlige folk etterhvert skjønner dette, trekker de pengene sine ut av aksjemarkedet.
    2016 kommer til å bli et blodrødt år – også på de ulike børsene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.