2015 var det verste året for aksjemarkedene i siden 2008

0

På årets siste dag i 2015 gikk den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones Industrial Average ned med 178 poeng, og under ett ble 2015 det verste året for Dow siden 2008 – finanskrisas år.

Men Dow var ikke alene. Indeksene S&P 500, Russell 2000 og Dow Transports hadde også sitt verste år siden 2008.

Det som var mest ute å kjøre på børsene var «søppelobligajoner» oljeaksjer og råvarer. Fem amerikanske selskaper utmerket seg ved å tape tilsammen 20 milliarder dollar. Blant dem var Warren BuffettBerkshire Hathaway. Ifølge CNN tapte 70% av investorene penger på børsen i 2015, og alt tyder på at kursen er satt for mer finansielt kaos i 2016.

Europeiske børser hadde sin verste desember siden 2002. Og IMF-sjef Christine Lagarde har ikke noen tro på at 2016 vil bli noe bedre – heller tvert imot. The Guardian skriver:

Global economic growth will be disappointing next year and the outlook for the medium-term has also deteriorated, the head of the International Monetary Fund has warned.

The IMF managing director, Christine Lagarde, said the prospect of rising interest rates in the US and an economic slowdown in China were feeding uncertainty and a higher risk of economic vulnerability worldwide.

Added to that, growth in global trade has slowed considerably and a decline in raw material prices was posing problems for economies reliant on commodities, while many countries still had weak financial sectors as the financial risks increase in emerging markets, she said.

“All of that means global growth will be disappointing and uneven in 2016,” Lagarde said.

I nyere tid har de kapitalistiske krisene kommet med 7–8 års mellomrom, så siden finanskrisa slo til for alvor i 2008, så er vi i rute til en ny runde omtrent nå. Og det hjelper naturligvis ikke at de europeiske landa har skutt seg sjøl i føttene ved å innføre sanksjoner mot Russland som fører til svære tap for eksportindustrien.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKaosimperiets fyrverkerier för 2016
Neste artikkelErdoğan roser Hitler – og Tyrkia prøver å bortforklare
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).