Stemningsskifte i Tyskland

0

Under den velregulerte tyske overflaten er det større uro enn på svært lenge. Tyskerne har i overveldende grad stilt opp for å ta imot de rundt en million fyktninger og migranter som har kommet til landet i løpet av 2015. Men samtidig er tyskerne meget bekymret. Bare 16% av tyskerne tror at det økende tallet flyktninger vil bidra til økonomisk framgang, skriver Deutsche Welle.

Det er meningsmålingsinstituttet Ipsos som har gjennomført meningsmålinga på vegne av forskeren Horst Opaschowski i Hamburg. En annen sak som kommer fram i målinga er at tyskerne i stadig mindre grad tror på politikerne sine. «56% av de spurte mener at politikerne blir stadig dårligere skikket til å møte de utfordringene landet står overfor». DW skriver:

The survey also showed that a majority of Germans – 56 percent – believe the country is not up to the challenge of dealing with the influx. In small towns of less than 5,000 people, this figure rose to 66 percent.

Bare 20% av tyskerne tror at Tyskland framstår bedre i verdens øyne ved å ta imot mange flyktninger. I det østlige Tyskland er det bare 12% som mener dette. Men samtidig har så mange som 8 millioner tyskere stilt opp for flyktningene skriver den tyske utgaven av Huffington Post.

Forskeren Horst Opaschowski mener sjøl at det vil være mulig å takle utfordringene som flyktningebølgen representerer forutsatt at man «følger samme prinsipper som i USA». Spesielt mener han at likestilling mellom mann og kvinne må ligge til grunn for å få til en god integrasjon.

En annen meningsmåling viser at tyskerne er blitt engstelige for framtida. Den tyske Angst er tilbake, skriver Deutsche Welle basert på en undersøkelse fra GfK:

Some 55 percent of those interviewed said they were filled with uncertainty when looking towards 2016, a significant increase from 31 percent at the end of 2014, and 28 percent in 2013. The research institute conducted in-person interviews with some 2,000 Germans between November 6 and 20. …

A separate study by the Ipsos-Institute, also in Hamburg, some 50 percent of those surveyed were looking at the coming year «with great skepticism and mixed feelings;» only 27 percent had said this ahead of 2015. Similarly, 18 percent of 1,000 participants responded that they viewed the coming year «with great confidence and optimism,» compared to 45 percent a year ago.

Bare 18% av tyskerne ser altså optimistisk fram mot 2016 – mot 45% for et år siden. Og i stadig mindre grad tror de at landet har politikere som er i stand til å løse de problemene landet står overfor. Men det later ikke at dette gjør inntrykk på de samme politikerne.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTyske kapitaleiere frykter for at EU bryter sammen
Neste artikkel15.000 kurdere demonstrerte mot Tyrkia i Düsseldorf
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).