Tyske kapitaleiere frykter for at EU bryter sammen

0

«2016 vil bli et skjebneår for Europa,» sier presidenten i Det tyske industriforbundet, Ulrich Grillo. «Jeg er meget bekymret for Den europeiske unionens framtid.» Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som melder dette.

Presidenten i Zentralverbandes des Deutschen Handwerks, Hans Peter Wollseifer, sier «Det er Europa som setter seg sjøl i fare. Hvis de europeiske statene fortaper seg i småstatsnasjonalisme og glemmer solidariteten, mister vi alt. Det jeg ønsker meg er et sterkt symbol på europeisk enhet.»

«Europa har allerede lenge vært i en kritisk situasjon,» sier presidenten for Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK), Eric Schweitzer.

Presidenten for Bundesverbandes Großhandel, Außenhandel und Dienstleistungen e. V. (BGA), Anton Börner, sier at den største faren for det kommende året er at EU-staten skal gli enda mer fra hverandre.»

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, tok i sitt nyttårsbudskap til orde for at det blir satt av mer skattepenger til militære utgifter. Han sier at dette er nødvendig på grunn av flyktningekrisa og at målet er en EU-armé, som også kan opererer i Midt-Østen og i Afrika.

EU-president Jean-Claude Juncker tok allerede i mars 2015 til orde for at det må opprettes en EU-armé som også kan stå opp mot Russland. Og da fikk han støtte fra det tyske regjeringspartiet CDU.

For Schäuble betyr en felles EU-hær også felles militær grensekontroll og felles politimyndighet.

Altså: EU splittes opp på grunn av befolkningene i de enkelte EU-landa er misfornøyde med den politikken EU-kommisjonen fører. Tysk kapital frykter for markedene sine, og politikernes svar er sterkere militærmakt og mer krigsforberedelser. Det er noe som lyder veldig kjent her.

Forrige artikkelUSA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria
Neste artikkelStemningsskifte i Tyskland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).