USA krever at Tyrkia trekker tropper ut av Irak

0

I begynnelsen av desember 2015 rykket tyrkiske styrker inn i Nord-Irak i nærheten av byen Mosul, en by som kontrolleres av IS/Da’esh. hurriyetdailynews.com skrev at Tyrkia kommer til å opprette en permanent base i Bashiqa-regionen i Mosul.

Iraks statsminister Haider al-Abadi har kalt dette en krenkelse av Iraks suverenitet, og har i en erklæring krevd umiddelbar tilbaketrekking av troppene.

I et overraskende utspill fra USAs visepresident Joe Biden har nå USA stilt seg bak kravet om en tyrkisk tilbaketrekking. Det hvite hus publiserte 16. desember 2015 en utskrift av en samtale mellom Biden og Iraks statsminister Haider Al-Abadi der Biden klart og tydelig krevde en tilbaketrekning:

The Vice President reaffirmed the United States’ commitment to Iraqi sovereignty and territorial integrity and called on Turkey to do the same by withdrawing any military forces from Iraqi territory that have not been authorized by the Iraqi government.

Dette følger umiddelbart etter samtalene mellom John Kerry, Sergeij Lavrov og Vladimir Putin i Moskva.

Så først legger USAs toppledelse bort det som har vært deres hovedparole for fire års katastrofal krig, nemlig Assad må gå! og så gir de en klar og tydelig reprimande til NATO-allierte Tyrkia. Det er all grunn til å spørre om hva som skjer. Hvilke kort har Putin vist Kerry i Moskva? Og hvor lenge må vi vente før noen lager et nytt falsk flagg-angrep for å få USA tilbake på angrepssporet?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Sarin-gassen kom fra Tyrkia
Neste artikkelSvenskt bistånd till Syrien – och ISIS-vännen Turkiet!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).