Vil IS søke tilflukt i Libya?

0

Den russiske luftkrigen mot jihadistene i Syria er i ferd med å knekke dem. 10. desember 2015 gikk de resterende jihadistene i byen Homs med på å forlate byen i busser, for å unngå å bli utslettet av den syriske armeen. Jihadistene taper også rundt Aleppo. Og den illegale oljeeksporten via Tyrkia, som har vært den finansielle ryggraden til Den islamske staten/Da’esh, er i ferd med å stoppe opp på grunn av russisk bombing.

Dette har ført til at ledelsen i det såkalte kalifatet nå er i ferd med å omgruppere til Libya, skriver The Independent.

Isis is preparing a “retreat zone” in Libya as coalition air strikes pound the group’s strongholds in Iraq and Syria, a United Nations report has revealed.

Den FN-rapporten som avisa bygger på kan lastes ned her (pdf). Det framgår av rapporten at styrkene til IS i Libya ikke er store, kanskje opp mot 3000 mann, men de kontrollerer det midtre av Libya med den strategisk viktige havnebyen Sirte, som også er eksporthavn for olje.

I rapporten heter det:

Abu al-Mughirah Al Qahtani, the so-called delegate leader of the ISIL Libyan Wilayat, stated in a recent interview that “Libya has a great importance because it is in Africa and south of Europe. It also contains a well of resources that cannot dry. […] It is also a gate to the African desert stretching to a number of African countries”
IS ser altså muligheten til å bruke Libya mer aktivt for å rette nye terrorangrep mot Europa, og eventuelt også kontrollere flyktningestrømmen. De tenker også åpenbart på å bruke libysk olje som finansieringskilde, slik de har gjort og gjør med irakisk og syrisk olje.
Det er naturligvis den katastrofale krigen, som Norge og den rødgrønne regjeringa gikk i spissen for, som har ødelagt landet og lagt det åpent for terrorgruppene, inkludert IS.
Libya er nå splintret i en masse stridende regioner, skriver amerikanske National Interest. Landet har ei regjering i Tripoli i vest og ei annen regjering i Tobruk, nær Egypt i øst. Begge påstår at de er legitime og søker internasjonal anerkjennelse. De arabiske emiratene, som har fulgt en markant anti-islamistisk utenrikspolitikk, støtter sammen med Russland og Egypt, regjeringa i Tobruk. Mens Qatar sammen med Tyrkia og Sudan støtter den islamistiske regjeringa i Tripoli.
Og i midten kontrollerer IS Sirte og bekjemper begge de to regjeringene. IS er i stand til å rette angrep både mot Tripoli og Tobruk skriver New York Times:
The Islamic State has already established exclusive control of more than 150 miles of Mediterranean coastline near Surt (Sirte), from the town of Abugrein in the west to Nawfaliya in the east.

Så den vestlige intervensjonspolitikken basert på støtte til jihadistiske grupper har åpenbart flere ubehagelige overraskelser i vente, sjøl om IS skulle bli knekt i Syria og Irak.

 

Forrige artikkelYuan renminbi blir tredje viktigste valuta
Neste artikkelLatin-amerikanske leiesoldater drept i Jemen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).