Stormen økte temperaturen på Nordpolen med 30 grader på et døgn

0

Det stormsystemet som har herjet USA, England og norskekysten har feid nordover forbi Svalbard til Nordpolen. Ifølge målinger fra værbøyer skal temperaturen ha økt med over 30 grader på et døgn og kommet over null, og det på svarteste vinteren. Washington Post skriver:

A powerful winter cyclone — the same storm that led to two tornado outbreaks in the United States and disastrous river flooding — has driven the North Pole to the freezing point this week, 50 degrees (F) above average for this time of year.

nrk.no skriver om varmebølgen på Svalbard:

Temperaturene for Svalbard er 20 grader over normalen for årstiden. Normaltemperaturen på Svalbard er rundt 14 minusgrader i slutten av desember. Vinteren pleier å by på kulde man møter med ullundertøy og varm vinterdress. Dagens varmegrader er fjernt fra den virkeligheten.

Stormen har hatt en helt ekstraordinær lavtrykksutvikling. Det har vært det som fagfolk kaller explosive cyclogenesis, eller værbombe.

Washington Post skriver videre:

From Tuesday evening to Wednesday morning, a mind-boggling pressure drop was recorded in Iceland: 54 millibars in just 18 hours. This triples the criteria for “bomb” cyclogenesis, which meteorologists use to describe a rapidly intensifying mid-latitude storm. A “bomb” cyclone is defined as dropping one millibar per hour for 24 hours.

NOAA’s Ocean Prediction Center said the storm’s minimum pressure dropped to 928 millibars around 1 a.m. Eastern time, which likely places it in the top five strongest storms on record in this region.

Hva er årsaken til så voldsomt vær? Forskerne later til å kave litt med dette. Vi er oppe i fenomener som de knapt har observert før, så det å utvikle teorier vil ta tid.

Havtemperaturen har økt jamnt og trutt de seinere åra, og det representerer et varmemagasin som etter lærebok skal drive mer vilt vær. National Centers for Environmental Information
skriver:

The November globally-averaged sea surface temperature was 1.51°F (0.84°C) above the 20th century average. This was the highest for November in the 1880–2015 record, surpassing the previous record set last year by 0.36°F (0.20°C).

Men vi er også oppe i et el niñofenomen, som er av de største som er observert. Det driver den globale værmaskinen nettopp i retning av ekstremvær. Men du får nok ikke høye odds hvis du tipper på at denne typen vær vil vi få mer av.

 

 

Forrige artikkelMiljøkrisene og krigene
Neste artikkelKaosimperiets fyrverkerier för 2016
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).