Stormen økte temperaturen på Nordpolen med 30 grader på et døgn

15

Det stormsystemet som har herjet USA, England og norskekysten har feid nordover forbi Svalbard til Nordpolen. Ifølge målinger fra værbøyer skal temperaturen ha økt med over 30 grader på et døgn og kommet over null, og det på svarteste vinteren. Washington Post skriver:

A powerful winter cyclone — the same storm that led to two tornado outbreaks in the United States and disastrous river flooding — has driven the North Pole to the freezing point this week, 50 degrees (F) above average for this time of year.

nrk.no skriver om varmebølgen på Svalbard:

Temperaturene for Svalbard er 20 grader over normalen for årstiden. Normaltemperaturen på Svalbard er rundt 14 minusgrader i slutten av desember. Vinteren pleier å by på kulde man møter med ullundertøy og varm vinterdress. Dagens varmegrader er fjernt fra den virkeligheten.

Stormen har hatt en helt ekstraordinær lavtrykksutvikling. Det har vært det som fagfolk kaller explosive cyclogenesis, eller værbombe.

Washington Post skriver videre:

From Tuesday evening to Wednesday morning, a mind-boggling pressure drop was recorded in Iceland: 54 millibars in just 18 hours. This triples the criteria for “bomb” cyclogenesis, which meteorologists use to describe a rapidly intensifying mid-latitude storm. A “bomb” cyclone is defined as dropping one millibar per hour for 24 hours.

NOAA’s Ocean Prediction Center said the storm’s minimum pressure dropped to 928 millibars around 1 a.m. Eastern time, which likely places it in the top five strongest storms on record in this region.

Hva er årsaken til så voldsomt vær? Forskerne later til å kave litt med dette. Vi er oppe i fenomener som de knapt har observert før, så det å utvikle teorier vil ta tid.

Havtemperaturen har økt jamnt og trutt de seinere åra, og det representerer et varmemagasin som etter lærebok skal drive mer vilt vær. National Centers for Environmental Information
skriver:

The November globally-averaged sea surface temperature was 1.51°F (0.84°C) above the 20th century average. This was the highest for November in the 1880–2015 record, surpassing the previous record set last year by 0.36°F (0.20°C).

Men vi er også oppe i et el niñofenomen, som er av de største som er observert. Det driver den globale værmaskinen nettopp i retning av ekstremvær. Men du får nok ikke høye odds hvis du tipper på at denne typen vær vil vi få mer av.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Heller ikke veldig høye odds hvis du antar at mange mener vi får mer slikt vær fordi det faktisk er hjemmelaget, ønsket og mer der det kommer fra (geo-engineering).

 2. Tiden vi vise.. En ting er iallefall sikkert: Forskere kan kun basere sine teorier på gammel data så her kan samfunnet spare mye penger på ikke å forske på dette overhode. Den nye dataen er jo ikke tilgjengelig enda og når den kommer er den jo allerede gammel. Teorier har en meget begrenset verdi og koster jo enormt da de må forandres til stadighet ettersom tiden går..

 3. For 7000-2500 år siden var det ihvertfall vesentlig varmere enn det er nå, og også i vikingtiden hadde man varmere klima. I store deler av jordens historie har polene også vært helt isfrie. Det er ikke politisk korrekt å nevne det, for vi skal jo helst samle oss om den moderne klimareligionen og betale avlat til Al Gore og resten av presteskapet, men det er nå engang sant likevel, enten vi vil eller ei. Vi er midt oppe i en relativt kjølig periode nå, og det er vanskelig å si om det blir varmere eller kaldere med det første. Trolig blir det både ustabilt og uforutsigbart i de nærmeste tiårene.

 4. Rask temperaturøkning når det kommer vind fra sør har jeg sjøl opplevd på Svalbard for nesten førti år siden. Det slo om fra – 39 til – 4 på fire timer. Slike enkelthendelser er ikke noe nytt, men økningen i snitttemeratur i Arktis de siste tiårene er udiskutabel.

  • Nei, en så rask tyemperaturendring har vel skjedd en del ganger. Men et slikt monster av et værsystem som vi har sett nå er heldigvis ganske sjelden.

   • Hvor ofte bråe værskifter skjer på Svalbard og ellers i Arktis kan en lese ut av detaljert værstatistikk. Også i fjor i slutten av februar var det mildvær og regn og så 18 kuldegrader tre dager etterpå. At dat har blitt mer ustabilt og generelt mildere på Svalbard er det ingen tvil om. De siste årene har det vært tydelig også for den som ikke er veldig opptatt av været. Fjorder der vi kunne ferdes trykt på isen store deler av vinteren på syttitallet er nå isfrie rett som det er.

