Vil IS søke tilflukt i Libya?

12

Den russiske luftkrigen mot jihadistene i Syria er i ferd med å knekke dem. 10. desember 2015 gikk de resterende jihadistene i byen Homs med på å forlate byen i busser, for å unngå å bli utslettet av den syriske armeen. Jihadistene taper også rundt Aleppo. Og den illegale oljeeksporten via Tyrkia, som har vært den finansielle ryggraden til Den islamske staten/Da’esh, er i ferd med å stoppe opp på grunn av russisk bombing.

Dette har ført til at ledelsen i det såkalte kalifatet nå er i ferd med å omgruppere til Libya, skriver The Independent.

Isis is preparing a “retreat zone” in Libya as coalition air strikes pound the group’s strongholds in Iraq and Syria, a United Nations report has revealed.

Den FN-rapporten som avisa bygger på kan lastes ned her (pdf). Det framgår av rapporten at styrkene til IS i Libya ikke er store, kanskje opp mot 3000 mann, men de kontrollerer det midtre av Libya med den strategisk viktige havnebyen Sirte, som også er eksporthavn for olje.

I rapporten heter det:

Abu al-Mughirah Al Qahtani, the so-called delegate leader of the ISIL Libyan Wilayat, stated in a recent interview that “Libya has a great importance because it is in Africa and south of Europe. It also contains a well of resources that cannot dry. […] It is also a gate to the African desert stretching to a number of African countries”
IS ser altså muligheten til å bruke Libya mer aktivt for å rette nye terrorangrep mot Europa, og eventuelt også kontrollere flyktningestrømmen. De tenker også åpenbart på å bruke libysk olje som finansieringskilde, slik de har gjort og gjør med irakisk og syrisk olje.
Det er naturligvis den katastrofale krigen, som Norge og den rødgrønne regjeringa gikk i spissen for, som har ødelagt landet og lagt det åpent for terrorgruppene, inkludert IS.
Libya er nå splintret i en masse stridende regioner, skriver amerikanske National Interest. Landet har ei regjering i Tripoli i vest og ei annen regjering i Tobruk, nær Egypt i øst. Begge påstår at de er legitime og søker internasjonal anerkjennelse. De arabiske emiratene, som har fulgt en markant anti-islamistisk utenrikspolitikk, støtter sammen med Russland og Egypt, regjeringa i Tobruk. Mens Qatar sammen med Tyrkia og Sudan støtter den islamistiske regjeringa i Tripoli.
Og i midten kontrollerer IS Sirte og bekjemper begge de to regjeringene. IS er i stand til å rette angrep både mot Tripoli og Tobruk skriver New York Times:
The Islamic State has already established exclusive control of more than 150 miles of Mediterranean coastline near Surt (Sirte), from the town of Abugrein in the west to Nawfaliya in the east.

Så den vestlige intervensjonspolitikken basert på støtte til jihadistiske grupper har åpenbart flere ubehagelige overraskelser i vente, sjøl om IS skulle bli knekt i Syria og Irak.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. IS er ikke annet en et nyttig redskap til bruk for oppdragsgiverne. De drar dit penga er, som Putin sa her om dagen. De som betaler mest, rekrutterer flest. USA + deres allierte er ikke interessert i å se at livsverket deres går opp i ‘røyk’. Derfor vil de sørge for at terrorister kommer seg helskinnet vekk fra Syria. De skjønner at her må det det raske omdisponeringer til. Flere har allerede tur/retur billett Libya/Syria fra 2011.I libya er det ingen som truer dem. Der er det ingen sentraladministrasjon som kan be noen om hjelp til å bekjempe dem. De lyktes der, men de lyktes altså ikke i Syria. Velger USA å la være å starte en tredje verdenskrig, vil vi nok finne terroristene deres på ulike resourts i Libya om ikke lenge…

 2. De kan vel alltids søke tilflukt i Pentagon eller i CIA-hovedkvarteret i Langley, Virginia, hvor de hører hjemme. Så kan de både få mer våpen og mer trening fra oppdragsgiveren sin.

