Hva stemte den franske arbeiderklassen?

0

Regionalvalget i Frankrike var et massivt nederlag for det regjerende Parti Socialiste. Partiet tapte ordføreren i 150 byer.

I den tradisjonelle industriregionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie fikk sosialistpartiet bare 405.000 stemmer i første valgomgang (18,12%), mens Marine le Pen og hennes Front National fikk 909.000 stemmer og 40,64%. Og det samme skjedde over hele landet. Det kan ikke leses som noe annet enn et massivt mistillitsvotum fra den franske arbeiderklassen til Parti Socialiste.

Men hvem fikk arbeiderstemmene? Hva stemte den franske arbeiderklassen?

bfmtv.com har nokså tydelige svar på dette. For det første var det over halvparten av arbeiderklassen, eller mer presist 51%, som ikke stemte. Blant dem som valgte å delta i valget var det 55% av arbeiderne som stemte Front National. Bare 15% av arbeiderne stemte på sosialistpartiet, og 13% på høyrepartiet Republikanerne. Front de Gauche tok 6,5% av arbeiderstemmene.

Enda mer overraskende var det kanskje at FN ble største parti blant de unge velgerne. 35% av velgerne under 24 år stemte på partiet til le Pen.

Og hvorfor stemte arbeiderne på FN? Naturligvis var det mange årsaker til det, men Alternatives Economiques så på dette i 2014 og viste til en undersøkelse fra eliteuniversitetet Sciences-Po som sa at den viktigste grunnen til at arbeiderne stemte Front National var «redselen for de-klassering», eller redselen for å tape økonomisk.

At arbeiderklassen i økende grad stemmer ytre-høyre-partiene viser seg i mange land. De partiene som sier at de representerer arbeiderklassen taper, mens populistpartier på høyre fløy tar arbeiderstemmene til tross for at de gjennomgående står for en økonomisk politikk som tjener de rike og er til skade for de fattige.

SVT melder 19.12.2015 at

Sverigedemokraterna är största partiet inom LO-kollektivet, visar Sifos senaste mätning som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. 31,1 procent av LO:s medlemmar skulle rösta på SD om det vore val i dag, Socialdemokraterna får stöd av 28,9 procent.

SvD skriver:

Medan Socialdemokraterna under året tappat (av LO-stemmene, min merknad) från 45,9 procent i januari till dagens 28,9 procent, har SD gått från 19,1 till 31,1 procent.

Socialdemokraterna, som tradisjonelt har eid LO-stemmene, har i løpet av ett år mistet 38% av sin oppslutning i Sveriges dominerende arbeiderorganisasjon. Er det ingen som hører at det ringer ei klokke?

Til nå virker det som om venstrepartiene har valgt fortrengning som viktigste strategi overfor dette. De later som om det ikke er tilfelle, og snakker ikke om det. Den tida må være over. Den angivelige venstresida må begynne å stille seg noen ubehagelige spørsmål. For eksempel: Hvorfor reagerer arbeiderklassen i krisetider å går til ytre høyre i stedet for til ytre venstre? Hva kan det være for noe ved venstrepartienes politikk og framtoning som ikke er attraktivt for arbeiderne? Og en god metode kan være å gjøre noe som er svært lite utbredt: spørre noen arbeidere. Be dem fortelle om hvorfor de velger FN og SD i stedet for venstresida.

Forrige artikkelFrankrike skriver unntakstilstanden inn i grunnloven
Neste artikkelHemmelig sikkerhetsavtale mellom Storbritannia og Saudi Arabia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).