 5. Here is the text of Newsweek’s 1975 story on the trend toward global cooling. It may look foolish today, but in fact world temperatures had been falling since about 1940. It was around 1979 that they reversed direction and resumed the general rise that had begun in the 1880s, bringing us today back to around 1940 levels. A PDF of the original is available here: http://denisdutton.com/newsweek_coolingworld.pdf

  There are ominous signs that the Earth’s weather patterns have begun to change dramatically and that these changes may portend a drastic decline in food production – with serious political implications for just about every nation on Earth. The drop in food output could begin quite soon, perhaps only 10 years from now. The regions destined to feel its impact are the great wheat-producing lands of Canada and the U.S.S.R. in the North, along with a number of marginally self-sufficient tropical areas – parts of India, Pakistan, Bangladesh, Indochina and Indonesia – where the growing season is dependent upon the rains brought by the monsoon.

  The evidence in support of these predictions has now begun to accumulate so massively that meteorologists are hard-pressed to keep up with it. In England, farmers have seen their growing season decline by about two weeks since 1950, with a resultant overall loss in grain production estimated at up to 100,000 tons annually. During the same time, the average temperature around the equator has risen by a fraction of a degree – a fraction that in some areas can mean drought and desolation. Last April, in the most devastating outbreak of tornadoes ever recorded, 148 twisters killed more than 300 people and caused half a billion dollars’ worth of damage in 13 U.S. states.

  To scientists, these seemingly disparate incidents represent the advance signs of fundamental changes in the world’s weather. The central fact is that after three quarters of a century of extraordinarily mild conditions, the earth’s climate seems to be cooling down. Meteorologists disagree about the cause and extent of the cooling trend, as well as over its specific impact on local weather conditions. But they are almost unanimous in the view that the trend will reduce agricultural productivity for the rest of the century. If the climatic change is as profound as some of the pessimists fear, the resulting famines could be catastrophic. “A major climatic change would force economic and social adjustments on a worldwide scale,” warns a recent report by the National Academy of Sciences, “because the global patterns of food production and population that have evolved are implicitly dependent on the climate of the present century.”

  A survey completed last year by Dr. Murray Mitchell of the National Oceanic and Atmospheric Administration reveals a drop of half a degree in average ground temperatures in the Northern Hemisphere between 1945 and 1968. According to George Kukla of Columbia University, satellite photos indicated a sudden, large increase in Northern Hemisphere snow cover in the winter of 1971-72. And a study released last month by two NOAA scientists notes that the amount of sunshine reaching the ground in the continental U.S. diminished by 1.3% between 1964 and 1972.

  To the layman, the relatively small changes in temperature and sunshine can be highly misleading. Reid Bryson of the University of Wisconsin points out that the Earth’s average temperature during the great Ice Ages was only about seven degrees lower than during its warmest eras – and that the present decline has taken the planet about a sixth of the way toward the Ice Age average. Others regard the cooling as a reversion to the “little ice age” conditions that brought bitter winters to much of Europe and northern America between 1600 and 1900 – years when the Thames used to freeze so solidly that Londoners roasted oxen on the ice and when iceboats sailed the Hudson River almost as far south as New York City.

  Just what causes the onset of major and minor ice ages remains a mystery. “Our knowledge of the mechanisms of climatic change is at least as fragmentary as our data,” concedes the National Academy of Sciences report. “Not only are the basic scientific questions largely unanswered, but in many cases we do not yet know enough to pose the key questions.”

  Meteorologists think that they can forecast the short-term results of the return to the norm of the last century. They begin by noting the slight drop in overall temperature that produces large numbers of pressure centers in the upper atmosphere. These break up the smooth flow of westerly winds over temperate areas. The stagnant air produced in this way causes an increase in extremes of local weather such as droughts, floods, extended dry spells, long freezes, delayed monsoons and even local temperature increases – all of which have a direct impact on food supplies.

  “The world’s food-producing system,” warns Dr. James D. McQuigg of NOAA’s Center for Climatic and Environmental Assessment, “is much more sensitive to the weather variable than it was even five years ago.” Furthermore, the growth of world population and creation of new national boundaries make it impossible for starving peoples to migrate from their devastated fields, as they did during past famines.

  Climatologists are pessimistic that political leaders will take any positive action to compensate for the climatic change, or even to allay its effects. They concede that some of the more spectacular solutions proposed, such as melting the Arctic ice cap by covering it with black soot or diverting arctic rivers, might create problems far greater than those they solve. But the scientists see few signs that government leaders anywhere are even prepared to take the simple measures of stockpiling food or of introducing the variables of climatic uncertainty into economic projections of future food supplies. The longer the planners delay, the more difficult will they find it to cope with climatic change once the results become grim reality.

  —PETER GWYNNE with bureau reports

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.