 3. Nå når USA m/allierte går inn for fullt i Syria, kommer vi «tilfeldigvis» til å se en voldsom oppblomstring av IS. Plutselig kommer de, på mystisk vis, til å være svært så mannsterke og veltrente, for ikke å snakke om utrustet med nye og bedre våpen (tilfeldigvis amerikanskproduserte), noen milliarder kuler, noen tusen splitter nye Toyotaer (tilfeldigvis registrert i USA). Og når russerne angriper IS-baser, kommer IS-folkene tilfeldigvis til å være i sikkerhet. På mystisk vis har de klart å komme seg unna bombene akkurat i tide.

  Merkelig det der.

 4. Ja, Pål. Libya var «betalingen» IS/Al Quida/Mudjahedin fikk som takk for hjelpen, og meningen er at de skal samles der etter «jobben» er gjort. Vestlig plan er deretter å angripe Libya en gang til, med påskudd om at det er en mislykket og farlig stat, men grunnen er egentlig å slette bevis og fjerne vitner.
  En av IS’ ledere, al-Baghdadi, har allerede flyktet til Libya, etter han ble hardt skadet. Legg merke til hvem andre som er på bilde, en av de store slangene i dette spillet…
  http://www.veteranstoday.com/2015/12/08/isis-leader-mccain-confidant-baghdadi-moves-to-libya/

 5. «Vil IS søke tilflukt i Libya?»

  Veldig nyttig oppdatering der, fra Steigan, både om IS og tilstanden i Libya.

  «Vi er stolte av det vi har fått til i Libya,» sier Norges forsvarsminister.
  – NATOs generalsekretær istemmer, og synger «We are the world…».

  «Al-Baghdadi has, thus far, escaped several attempt on his life, making him suspicious of his team of bodyguards.
  “While everyone is looking for him in Iraq and Syria, no one expects him to be in Sirte,” the Libyan source told FNA, adding, “If he is to be exposed to danger, Sirte would be the last place on Earth for his life to be endangered as it is the safest Takfiri stronghold in the world.” » (Jf. «Veterans Today» – i lenke fra «Øystein», m. bilde av McCain og al-Baghdadi).

    • Dette er en påstand som har eksistert på mange blogger og alternative nyhetsmedier en god stund. Jeg har forsøkt å finne noen originale kilder jeg kan forholde meg til. Om flere versjoner av den samme artikkelen påstås det at opplysningene skriver seg fra Edward Snowden-lekkasjer fra NSA, men det er ingen av dem som lenker til noen lekkede dokumenter hverken på Wikileaks eller andre steder.

     GlobalResearch har sin utgave, Veterans Today har sin, LiveLeak, SyrianFreePress og mange andre nettsteder har sin, og alle er de bortimot like, og det kan se ut til at alle er kloninger av en og samme artikkel på en blogg som heter «aangirfan» fra 26. august 2014, her:

     http://aanirfan.blogspot.co.uk/2014/08/isis-run-by-simon-elliot-mossad-agent.html

     Jeg aner ikke om det er noe hold i dette eller ikke. Dersom bloggeren eller andre hadde hatt konkrete Snowden-dokumenter å bygge på, skulle man tro det ville være naturlig å vise frem dokumentasjonen. Påstanden er for de fleste ganske oppsiktsvekkende vil jeg tro, og dersom man ønsker å bli trodd på utrolige ting er det veldig greit å kunne legge frem noe som sannsynliggjør det hele litt mer enn en personlig teori forklart i tekst og noen bilder som i seg selv ikke beviser noen ting.

     Men bevares, i det spillet vi snakker om her ville virkelig ikke mye overraske meg lenger. Noe mer enn en teori utlagt som udokumenterte fakta er det imidlertid ikke, så langt jeg kan finne.

     Ordentlig dokumentasjon eller kilder som ikke bare har gjort copy/paste fra en av de andre, mottas med nysjerrighet og interesse. 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.