Schäuble: – Euroen kan kollapse på kort varsel

0

Toppene i EU virker panikkslagne for tida. De frykter at Schengen-systemet skal rase sammen, og dermed også euroen. Først ute var de facto EU-kansler Angela Merkel.

Det lar seg ikke gjøre å ha en felles valuta, hvis man ikke har åpne grenser. Hvis medlemslandene stenger grensene, vil det indre markedet lide under det. Euroen og åpne grenser henger direkte sammen.

Så kom EU-president Jean Claude Juncker, selveste Juge-Juncker, som sa at «den som dreper Schengen, vil til slutt sende det indre markedet i grava».

Juncker kritiserte også motstanden mot å ta imot flere flyktninger i Europa og sa at «sammenliknet med Libanon og Jordan skulle EU ta imot 100 millioner flyktninger».

Tysklands finansminister, Hellas-dödaren, Wolfgang Schäuble dro også til skikkelig da han deltok på EUs finansministermøte i Brussel 15.01.2016. Han sa at dersom Schengen bryter sammen, så kan hele eurosystemet bryte sammen. Og det vil ikke være snakk om måneder og år. Det kan skje i løpet av dager, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Den tidligere forfatningsdommeren Udo di Fabio sier på sin side at den tyske regjeringa i dagens situasjon er forfatningsmessig forpliktet til å stenge grensene.

I en kommentar til overgrepene i Köln nyttårsaften sier Schäuble at disse hendelsene viser nødvendigheten av at regjeringa får juridiske fullmakter til å kunne sette inn Bundeswehr-soldater innenriks «til støtte for politiet». Dette sier han til Süddeutsche Zeitung.

Noen har sagt at når det eneste redskapet man har er en hammer, så ser alle problemer ut som en spiker. Det virker som om EU-toppene har noen få svar på alle problemer: euro-krise: mer sentralisme, mindre demokrati, flyktningekrise: mer sentralisme, mindre demokrati, militarisering. Og nå virker det som om de dessuten har panikk for at hele det byggverket som de er så stolte av, og som hele deres makt bygger på, skal rase sammen. Og da er alt tillatt.

 

Forrige artikkelBertelsmann skal renske Facebook
Neste artikkelCO2-utslipp og klimaendring – noen enkle fakta og noen ikke fullt så enkle konklusjoner om å legge om til fornybar energi
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).